Regionális konferenciát szerveztek a nyugat-magyarországi médiumok részére

Közzétéve: 2012. november 30.

null

A Nyugati Régió Kommunikációs Közhasznú Egyesület „West-Pannon Audiovizuális Klaszter fejlesztése” címmel tartott regionális konferenciát Szombathelyen. Az eseményen a közösségi marketinglehetőségekről és a helyi médiumok közszolgálati feladatairól tartottak tájékoztatást az előadók. Az rendezvény fővédnöke Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja volt.

Kollarik Tamás a konferencián helyi médiaszolgáltatók közszolgálati feladatairól tartott előadást. Nyitóelőadásában kiemelte, hogy a 2011. január elsején hatályba lépett médiatörvény rendkívül körültekintően és átgondoltan fogalmazza meg a közszolgálati médiaszolgáltatók feladatait. Beszédében említést tett a tavaly, a Médiatanács által kidolgozott Közszolgálati Kódexről, amelyet a Közszolgálati Testület médiatörvényben felsorolt nyolc állandó tagja mellett 60 különböző köztestülettel és civil szervezettel együttműködve dolgoztak ki. A dokumentum egységesen határoz meg alapelveket és célokat a közszolgálati médiumok működésére vonatkozóan, iránymutatást ad azoknak a médiaszolgáltatóknak, amelyek közszolgálati tartalmakat készítenek nézőik, hallgatóik számára.

Kollarik Tamás hangsúlyozta, hogy a Médiatanács idén megújított támogatási rendszere, a Magyar Média Mecenatúra program lehetővé teszi, hogy a televíziók és rádiók sokszínű műsorokat nyújthassanak közönségük részére. Elmondta, hogy a támogatási rendszer két nagyobb egységből áll. A tanács támogatja egyrészt a médiaszolgáltatókat: rezsiköltségeik támogatására, magazinműsorok gyártására és műszaki fejlesztésre ír ki pályázatot, amelyek biztos támogatási formát jelentenek a helyi és körzeti médiaszolgáltatóknak. A Médiatanács másrészt támogatja a közszolgálati műsorok gyártását, azzal, hogy filmkészítésre is hirdet meg pályázatokat. A támogatásokból ismeretterjesztő-, dokumentum-, animációs filmek, tévéjátékok, kisjátékfilmek, forgatókönyvek és online közszolgálati tartalmak készülhetnek el, így biztosítva a sokszínű tartalmakat.

Andrássy György, a Médiaszolgáltatási főosztály vezetője előadásában a helyi médiaszolgáltatással kapcsolatos tudnivalókat mutatta be a hallgatóságnak. Beszámolt arról, hogy az új frekvencia-pályáztatási rend kiszámítható, szigorú határidőket és garanciális szabályokat tartalmaz, amellyel a pályázatok értékelése átláthatóbbá, ellenőrizhetőbbé vált. Elmondta, hogy a Médiatanács közel egy éve indította el az új díjszámítási rendszerét, amelynek köszönhetően a médiaszolgáltatási díjakat arányosan, több szempont figyelembe vételével állapítják meg. Az alapdíjakat a vételkörzet nagyságával arányosan szabják meg, emellett pedig olyan jelentős szempontokat is figyelembe vesznek, mint a területen élő lakosság vásárlóereje, illetve a szolgáltató vételkörzete. Az új rendszerrel jelentősen csökkentek a helyi és körzeti rádiók terhei.

Az eseményen részt vett Medveczky Balázs, az MTV vezérigazgatója is, aki az újjáalakult Magyar Televíziót és annak közszolgálati szerepét mutatta be a hallgatóságnak. Lovass Tibor, a Nyugati Régió Kommunikációs Közhasznú Egyesület elnöke, egyben a Zalaegerszegi Televízió főszerkesztője pedig prezentálta azt a felmérést, amely a helyi médiumok és a közszolgálat kapcsolatát vizsgálta 2012-re vonatkozóan.

Számos előadás elemezte a helyi gazdasági élet, a helyi egyházak és a helyi civil szervezetek kapcsolatát a médiával, a meghívott horvát és osztrák előadók pedig hazai tapasztalataikat osztották meg az érdeklődőkkel a közszolgálati média működésével kapcsolatban.

Budapest, 2012. november 30.