A Médiatanács kiáll a szólás és véleménynyilvánítás szabadsága mellett

Közlemény az alapvető jogok biztosának október 12-i jelentésével kapcsolatban (a Pesty Fekete Doboz 2012. március 7-i adása)

Közzétéve: 2012. október 18.

null

A Médiatanács tisztelettel fogad minden jogalkalmazói munkájával kapcsolatos véleményt. Különös tiszteletet érdemel az alapvető jogok országgyűlési biztosának véleménye, akinek szavára egy demokratikus jogállamban mindenki odafigyel.

A Médiatanács megköszöni Szabó Máté szavait, amelyek szerint a Médiatanács a Pesty Fekete Doboz Cigány út című dokumentumfilmjével kapcsolatosan lefolytatott vizsgálatai során eleget tett alapjogvédelmi feladatainak.

Szabó Máté vizsgálata rámutatott arra is, hogy a Médiatanács semmilyen körülmények között nem terjeszkedhet túl azokon a kereteken, amelyeket számára a hatályos jogszabályok kijelölnek, ugyanakkor minden ügyben kötelessége kiállni a sajtó és véleménynyilvánítás szabadsága mellett.

Az ombudsman – feladatához híven – a védelemre szoruló társadalmi közösségek (jelen esetben a roma közösség) érdekében nyilatkozott jelentésében. A Médiatanács saját eljárásában, jogszabályi kötelezettségeiből fakadóan az érintett közösség méltósághoz való joga és a sajtószabadság védelme között kívánt megfelelő egyensúlyt találni.

A médiahatóság szerint a sajtó és véleménynyilvánítás szabadsága egyetemes alapérték, ezért a fontos közéleti kérdésekben megfogalmazott vélemények akkor is védelmet érdemelnek, ha némelyek számára sértőek, vitatottak vagy heves indulatokat keltenek. Ugyanakkor a védelem csakis addig tart, amíg a vélemény nem „bélyegez meg” általánosító módon, egyenlő emberi méltóságának kétségbe vonásával egy teljes társadalmi csoportot.

Az ügyben tehát mindenki azt tette, ami a feladata és kötelessége: az ombudsman – hatáskörével összhangban – a kisebbségek védelme mellett szállt síkra, a Médiatanács pedig – ugyancsak hatáskörével összhangban – a szólás és véleménynyilvánítás szabadságát tette a mérleg másik serpenyőjébe, és erre tekintettel hozta meg döntését.

A hatóság döntésével kapcsolatos további részletek a Médiatanács blogján olvashatók:

 

Kapcsolódó külső hivatkozások: