Ebben a főrovatban a média- és a hírközlési termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatban kerülő felhasználók minden hasznos információt egybegyűjtve megtalálnak az ügyintézéshez szükséges címektől kezdve a jogszabályokon, határozatokon, nyilvántartásokon át az állampolgárokat segítő tájékoztató szolgáltatásokig, hírekig. Külön rovat foglalkozik a digitális átállással és azzal, mikor érdemes a média- és hírközlési biztoshoz fordulni.

Ebben a főrovatban elsősorban a hírközlési területtel foglalkozó szakemberek, hírközlési szolgáltatók jutnak információkhoz. Tájékoztatást kaphatnak többek között a piacelemzési eredményekről, az előírt adatszolgáltatások feltételeiről, a felügyeleti eljárások állapotáról, a frekvenciapályáztatások aktuális helyzetéről, a Nemzeti Filmiroda által kezelt nyilvántartásokról.

Ez a főrovat elsősorban az NMHH felelősségi területeivel foglalkozó sajtómunkatársak számára tartalmaz hasznos információkat. Itt jelennek meg a közérdeklődésre leginkább számot tartó információk, az NMHH-t érintő legfrissebb hírek, sajtóközlemények. Az érdeklődők itt tájékozódhatnak a Szóvivői iroda elérhetőségéről, letölthetik kiadványainkat.

Ez a főrovat az NMHH önálló hatáskörű szervéről, a Médiatanácsról és működéséről ad információkat. Az érdeklődők tájékozódhatnak a testület ülésein történtekről, a Médiatanács ajánlásairól, a médiaszolgáltatási pályázatok aktuális állapotáról, a médiaszolgáltatások és sajtótermékek nyilvántartásáról és bejelentéséről, a műsorelemzések eredményeiről.

Gyengénlátóknak English Magyar
 

Való Világ 5: törvénysértés nélkül, aggályos és megbotránkoztató elemekkel terhelten

• Publikálva: 2012.07.26. 14:31 • Címke: RTL Klub, Való Világ, „valóságshow-barométer”, műsorelemzések, tanulmányok, elemzések • Forrás: Külső kommunikációs osztály, Kommunikációs igazgatóság

Nyilvánosságra hozta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság az RTL Klubon vetített Való Világ 5 című televíziós műsor és a kapcsolódó műsorformátumok elemzéséről készült összefoglalót. A dolgozat végkövetkeztetése az, hogy bár a produkciót aggályos elemekkel terhelten vetítették, a IV. korhatár-kategóriában történő sugárzással a kiskorúak védelme szempontjából mégis megfelelőbb műsorsávba került.

képernyőfelvétel a Való Világ weboldaláról (587x247px)

Képernyőfelvétel a Való Világ weboldalának címlapjáról

Az NMHH Műsorfigyelő és -elemző főosztálya részletes tanulmányban összegezte az RTL Klub csatornán fél éven át látható Való Világ 5 című valóságshow-sorozat vizsgálatának tapasztalatait. A hatóság 2011. szeptember 12-től, a program indulásától folyamatosan ellenőrizte az 5. széria műsorait. A vizsgálat kiterjedt az RTL Klub napi rendszerességgel közzétett adásaira, továbbá a Cool nevű csatornán jelentkező programokra, a NekedValó című talkshow-ra és az éjszakai műsorsávban sugárzott BeleValóVilágra.

A „Kapcsolódó dokumentumok” között elérhető jelentésben részletesen olvashatunk az NMHH „ValóVilág 5-barométer” fantázianevű az egzakt méréseinek eredményeiről (trágár kifejezések, dohányzás és alkoholfogyasztás, illetve szexualitást és meztelenséget tartalmazó jelenetek száma és gyakorisága), a személyközi konfliktusokból kialakuló agresszivitás eseteiről, az emberi méltóság szempontjából aggályos elemekről, valamint a televíziós szavazások átláthatóságának kérdéseiről.

A vizsgálat eredményei alapján készült jelentés összefoglalásképpen az alábbiakat állapítja meg:

Az RTL Klub – minden idők leghosszabb valóságshow-jaként – fél éven át tartotta műsorrendjében a ValóVilág 5. szériáját. A médiaszolgáltató – egyebek mellett a műsorformátummal kapcsolatos hatósági tapasztalatok alapján – a programot a korábbi III. („12 éven aluliak számára nem ajánlott”) helyett a IV. („16 éven aluliak számára nem ajánlott”) korhatár-kategóriába sorolta, és többnyire a késő esti műsorsávban sugározta. Előfordultak azonban – főként hétvégén – az előzetesen beharangozott 16-ossal ellentétben 12-es korhatár-kategóriával vetített műsorszámok is.

Törvénysértést a Médiatanács nem állapított meg, mivel a problematikus elemek nem érték el a médiaigazgatásra vonatkozó valamely szabály megsértésének szintjét (elsősorban a magasabb korhatár-kategóriába sorolás miatt). Hatósági szempontból elmondható, hogy a műsort aggályos és megbotránkoztató elemekkel terhelten vetítették, a IV. korhatár-kategóriában történő sugárzással a kiskorúak védelme szempontjából mégis megfelelőbb műsorsávba került.

A ValóVilág 5. című műsor és a kapcsolódó műsorformátumok értékelése című tanulmány teljes terjedelmében letölthető a „Kapcsolódó dokumentumok” dobozban elhelyezett link segítségével.