Magyar Média Mecenatúra Fórumot rendezett az NMHH Médiatanácsa

Több mint 120 filmes látogatott el a szakmai konzultációra

Közzétéve: 2014. szeptember 24.

null

A Magyar Média Mecenatúra program eddigi eredményeiről, a pályázati lebonyolításban beálló technikai változásokról, a Magyar Filmhét eseményeiről is szó volt azon a fórumon, amelyet az NMHH Médiatanácsa szervezett szerdán a független magyar filmesek számára az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Médiafórum illusztráció 1

Kurutz Márton filmtörténész, Varsányi Ferenc animációs filmrendező, Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja, Novák Emil operatőr, Néder Sarolta, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap Mecenatúra vezérigazgató-helyettese (Fotók: Sebestyén Gábor)

A Magyar Média Mecenatúra Fórum célja, hogy ösztönözze a párbeszédet a Médiatanács és a magyar filmes szakma között annak érdekében, hogy minél több színvonalas kortárs film készüljön a hazai televíziónézők számára. A szerdán megrendezett szakmai rendezvényre több mint 120 filmes látogatott el, akik nemcsak a Médiatanács tagokkal, hanem az egyes pályázatok bírálóbizottsági tagjaival is találkozhattak, előadásokat hallgattak meg a Mecenatúra programról, és javaslatokat, észrevételeket tehettek a pályázati rendszerrel kapcsolatosan.

Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja, a mecenatúraprogram koordinátora előadásában összefoglalta a pályázati rendszer eddigi eredményeit. A Médiatanács a médiaszolgáltatóknak szóló pályázatok keretében 4,5 milliárd forint értékben támogatta a jelentkezőket összesen 1173 alkalommal, hozzájárulva számos értékes és fontos médiapiaci szereplő működéséhez. A filmeseknek szóló pályázatokon  közel 440 film vagy ahhoz kapcsolódó alkotás megvalósulását finanszírozták, több mint 4,5 milliárd forint értékben. A koordinátor hangsúlyozta, a támogatott alkotók kedvezményesen vehetik igénybe a közmédia archívumát, így az ott megőrzött értékes audiovizuális művek új magyar kulturális alkotások részeiként hasznosulhatnak a mai nézők számára is. Kiemelte, hogy a Médiatanács nyitott partnerszervezetként a javaslatokat, észrevételeket a mecenatúraprogram további fejlesztése során is.

Médiafórum illusztráció 2

Néder Sarolta, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap Mecenatúra vezérigazgató-helyettese ismertette a pályázati rendszerben október 1-jétől beálló változásokat, és számos, a pályázók részére fontos technikai tudnivalóról is beszámolt.

Kurutz Márton filmtörténész, a Médiatanács szakértője előadásában ismertette a mecenatura.mediatanacs.hu oldalon elérhető Pályázati Tükör portált, amelynek kiemelten fontos szakmai szerepe van a Médiatanács támogatási rendszerének működésében, továbbá biztosítja a program teljes átláthatóságát.

Varsányi Ferenc animációs filmrendező beszámolt az augusztusban megrendezett Hirosimai Animációs Fesztivál eseményeiről, ahol Magyarország Karas Monika NMHH-elnök vezetésével díszvendégként szerepelt mintegy 250 magyar film és 19 animáció alkotó bemutatásával, és amelyen magyar rendező, Bucsi Réka nyerte Hirosima város díját a Symphony no. 42 című művével.

A fórumon felszólalt Novák Emil operatőr, a Magyar Filmhetet szervező Magyar Filmakadémia elnöke is, aki tájékoztatta a jelenlévőket a Filmakadémia megalakulásáról, céljairól, továbbá az október 13. és 19. között megrendezendő Magyar Filmhét eseményeiről is. Ismertette, hogy a filmhéten a bemutatott filmekből az akadémia tagjai díjjelölteket választanak 17 kategóriában, és az öt-öt filmből álló jelöltcsoportok közül majd februárban, gála keretében hirdetik ki a végső kategóriagyőzteseket. A fórumon elhangzott, a filmhétre eddig benevezett 334 alkotás egyharmada a Magyar Média Mecenatúra programhoz köthető, és e pályázati rendszer támogatásának köszönhetően készülhetett el.