NMHH: a TV2 alkalmazza a gyermekbarát piktogramot, az RTL Klub nem

Közzétéve: 2012. január 13.

null
Hiányzott a hatos karika az RTL Klub négy gyermekműsoránál, a TV2 esetében viszont megfelelőek voltak a korhatárjelölések – állapították meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) műsorelemzői a tavaly október utolsó hétvégéjét feldolgozó jelentésükben. Az ismétlődő ellenőrzéseknek köszönhetően ugyanakkor csökken a helytelen korhatár-besorolások száma.

A kiskorúak védelme érdekében végrehajtott rendszeres hatósági vizsgálat egyik célja annak elemzése, hogy a médiaszolgáltatók miként jelzik műsoraikban az új, hat éven aluliak számára nem ajánlott korhatár kategóriával adható műsorszámokat. A médiatörvény ugyanis kötelezővé tette, hogy a hat éven aluli gyermekek számára nem ajánlott műsorszámokat az úgynevezett „hatos karikával” jelöljék a szolgáltatók.

Az NMHH e témában tett ajánlása ezen túl egy önkéntesen használható, mosolygó gyermeket ábrázoló piktogramot is bevezetett, amellyel az óvodáskorúaknak kifejezetten javasolt műsorokat lehet megkülönböztetni. A klasszifikációs ajánlás részeként, a szakmai szervezetekkel folytatott széles körű konzultációk során kidolgozott jelzés a szülőket is támogatja a tájékozódásban.

Az októberi hétvégét ellenőrző gyermeksávvizsgálat szerint a TV2 a hat éven aluliak számára nem ajánlott, sárga hatos karikát is, valamint az önkéntesen alkalmazható, hat éven aluliak számára kifejezetten ajánlott műsorokat jelző zöld kisfiús piktogramot is használta. Az RTL Klub ugyanakkor csak „korhatár nélküli” besorolású műsorszámokat sugárzott.

Az adásfolyamot hét tartalmi elem és azok gyakorisága mentén értékelték: problémás és felnőtt téma, erőszak, félelem, szex, meztelenség, kábítószer és közönséges nyelvezet. A bemutatott műsorok egyikében sem fordult elő szexualitás, meztelenség vagy drog, és többségükre nem volt jellemző a trágárság sem.

A vizsgálat feltárta ugyanakkor, hogy az RTL Klubon vetített két rajzfilmsorozat két-két epizódja olyan félelmet keltő elemeket, az óvodáskorúak által nehezen érthető burleszkszerű erőszakot tartalmazott, amely indokolttá tette volna a hatos karika alkalmazását. A vélelmezett jogsértés kivizsgálására az NMHH hatósági eljárást indít a médiaszolgáltatóval szemben.

Az elemzők annak teljesülését is vizsgálták, hogy a kifejezetten hat éven aluliaknak szánt műsorszámok közé nem illesztettek-e be idősebbeknek szóló médiatartalmakat. Ez a törvényi előírás a vizsgálat szerint nem sérült.

A hivatal munkatársai negyedévente ellenőrzik a TV2 és az RTL Klub hétvégén délelőtt sugárzott gyermekműsorait, az ún. gyermeksávot. A 2011. harmadik negyedéves vizsgálat szúrópróbaszerűen kiválasztott hétvégéje október 29-30 volt, és az akkor sugárzott összes, 62 gyermekműsorszámra kiterjedt. Figyelemre méltó, hogy az ABG Nielsen kutatása szerint a 4-12 évesek 2011 nyarán már közel 270 percet, 27 perccel többet tévéztek, mint 2010-ben. A hatóság ezért a jövőben kiemelt figyelmet fordít a hat éven aluliak által nézett műsorokra.

Az NMHH munkatársai 2004 óta követik figyelemmel a hétvégi gyermekműsorokat, és a helytelen korhatár-besorolású műsorok száma örvendetesen csökken. Az első vizsgálatkor 34 jogsértő alkotást regisztráltak egy hétvége alatt. 2006-ban hat akciósorozat összesen 29 epizódja kapcsán állapítottak meg helytelen minősítést.

2008-ban 27 műsorszám esetében javasolták a magasabb kategória alkalmazását. Az NMHH a vizsgálatokkal, az eredmények közzétételével hozzájárul ahhoz, hogy a televíziók egyre normakövetőbbé váljanak: az RTL Klub esetében 2011 áprilisában 15 műsorszámról, júliusban 7 alkotásról, míg októberben már csak 4 műsorról volt megállapítható, hogy a korhatár nélkül megtekinthető kategóriában történő szerepeltetése nem megfelelő.