Négyórányi animáció készül hat sikeres sorozat folytatásához a Dargay-pályázaton

Közzétéve: 2014. június 27.

null

Az NMHH Médiatanácsa eheti ülésén döntött az animációs sorozatok támogatására kiírt Dargay Attila-pályázat nyerteseiről. Hat jelentkező 45 epizódja összesen 242 percben foglalhatja majd el a tévéképernyőt, és az alkotások között lesz néhány, amelyeket videomegosztó portálon is nyomon követhetünk majd. Új részek jönnek többek között M. Tóth Géza Bogyó és Babóca sorozatából, Rófusz Ferenc Hoppi meséiből és Sajdik Ferenc Hát (m)ilyenek a… címmel megírt humoros állattörténeteiből is.

Összesen 215 millió forint támogatást ítélt meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a Magyar Média Mecenatúra program keretében az idén először meghirdetett Dargay Attila-pályázaton. A kiírásban olyan animációssorozat-bővítési tervekkel jelentkezhettek az alkotók, amelyeknek megelőző epizódjait a Médiatanács korábban, az animációs célú Macskássy-pályázaton már finanszírozta, és azok a közönség körében népszerűek lettek. A pályázóknak a sorozatot a támogatott részek figyelembe vételével, azokkal összhangban 13 részesre kell kiegészíteniük azzal, hogy az egyes részek hosszának meg kell egyeznie az utolsóként támogatott rész vagy részek hosszával.

A támogatásnak köszönhetően elkészül a Bartos Erika mesefolyamát feldolgozó Bogyó és Babóca-sorozat 9-13. epizódja M. Tóth Géza és Antonin Krizsanics rendezésében, amelyek a Youtube-csatornán is nézhetők lesznek, a 3D-s, papírkivágásos technikát használó, kutyás történetre épülő Boxi-széria 11-13. része Klingl Béla gondozásában, és a Sajdik Ferenc könyvein alapuló Hát (m)ilyenek a…. humoros állatleírásokból 11 rész a bolháktól kezdve a lovakon át a vastagbőrűekig Szórádi Csaba rendező segítségével. Rófusz Ferenc Oscar-díjas művész újabb tíz részben örökíti meg kedves fantázialényeit a Hoppi mesékben, Gyulai Líviusz folytatja egy múlt századi amerikai humoros regény adaptálását az Egy komisz kölyök naplójában 6 epizódban, és szürreális Városi legendák is életre kelnek 10 alkalommal Glaser Katalin keze alól.

A Dargay-pályázaton nyertes alkotók munkáinak minőségét jelzi, hogy az idei Hirosimai Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon a hatból öt művész alkotásai bekerültek a magyar különprogramba. Az augusztusban 15. alkalommal megrendezett vezető animációs biennálén régiónkból elsőként vehet részt Magyarország díszvendégként, ahol több mint 250 hazai filmet mutatnak be a szakértő közönségnek. A versenyprogramban három magyar mű is szerepel, amelynek színvonalát jelzi, hogy 38-szoros volt rá a túljelentkezés.

A Dargay-pályázat célja, hogy olyan értékes filmsorozatok szülessenek napjainkban is, amelyek méltó folytatásai lehetnek a nagy múltú, nemzetközileg elismert magyar animációs filmgyártásnak, és továbbvigyék a magyar kultúra kreativitását. A többrészes alkotások a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának várakozásai szerint piacképesebbek lesznek, mint az egyedi művek, hiszen a jelenlegi trendek szerint jóval nagyobb televíziós kereslet mutatkozik a sorozatokra, mint a szóló alkotásokra. A pályázati eredmények a Kapcsolódó dokumentumok alatt tekinthetők meg.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának 2011-ben indított Magyar Média Mecenatúra programja az elmúlt időszakban 4,5 milliárd forint értékben 240 rendező gondozásában 434 értékes filmalkotás, illetve filmsorozat létrejöttét támogatta az ismeretterjesztő művektől kezdve a tévéfilmeken át az online videókig. A támogatott alkotások tervei közül eddig 109 készült el, ebből 13 az animációs kiírásokon nyertes 62 pályázatból került ki. A most meghirdetett Dargay-pályázattal együtt a Macskássy-pályázaton elnyert animációs támogatások több mint 700 millió forintot tesznek ki, amelynek köszönhetően 42 alkotó egyedi műve, illetve sorozatterve válhat valóra a szakmai bírálóbizottságok ajánlásai alapján.

A pályázati eredmények a Kapcsolódó dokumentumok alatt tekinthetők meg.