Ebben a főrovatban a média- és a hírközlési termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatban kerülő felhasználók minden hasznos információt egybegyűjtve megtalálnak az ügyintézéshez szükséges címektől kezdve a jogszabályokon, határozatokon, nyilvántartásokon át az állampolgárokat segítő tájékoztató szolgáltatásokig, hírekig. Külön rovat foglalkozik a digitális átállással és azzal, mikor érdemes a média- és hírközlési biztoshoz fordulni.

Ebben a főrovatban elsősorban a hírközlési területtel foglalkozó szakemberek, hírközlési szolgáltatók jutnak információkhoz. Tájékoztatást kaphatnak többek között a piacelemzési eredményekről, az előírt adatszolgáltatások feltételeiről, a felügyeleti eljárások állapotáról, a frekvenciapályáztatások aktuális helyzetéről, a Nemzeti Filmiroda által kezelt nyilvántartásokról.

Ez a főrovat elsősorban az NMHH felelősségi területeivel foglalkozó sajtómunkatársak számára tartalmaz hasznos információkat. Itt jelennek meg a közérdeklődésre leginkább számot tartó információk, az NMHH-t érintő legfrissebb hírek, sajtóközlemények. Az érdeklődők itt tájékozódhatnak a Szóvivői iroda elérhetőségéről, letölthetik kiadványainkat.

Ez a főrovat az NMHH önálló hatáskörű szervéről, a Médiatanácsról és működéséről ad információkat. Az érdeklődők tájékozódhatnak a testület ülésein történtekről, a Médiatanács ajánlásairól, a médiaszolgáltatási pályázatok aktuális állapotáról, a médiaszolgáltatások és sajtótermékek nyilvántartásáról és bejelentéséről, a műsorelemzések eredményeiről.

Gyengénlátóknak English Magyar
 

Ember Judit-pályázat: tizenhárom filmterv 115 millió forintot kapott a gyártásra

Az elkészült filmekkel a nézők először a közszolgálati csatornák képernyőjén találkozhatnak

• Publikálva: 2012.09.11. 09:32 • Címke: Mecenatúra-pályázatok: Ember Judit (dokumentumfilm), Magyar Média Mecenatúra, filmes támogatások, dokumentumfilmek, film, filmipar, mozgókép, Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) • Forrás: Külső kommunikációs osztály, Kommunikációs igazgatóság

Legutóbbi ülésén tizenhárom új dokumentumfilm pályázati támogatásáról döntött a Médiatanács. A Magyar Média Mecenatúra program keretében indított Ember Judit dokumentumfilm-pályázat nyertes alkotói összesen 115 milliós támogatásban részesültek. Az elkészült filmekkel a nézők először a közszolgálati csatornák képernyőjén találkozhatnak.

A Médiatanács 2012 elején hirdette meg Magyar Média Mecenatúra programja keretében a televíziós dokumentumfilmek gyártását támogató, Ember Juditról elnevezett pályázatát. A kiírás idei három fordulójában összesen 300 milliós keretösszeg áll a dokumentumfilmesek rendelkezésére.

A most lezárult első fordulóban a Médiatanács tizenhárom pályázó filmterveinek megvalósítását támogatta összesen 115 millió forinttal.

A támogatott alkotások között van Berec Zsolt Miklós készülő dokumentumfilmje, amely a szarvasi lótartó cigányok életformáját mutatja be. A lovak velünk maradnak, ugye? című film egy különleges világot tár elénk, ahol a mai napig elevenen élnek a lótartással kapcsolatos szokások. A film arra is kísérletet tesz, hogy bemutassa, a 21. század információs társadalmában miként találhatja meg helyét egy évszázados hagyományaihoz és értékeihez ragaszkodó nemzetiség.

Izgalmas és aktuális témákat, a megújuló erőforrások, a fenntartható fejlődés és a közösségi gazdálkodás kérdéskörét boncolgatja Szekeres Csaba filmje. Az Álmodtam egy világot Pázmándra kalauzolja a nézőt, ahol a lelkes helybéliek a magyar hagyományokra épülő önellátó gazdálkodás módszereit honosították meg. A „természet rendjét értő” szemléletmódnak hamarosan Amerikában is akad követője, ahol egy egész gazdaság létesült a pázmándi példa nyomán. A rendező egy éven keresztül, párhuzamosan követi nyomon a két közösség fejlődését, mindennapjait.

A Székely lelemény című film a furfangos székelyek olykor kilátástalannak tűnő harcát mutatja be a román Securitate-val szemben. Még javában tombol a titkosszolgálat rémuralma, amikor Csíkcsomortán a székelyek templom építésébe kezdenek, ráadásul úgy, hogy csak egy ravatalozó építésére kérnek engedélyt, hiszen templomot építeni akkoriban nem volt ildomos. A mesébe illő, izgalmasan felépített történet azt beszéli el, hogy lett a ravatalozóból templom, és hogy sikerült megtéveszteni az állami bürokratákat. A filmet Nagy Viktor Oszkár, a 40. Magyar Filmszemlén 2009-ben Gene Moskowitz-díjat elnyert Apaföld rendezője készíti.

Dala István sorozata a kuláküldözésről szól. A Rákosi-rendszer mindent elkövetett azért, hogy felszámolja a kulákságot. Az 50-es évek elején 60 ezernél is több „kulákbüntetést” szabtak ki, aminek következtében néhány év alatt mintegy 10 ezer gazda „ajánlotta fel” földjét az államnak. Az Elhallgatott történelem - Ha a kulák mozdulna... című dokumentumfilmben az elszenvedők mellett a témát jól ismerő néprajzkutatók és történészek is megszólalnak majd.

A Magyar Média Mecenatúra pályázataival és a támogatott alkotásokkal kapcsolatban további információk a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap honlapján olvashatók (lásd a jobb oldalon elhelyezett, Kapcsolódó linkek című dobozt).