Magyar Média Mecenatúra: 600 millió forint tévéfilmek gyártására a Fehér György pályázaton

Közzétéve: 2013. március 1.

A Médiatanács még január elején, megemelt keretösszegekkel fogadta el a Magyar Média Mecenatúra program 2013-as támogatási tervét. A program célja, hogy hozzájáruljon a médiaszolgáltatók működési költségeihez, új műsorok gyártásához, illetve támogatást nyújtson új, független magyar filmes alkotások megszületéséhez. A tanács a héten a Fehér György tévéfilmes pályázat meghirdetéséről döntött. Tavaly a televíziófilmeket és tévéfilmsorozatokat támogató pályázati eljárásban közel 450 millió forintot osztott ki a Médiatanács, idén pedig összesen 600 millió forintos kerettel számolhatnak az alkotók.

A Fehér György pályázat külön finanszírozási lehetőséget biztosít a tévéfilmes műfaj támogatására. A kiírás célja, hogy közszolgálati, maradandó kulturális értéket képviselő, színvonalas, nem egész estés televíziófilmek és televíziófilm-sorozatok készüljenek. A tévéfilmeket a támogatás révén elsőként a közszolgálati médiaszolgáltatók műsoraiban mutatják majd be.

A Médiatanács a pályázat kiírásakor figyelembe vette az előző évi tapasztalatok mellett a bírálóbizottságok javaslatait, valamint a médiaszolgáltatók és a szakma részéről fennálló igényeket is. A Magyar Média Mecenatúra filmes pályázataiba beépültek továbbá azok a korábbi észrevételek és javaslatok is, amelyek a filmes konzultációkon elhangzottak.

A Fehér György pályázaton idén indulniuk kell azoknak, akik tavaly a forgatókönyvírás és filmterv-fejlesztés eljárásban támogatást nyertek. Tekintettel a nagy érdeklődésre – a tavalyihoz hasonlóan – nem csak az indulásra kötelezettek, hanem bármely más filmelőállító is beadhatja jelentkezését. A pályázatok beadási határideje 2013. március 26-a, a filmeknek pedig december 31-ig kell elkészülniük.

A pályázati felhívások a Médiatanács által elfogadott és 2013. január 1-jén hatályba lépett új, valamennyi felhívást szabályozó általános pályázati feltételek alapján készülnek. A pályázati kiírások részleteiről – 2013. március 2-tól Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap Támogatási területének honlapján olvashatnak az érdeklődők.