Eredményt hirdettek a magyarországi holokausztról szóló rövidfilmpályázaton Szolnokon

Közzétéve: 2014. október 6.

null

„Belső képek - Ágnes és Edit” című dokumentumfilm nyerte a „Nekem szülőhazám" címmel Szolnok Város Önkormányzata, a Szolnoki Tisza Mozi Kft. és a Szolnoki Zsidó Hitközségszervezésében, a Magyar Holokauszt Emlékév keretében kiírt holokausztfilm-pályázatot. A rendezvényhez szakmai partnerként és támogatóként csatlakozott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa.

A Szolnoki Tisza Mozi Kft. által meghirdetett pályázatra 25 alkotást neveztek, amelyre a magyarországi holokausztról szóló kisjáték-, animációs, dokumentum- és kísérleti filmekkel lehetett jelentkezni. A beérkezett műveket háromtagú szakmai zsűri értékelte, amelynek tagjai Báron György filmkritikus, Babiczky László televíziós filmrendező és Karsai László történész voltak. A pályázat nyílt beadású volt, hivatásos és amatőr filmesek egyaránt részt vehettek rajta, a kiírók célja volt a fiatal filmesek megszólítása is.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere, megnyitó beszédében megemlékezett a szolnoki vészkorszak áldozatairól, ismertette a Magyar Holokauszt Emlékév városi rendezvényeit, valamint kiemelte a „Nekem szülőhazám” filmpályázat jelentőségét is.

A szakmai bírálat alapján Helmuth Bauer német történész, rendező és Mohi Sándor operatőr „Belső képek – Ágnes és Edit” című 30 perces műve kapta a Médiatanácsa által felajánlott 500 ezer forint értékű első díjat. A film főszereplője, a 92 éves Bartha Ágnes, a ravensbrücki koncentrációs tábor túlélője személyesen vett részt a vasárnap Szolnokon megrendezett díjátadón is. A filmben Bartha Ágnes érdeklődő diákok csoportjával osztja meg emlékeit, az alkotás képi világát gazdagítják azok a táborélmények ihlette festmények, amelyeket Kiss Edit képzőművész készített, aki Ágnes társa volt a legborzalmasabb időkben.

A zsűri két második díjat adott ki 250-250 ezer forint értékben, amelyeket a szolnoki önkormányzat ajánlott fel. Az egyik díjat a barcsi Széchényi Ferenc Gimnázium Filmklubjának „Nem a vonatokkal kezdődött” című rövidfilmje, a másikat pedig Declan Hannigan és Sarbó Kata „Hasa vitte haza” című filmje kapta. A zsűri harmadik díjat nem osztott ki, viszont dicsérő oklevélben részesítette Tóth Kornélia „Ómagyar Mária-siralom” és Ulrich Gábor „Oly korban…” című animációs filmek alkotóit.

A pályázat fődíját Kollarik Tamás Médiatanács tag adta át, míg a további díjakat Szalay Ferenc polgármestertől és Bermann Dávidtól, a Szolnoki Hitközség elnökétől vehették át az alkotók.

Demeter István, a Szolnoki Tisza Mozi vezetője, a filmpályázat ötletgazdája záróbeszédében megköszönte a Kormány, Szolnok Város Önkormányzata és a Médiatanács a rendezvényhez nyújtott támogatását is.

holokausztról szóló rövidfilmpályázaton Szolnokon (ill2)

A filmpályázat célja, a magyar történelmi múlt színvonalas, kortárs és friss szemléletű feldolgozsa jól illeszkedik a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának által képviselt értékekhez, amelynek célja a magyar mozgóképkultúra további értékes alkotásokkal történő gazdagítása. A Testület által felajánlott támogatás révén a pályázat szervezői még vonzóbbá tehették kezdeményezésüket, így népszerűsítve Magyarország 20. századi múltjáról való művészi és tudományos emlékezést, gondolkodást. A pályázat kiíróinak tájékoztatása szerint egyeztetések folynak arról, hogy a díjazott alkotások hamarosan megtekinthetők legyenek a közszolgálati televíziós csatornákon és internetes felülete