Két ismeretterjesztő film azonnali forgatását támogatta a Médiatanács

Közzétéve: 2014. július 28.

null
Egy őskőkori alföldi ház feltárása és egy bánffyhunyadi cigány menyegző megörökítése válik lehetővé augusztusban a Médiatanács legutóbbi ülésén született döntésnek köszönhetően. A magyar vonatkozású, előre nem látható események azonnali, helyszíni forgatását támogató Escher Károly-pályázat mostani fordulójában összesen kétmillió forint támogatást ítélt meg a testület. A magyar pályázati rendszerben egyedülállóan gyors döntéshozatallal odaítélhető pályázati keretet olyan előre nem látható és előre nem tervezhető események rögzítésére lehet igénybe venni, amelyeket másképp nem ismerhetnének meg a televíziónézők.

Berta Enikő rendezi A nyolcezer éves ház címmel azt a történelmi ismeretterjesztő filmet, amely a Szolnok északi határában egy autópálya-építkezés előkészítésekor napvilágra került 16 ezer négyzetméternyi falu maradványainak megmentését dokumentálja. A régészeknek mindössze másfél hónap áll a rendelkezésükre szeptemberig, hogy a leletekről gondoskodjanak: egy tűzvész által konzervált paticsfal, presztízstárgyként értelmezhető díszes agyagbalta, Mátrából származó kőpenge, nőiidol-töredékek, sírok.

Erdélyi Péter, a Médiatanács pályázati fordulójának másik nyertese cigánytémát jól ismerő újságíróként meghívást kapott a Kolozs megyei Bánffyhunyad leggazdagabb cigány családjához, ahol augusztusban Picu bácsi lányának esküvőt tartanak. Az egyszeri és megismételhetetlen esemény filmes rögzítése lehetőséget ad arra, hogy a belső társas viszonyokat belülről mutassa meg a kamera, amelynek fő és egyben címadó témája a palotázás: a kalderás cigányok közössége hogyan lakja be a kirívóan díszes, de a hétköznapokon üres villáikat?

A nyertes pályázóknak vállalniuk kell, hogy a megjelölt témával részt vesznek a következő ismeretterjesztő filmes pályázati eljáráson, mert az Escher Károly-pályázat célja az azonnali forgatási munkálatokhoz való hozzájárulás, mint például e két film esetében is, amikor az élet történései azonnali dokumentálást igényelnek, így az utókor számára a filmes megörökítés révén megismerhetővé válnak a később már nem hozzáférhető értékek. A filmek teljes támogatására a Kollányi Ágoston-pályázaton lehet jelentkezni e-mailben folyamatosan a Médiatanács által a pályázatok lebonyolításával megbízott szervezetnél, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnál a Médiatanács pályázati felhívásában rögzítettek szerint.

A Médiatanács Escher-pályázatokon eddig 10 filmet 14 millió forint értékben finanszírozott; a mecenatúraprogramban 96 ismeretterjesztő film részesült támogatásban több mint 767 millió forint összegben. A Médiatanács 2011 óta együttesen több mint négyszáz filmalkotás megvalósulását tette lehetővé, a pénzügyi hozzájárulás meghaladja a 4,5 milliárd forintot. A részletes pályázati eredmények a kapcsolódó dokumentumban olvashatók.