Bűnügyi hírek: éles a különbség a közszolgálati és a „kertévék” megközelítése között

A válaszadók negyven százaléka számára megfelelő, tíz százalék szerint kevés volt a bűncselekmények bemutatására fordított figyelem

Közzétéve: 2012. október 18.

null

A legnézettebb tévéhíradókban rengeteg a bulvárbűnügy, a gyilkosságokkal pedig különösen sokat foglalkoznak az előfordulási arányukhoz képest – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság tanulmányából, amely a 2011-es hírműsorok bűncselekményekkel kapcsolatos jellemzőit vizsgálja.

A közszolgálati csatornák és a kereskedelmi rádiók nagyobb hangsúlyt fektetnek a közéleti tájékozódást jobban segítő hírekre a piacvezető televíziókhoz képest. Az RTL Klub és a TV2 hírösszefoglalóiban viszont a műsoridő közel fele megy el a bűncselekmények, katasztrófák, balesetek és bulvárhírek bemutatására.

Az úgynevezett JBE-szolgáltatónak minősülő, azaz jelentős befolyásoló erővel rendelkező médiumok számára a médiatörvény legfeljebb húsz százalék bűnügyihír-arányt enged meg éves átlagban.

A JBE-minősítésekre azonban csak 2011 derekán került sor, így az azt megelőző időszakra nem vonatkozhatott a kvótaelőírás. Ezért, bár a TV2 tavaly összességében meghaladta a húsz százalékos értéket (plusz 1,4 százalékkal), a hatóság nem indított eljárást a túllépés miatt.