Ebben a főrovatban a média- és a hírközlési termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatban kerülő felhasználók minden hasznos információt egybegyűjtve megtalálnak az ügyintézéshez szükséges címektől kezdve a jogszabályokon, határozatokon, nyilvántartásokon át az állampolgárokat segítő tájékoztató szolgáltatásokig, hírekig. Külön rovat foglalkozik a digitális átállással és azzal, mikor érdemes a média- és hírközlési biztoshoz fordulni.

Ebben a főrovatban elsősorban a hírközlési területtel foglalkozó szakemberek, hírközlési szolgáltatók jutnak információkhoz. Tájékoztatást kaphatnak többek között a piacelemzési eredményekről, az előírt adatszolgáltatások feltételeiről, a felügyeleti eljárások állapotáról, a frekvenciapályáztatások aktuális helyzetéről, a Nemzeti Filmiroda által kezelt nyilvántartásokról.

Ez a főrovat elsősorban az NMHH felelősségi területeivel foglalkozó sajtómunkatársak számára tartalmaz hasznos információkat. Itt jelennek meg a közérdeklődésre leginkább számot tartó információk, az NMHH-t érintő legfrissebb hírek, sajtóközlemények. Az érdeklődők itt tájékozódhatnak a Szóvivői iroda elérhetőségéről, letölthetik kiadványainkat.

Ez a főrovat az NMHH önálló hatáskörű szervéről, a Médiatanácsról és működéséről ad információkat. Az érdeklődők tájékozódhatnak a testület ülésein történtekről, a Médiatanács ajánlásairól, a médiaszolgáltatási pályázatok aktuális állapotáról, a médiaszolgáltatások és sajtótermékek nyilvántartásáról és bejelentéséről, a műsorelemzések eredményeiről.

Gyengénlátóknak English Magyar
 

Műsorkvóták: a Médiatanács ingyenes szoftverrel is segíti a médiaszolgáltatókat

Az online alkalmazást jövő januártól élesben használhatják majd a rádiók és a tévék

• Publikálva: 2012.07.27. 11:26 • Címke: adatszolgáltatás, műsorkvóta-kötelezettségek, Az NMHH Médiatanácsa • Forrás: Külső kommunikációs osztály, Kommunikációs igazgatóság

Egy modern jogállamban a törvényesség erősítéséhez nincs jobb út annál, mint hogy megkönnyítjük jogszabályok betarthatóságát. Ezért a Médiatanács folyamatosan olyan megoldásokon dolgozik, amelyek a normakövetést elősegítő és támogató módszerekhez és eszközökhöz juttatják a műsorszolgáltatókat.

Az NMHH és a médiaszolgáltatók által közösen kialakított új adatszolgáltatási rendszerben a jövőben sokkal egyszerűbben nyomon követhető lesz, hogy a médiaszolgáltatók betartják-e az előírt műsorkvótákat (például a magyar művekre vonatkozó arányok). A hatóság emellett saját fejlesztésű, ingyenes számítógépes alkalmazással is segíti a rádiók és televíziók munkáját. A változtatások nyomán szűkebb lesz az igényelt adatok köre, és ritkább periódusokban kell feltölteni azokat. A hatóság ingyenes szoftvere segíti az adatbevitelt és -feldolgozást is.

Az új adatszolgáltatási rendszer véglegesítése augusztus közepéig befejeződik. Az információgyűjtést segítő ingyenes internetes alkalmazás kifejlesztését az NMHH december 1-jére vállalja, így egyhónapos tesztüzemmód után, jövő januártól élesben használható lesz a médiaszolgáltatók számára.

További könnyebbséget hoz a Médiatanácsnak az a határozata is, amely a jövőben lehetővé teszi a rádiók és tévék számára, hogy szükség esetén akár kéthavonta módosítani tudják műsortervüket, ha a számukra is visszaellenőrizhető adatok tükrében elmaradást észlelnének szerződésben vállalt műsorkvótáikban.

A műsorkvóták rendszerét az Európai Unió irányelvének szellemében és más európai országok szabályozásához hasonlóan határozza meg a hazai jogszabály. A magyar, valamint az európai audiovizuális és zenei kultúrát támogató műsorkvóta-előírások részeként hazánkban például a zenei műsoridő legalább harmincöt százalékát magyar zenei művek bemutatására kell fordítani, ennek huszonöt százaléka pedig öt évnél nem lehet régebbi.

A médiatörvény előírásainak megfelelően a tévéknek és rádióknak műsoraik meghatározott hányadában európai vagy magyar műveket kell sugározniuk. Ugyancsak a médiatörvény előírása szerint a Médiatanácsnak ellenőrizni kell a médiaszolgáltatók által vállalt, és a törvényben meghatározott műsorkvóták betartását. A szabályozás célja a hazai alkotók támogatása, a kortárs magyar zenei és audiovizuális művek népszerűsítése.

Csökkent a kért információk köre

A rádióknak például a zenei besorolásoknál csak a 16 és a 18 év alattiaknak nem ajánlott korhatár-minősítésű műsorokat kell feltüntetniük és nem lesz szükség a zeneszám kiadásának pontos hónapjának, albumcímének, műfaji besorolásának feltüntetésére. Mind a rádióknál, mind a televízióknál kimarad a kért adatokból a közszolgálati műsorszám és a közösségi médiaszolgáltatás típusa. A televíziók számára könnyebbség, hogy egyszerűsödik a képújság-szolgáltatás adminisztrációja. A digitális videotárak (video-on-demand) szolgáltatóinál nem kell a műfaji megjelölést (az ún. AGB-kódot), a műsor származási helyét, a rendező nevét feltüntetni, és egyértelmű lett a szolgáltatás típusának meghatározása (előfizetéses vagy eseti megrendeléses).