Magyar Média Mecenatúra: internetes médiumokat is támogathat a Médiatanács

Közzétéve: 2012. szeptember 18.

Az online közszolgálati tartalmak gyártását támogató Neumann János-pályázattal bővül a Magyar Média Mecenatúra program. A Médiatanács idén 20 milliós keretösszeget biztosít az online médiumok számára értékes tartalmak előállításához – tájékoztatta az MTI-t Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja.

A Médiatanács a szakmai konzultációk eredményeit felhasználva folyamatosan fejleszti Magyar Média Mecenatúra programját. Ennek eredménye a lekérhető közszolgálati médiatartalmak készítését és közzétételét támogató, most meghirdetett húszmillió forintos keretösszegű Neumann János-pályázat – közölte Kollarik Tamás.

Mint mondta, a kiírás célja, hogy a támogatás révén új, értékes és eredeti közszolgálati tartalmak jelenhessenek meg a magyarországi online portálok kínálatában is. A pályázati dokumentáció véglegesítésére a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének (MTE) elnökségi tagjával, Gerényi Gáborral folytatott konzultációk után került sor, akit a bíráló bizottság tagjának is felkért a Médiatanács – tette hozzá Kollarik Tamás.

Gerényi Gábor az MTI érdeklődésére elmondta: a kiírás hiánypótló, hiszen az online, lekérhető médiumok egyre népszerűbbek, ezért is fontos, hogy a hagyományos platformok mellett, most ez a műfaj is pályázati támogatáshoz juthat. Az MTE elnökségi tagja kiemelte, hogy a kiírás a médiatörvényben rögzített elveken túl, „szabad kezet” biztosít az alkotóknak, és nem határozza meg sem a közszolgálati tartalom formáját, sem jellegét, sem műfaját.

A Neumann-pályázat többfordulós, a fordulók beadási határnapja minden hónap első csütörtöke, a következő beadási határnap 2012. október 4. A pályázati felhívás, a pályázati kérelem és annak kapcsolódó mellékletei letölthetők a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap Támogatási területe honlapjáról.

A Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programja az online tartalmak alkotói mellett idén összesen mintegy kétmilliárd forintos támogatást biztosít többek között a televíziós bemutatásra szánt animációs-, dokumentum- vagy ismeretterjesztő filmek alkotóinak. A keretösszegre ezen kívül pályázni lehet tévéfilm tervekkel, és külön alap áll rendelkezésre a helyi rádiók és televíziók hírműsorainak, illetve műszaki fejlesztéseinek támogatására.

(MTI)