Meddig szólhat egy csődrádió?

Neo FM-ügy: a helyzet jogállami keretek közötti megoldásáért a Médiatanács minden rendelkezésére álló törvényes lehetőséget kimerített

Közzétéve: 2012. október 24.

null
A Neo FM-et működtető üzleti vállalkozás tulajdonosa újabb 153 millió forint sugárzási díjtartozást halmozott fel az elmúlt negyedév során. Mint ismeretes, a Médiatanács négy hónapja, 2012. június 20-án határozott arról, hogy súlyos és tartós szerződésszegés miatt felmondja a notóriusan nem fizető Neo FM médiaszolgáltatási engedélyét. Az elsőfokú bíróság ítéletében megerősítette a Médiatanács lépésének jogszerűségét.

A frekvenciahasználati jogosultság megszűnése ellenére a tulajdonosok által csődbe vitt rádió mindaddig sugározhat, amíg a bíróság a szerződés felmondását tartalmazó médiatanácsi határozat végrehajtása ügyében másodfokon nem hoz döntést.

A Neo FM-et működtető üzleti vállalkozás folytatólagos szerződésszegő magatartása nemcsak a tisztesség szabályainak és a törvényi előírásoknak mond ellent, hanem a médiapiac egyensúlyát is veszélyezteti, hiszen rendkívül rossz precedenst teremt az, hogy egy notóriusan nem fizető rádió továbbra is sugározhat.

A helyzet jogállami keretek közötti megoldásáért a Médiatanács minden rendelkezésére álló törvényes lehetőséget kimerített. A helyzet kulcsa a bíróság kezében van: csak a végrehajtás felfüggesztésének elutasítása tekintetében hozott másodfokú bírósági döntés akadályozhatja meg, hogy a Neo FM törvénytelen módon tovább növelje tartozását, mely csak az állammal szemben immár megközelíti az egymilliárd forintot.

A Médiatanács a Neo FM-et működtető üzleti vállalkozás tulajdonosának szerződésszegő magatartása miatt előállt tisztességtelen helyzet mielőbbi felszámolásában érdekelt, és biztos abban, hogy az ügyben születő bírósági döntések a tisztességes médiapiaci szereplők érdekeinek védelmét is szolgálják.

A Médiatanács kiemelt feladatának tekinti a hazai rádiós piac kiegyensúlyozott működésének jogállami biztosítását. A hatóság a médiapiac biztonsága és a tisztességes média vállalkozások védelme érdekében továbbra is mindent megtesz azért, hogy az ilyen típusú törvénysértések ellen minden rendelkezésére álló törvényes eszközzel fellépjen, és ebben a legfőbb jogállami szövetségesének a bíróságot tekinti.