Rádiós hangjátékok támogatásával bővül a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programja

Közzétéve: 2014. február 25.

null

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa ma közzétette honlapján a dramatizált hangjátékok támogatását célzó pályázati felhívás részleteit, amelyről február 18-ai ülésén döntött a Magyar Média Mecenatúra program új műfaji részeként. A grémium a Cserés Miklós rádiós rendezőről elnevezett pályázatot 50 millió forintos keretösszeggel hirdeti meg, amelyre magyarországi és határon túli jelentkezéseket is várnak.

A Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának célja, hogy minőségi, maradandó kulturális értéket képviselő médiatartalmak készítését ösztönözze a közszolgálati elvek alapján. A február 18-án elfogadott Cserés Miklós-pályázattal a gyakran kevés figyelmet kapó rádiós művészet modern követelményeknek megfelelő támogatása válik lehetővé.

A pályázatok elbírálása során előnyben részesülnek a megváltozott rádióhallgatási szokásokhoz igazodó, dinamikus, eredeti, nyelvileg gazdag, színvonalas megoldások, a kortárs irodalmi, gyermekirodalmi alkotások és zene alkalmazása, a korszerű hangzáskép, a kidolgozott, világosan követhető történetfűzés, a rádiószerűség, a tartalom és a forma egységét szem előtt tartó, szakmailag és kulturálisan is színvonalas alkotások.

Az eljárásban egy- vagy kétrészes, részenként 55 perces hangjáték tervével vagy öt-tíz részes, egyenként 15 vagy 25 perces hangjátéksorozat szinopszisával lehet pályázni, amely eredeti ötletből vagy magyar irodalmi, gyermekirodalmi művek felhasználásával készült. Magyarországi és határon túli pályázók is jelentkezhetnek. Az 50 millió forintos keretből egy pályázó számára igényelhető támogatás hangjátékpercenként legfeljebb 20 ezer forint lehet. A felhívás a magyar szerzők, szépírók támogatását is ösztönözni kívánja, ezért a gyártási költségeken túl rádiós szövegkönyv írására további egymillió forint számolható el. Az alkotások időtartamuktól függően legfeljebb 2-6 millió forint közötti támogatásban részesülhetnek. A megítélt összeg maximum 80 százaléka előfinanszírozásként folyósítható.

A Médiatanács a szinopszisok, valamint a pályázatok értékelésére rádiós, irodalmi és színházi szakemberekből, dramaturgokból álló bírálóbizottságot kér fel. A rádiós műsortámogatásokat tekintve egyedülálló felhívás összeállításakor a Médiatanács tagjai neves szakemberekkel konzultáltak, amelyet készek tovább finomítani a tapasztalatok és a beérkező visszajelzések alapján.

Az eljárás többszakaszos: a szinopszisokat 2014. március 17-ig lehet benyújtani. A sikeres jelentkezőknek április 22–május 9. között konzultációt tartanak. Az eredményesen szereplők szeptember közepén adhatják be teljes pályázati anyagaikat, amelyek támogatásáról a Médiatanács 2014. október 28-ig hoz döntést. A nyerteseknek 2015. június 30-ig kell elkészíteniük a hangjátékokat, amelyeket ezután országos vagy a legalább félmillió fős vételkörzettel rendelkező körzeti rádiókban mutatnak be. A pályázati felhívás linkje elérhető a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának honlapjáról.

A pályázat névadója, Cserés Miklós idén száz éve született. A Jászai Mari-díjas, érdemes művész 1942-től dolgozott a Magyar Rádiónál rádiós rendezőként. A Rádiószínház központi alakja és az első magyar rádiódramaturgiai szakkönyv szerzője volt.