Magyar Média Mecenatúra: kilenc ismeretterjesztő film kapott 78 millió forintot

Közzétéve: 2013. március 28.

A Magyar Média Mecenatúra program keretében meghirdetett Kollányi Ágoston pályázat elnyert összegéből ismeretterjesztő filmjeik gyártását finanszírozhatják az alkotók. A 2012-ben kiírt pályázat összesen 225 millió forintos keretet biztosított a műfaj támogatására a tavalyi évben. Az előző évi kiírás utolsó fordulója a Médiatanács szerdai döntésével zárult le. Ezzel kilenc alkotó jutott összesen 78 milliós támogatáshoz.

A Médiatanács 2013-ban is meghirdette a Kollányi Ágoston pályázatot 250 millió forintos megemelt keretösszeggel. A pályázók idén is három szakaszban adhatják be filmes terveiket. Az eddig nyertesként kihirdetett filmtervek témái között környezetvédelmi, történelmi és tudományos témákat feldolgozó filmek lesznek, de készül ismeretterjesztő film Magyarország természeti kincseiről is.

Farkas György arra vállalkozik, hogy bemutassa miként hatottak a kunok a magyarság történelmére és vándorlásuk során hogyan járultak hozzá a világ kulturális örökségének gyarapításához. Eközben előkerül a legrégebbi kun nyelvemlék, a Codex Cumanicus, és a stáb forgat majd a kazahsztáni kipcsak (kun) törzsek mai életmódjáról is. Érdekesség, hogy Csukás István író és Berecz András mesemondó is büszkén vallanak kun származásukról a készülő rövidfilmben. 

Tóth Zsolt Marcell legújabb - Valamit visz a víz című filmje készítése során összegyűjti a Tiszába került pillepalack hulladékot, abból tutajokat épít, azokat pedig eljuttatja a Felső-Tiszától a rendeltetési helyükig, Szegedig. A film igazi road-movie. Az expedíció során ismert zenészekkel és előadóművészekkel együttműködve ismeretterjesztő előadásokat tartanak, filmeket vetítenek. A továbbinduláskor a tutajok egyre növekszenek a helyi iskolások gyűjtötte pillepalackokkal.

Vámbéry Ármin, Almásy György, Prinz Gyula, Szentkatolnai Bálint Gábor, Décsy Mór; mindannyian olyan nemzetközi hírnévre szert tett magyar tudósok, utazók, akik kutatták a XIX. század végén és a XX. század első évtizedében Közép-Ázsia és a Tien-san területét. Somfai Kara Dávid filmje – a Magyar felfedezők nyomában Közép-Ázsiában – róluk szól. A filmben szereplő tudósok világraszóló kutatásokat vezettek olyan országokban, amelyek a civilizált világ számára addig teljesen ismeretlenek voltak.

Skultéti Róbert tudományos ismeretterjesztő filmje a Lendület egy kutatásfinanszírozási modellről szól, amely az akadémiai kutatáshálózat és a hazai egyetemek versenyképességének növelése mellett a kutatói utánpótlás biztosítását is elősegíti. Az alkotó célja, hogy bemutassa a kortárs természettudomány előtt álló utakat, megszólaltatva többeket mai elismert és neves gondolkodóink közül.

Az alkotások támogatásával a Médiatanács célja az, hogy sokszínű, értékes ismeretterjesztő filmek kerüljenek a televíziónézők elé. A most kihirdetett nyertesek filmjeiről, valamint az új pályázati kiírás részleteiről a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap Támogatási terület honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.