Való Világ 5: törvénysértés nélkül, aggályos és megbotránkoztató elemekkel terhelten

Közzétéve: 2012. július 26.

null
Nyilvánosságra hozta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság az RTL Klubon vetített Való Világ 5 című televíziós műsor és a kapcsolódó műsorformátumok elemzéséről készült összefoglalót. A dolgozat végkövetkeztetése az, hogy bár a produkciót aggályos elemekkel terhelten vetítették, a IV. korhatár-kategóriában történő sugárzással a kiskorúak védelme szempontjából mégis megfelelőbb műsorsávba került.

képernyőfelvétel a Való Világ weboldaláról (587x247px)

Képernyőfelvétel a Való Világ weboldalának címlapjáról

Az NMHH Műsorfigyelő és -elemző főosztálya részletes tanulmányban összegezte az RTL Klub csatornán fél éven át látható Való Világ 5 című valóságshow-sorozat vizsgálatának tapasztalatait. A hatóság 2011. szeptember 12-től, a program indulásától folyamatosan ellenőrizte az 5. széria műsorait. A vizsgálat kiterjedt az RTL Klub napi rendszerességgel közzétett adásaira, továbbá a Cool nevű csatornán jelentkező programokra, a NekedValó című talkshow-ra és az éjszakai műsorsávban sugárzott BeleValóVilágra.

A „Kapcsolódó dokumentumok” között elérhető jelentésben részletesen olvashatunk az NMHH „ValóVilág 5-barométer” fantázianevű az egzakt méréseinek eredményeiről (trágár kifejezések, dohányzás és alkoholfogyasztás, illetve szexualitást és meztelenséget tartalmazó jelenetek száma és gyakorisága), a személyközi konfliktusokból kialakuló agresszivitás eseteiről, az emberi méltóság szempontjából aggályos elemekről, valamint a televíziós szavazások átláthatóságának kérdéseiről.

A vizsgálat eredményei alapján készült jelentés összefoglalásképpen az alábbiakat állapítja meg:

Az RTL Klub – minden idők leghosszabb valóságshow-jaként – fél éven át tartotta műsorrendjében a ValóVilág 5. szériáját. A médiaszolgáltató – egyebek mellett a műsorformátummal kapcsolatos hatósági tapasztalatok alapján – a programot a korábbi III. („12 éven aluliak számára nem ajánlott”) helyett a IV. („16 éven aluliak számára nem ajánlott”) korhatár-kategóriába sorolta, és többnyire a késő esti műsorsávban sugározta. Előfordultak azonban – főként hétvégén – az előzetesen beharangozott 16-ossal ellentétben 12-es korhatár-kategóriával vetített műsorszámok is.

Törvénysértést a Médiatanács nem állapított meg, mivel a problematikus elemek nem érték el a médiaigazgatásra vonatkozó valamely szabály megsértésének szintjét (elsősorban a magasabb korhatár-kategóriába sorolás miatt). Hatósági szempontból elmondható, hogy a műsort aggályos és megbotránkoztató elemekkel terhelten vetítették, a IV. korhatár-kategóriában történő sugárzással a kiskorúak védelme szempontjából mégis megfelelőbb műsorsávba került.

A ValóVilág 5. című műsor és a kapcsolódó műsorformátumok értékelése című tanulmány teljes terjedelmében letölthető a „Kapcsolódó dokumentumok” dobozban elhelyezett link segítségével.