Rádiós frekvenciapályázatokról döntött a Médiatanács

Közzétéve: 2014. október 18.

A Médiatanács pályázati felhívást adott ki három rádiós médiaszolgáltatási lehetőségre. A Gyál 98,9 MHz, a Monor 106,3 MHz és a Pécel 91,7 MHz frekvenciákon közösségi jellegű rádióadók indítására van lehetőség, a pályázati ajánlatokat pedig 2014. november 17-én 10.00-11.00 óra között lehet benyújtani.

A Médiatanács-döntés napjától – a szerződésmódosítások aláírása után – hálózatba kapcsolódhat a Keszthely 99,4 MHz, a Nagykanizsa 95,6 MHz és a Zalaegerszeg 95,8 MHz három rádiósfrekvencia-médiaszolgáltatás, amelyek az átvett műsor mellett 4 óra saját műsort is készítenek majd naponta. A központi, hálózatos adó a keszthelyi Helikon Rádió lesz, a nevet mindegyik adó felveszi.

Eredmények a Budapest 92,1; 90,3 és 105,9 MHz-en

Eredménytelennek nyilvánította a Budapest 92,1 MHz-re kiírt pályázatot a testület, miután a két pályázó az Ariel Rádió Műsorszóró Kft. (a Klasszik Rádió szolgáltatója) pályázata alakilag, a Pannon-Work Logisztikai Kft. pályázata pedig tartalmilag nem felelt meg a pályázati kiírás szempontjainak. A pályázat az esetleges bírósági jogorvoslat zárultával vagy a jogorvoslati határidő elteltével újra kiírható lesz.

A Budapest 90,3 MHz-en a médiaszolgáltatási lehetőségre két pályázati ajánlat érkezett. A Műsor-hang Zrt. pályázata alakilag érvényes volt, ezért a pályázót nyilvántartásba vette a testület, a Tilos Kulturális Alapítvány pályázatát viszont formai hibák miatt alakilag érvénytelennek minősítette. A frekvenciát jelenleg a Tilos Kulturális Alapítvány használja, amellyel a pályázati eljárás teljes befejezéséig 60 napos ideiglenes szerződést köt a hatóság a 2014. november 7. és 2015. január 5. közötti időszakra. A pályázati eljárás folytatódik.

A Budapest 105,9 MHz – az eddig a Gazdasági Rádió által használt frekvencia – hasznosítására kiírt pályázat sikeres lezárásának eredményeként a Hang-adás Kft. indíthat közösségi rádiós médiaszolgáltatást, amely a pályázat győztese lett, megelőzve a korábban a frekvenciát használó vállalkozást. A Médiatanács a döntés alapján megindítja a szerződéskötési eljárást a rádióval.

Bírság a TV2-nek a feliratozás elmulasztása miatt

Jelentős befolyásoló erejű médiaszolgáltatóként a TV2 tulajdonosa köteles biztosítani, hogy a 19 óra és 23 óra között közzétett, külföldi gyártású filmalkotások és filmsorozatok legalább egynegyede eredeti nyelven, magyar felirattal is elérhető legyen. A csatorna a vizsgálati ideje alatt 14 alkalommal megsértette ezt a kötelezettségét, ezért a Médiatanács összesen 700.000 Ft bírság megfizetésére kötelezte.

A Tilos Rádió nyugodtan sugározhatja műsorát, a hatóság biztosítja a Tilos Rádió folyamatos működését

Megtévesztő címmel jelent meg a Tilos Rádióval kapcsolatos hír több sajtóorgánumban.

A valóság az, hogy a Tilos Rádió az általa kérelmezett ideiglenes frekvenciahasználatra vonatkozó szerződés birtokában – amelyet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsával megkötöttek – a rádió zökkenőmentesen folytathatja tevékenységét az eddig is használt, Budapest 90,3 MHz frekvencián. Ez biztosítja, hogy a rádió hallgatói a frekvenciahasznosítási pályázat időszakában továbbra is folyamatosan elérhetik a Tilos Rádió adásait.

A most eredménytelenül lezárt pályázattal kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy a pályázó valóban alakilag több ponton hiányos vagy hibás pályázati anyagot adott le a hatóságnak, így – egy korábbi bírósági döntés értelmében – a Médiatanácsnak nem volt módja érvényes pályázatként elbírálni a pályázó dokumentációját. Ha a hiba fennáll, nem felel meg a pályázati felhívásban foglaltaknak, akkor a pályázati ajánlatot annak súlyától függetlenül alakilag érvénytelennek kell nyilvánítania, és a pályázó nyilvántartásba vételét meg kell tagadnia.

A hatóság minden pályázó esetében egyaránt az adott pályázati felhívásban, illetve a médiatörvényben szereplő előírások mentén bírálja el a beadandó dokumentációra vonatkozó alaki és tartalmi követelményeket az egyenlő bánásmód és a jogállamiság elvét követve.  A pályázók közötti egyenlő elbánás elvét sértené meg, ha a hatóság nem azonos módon értékelne es követelne meg a pályázat formai követelményeinek tiszteletben tartását. A Tilos Rádió által vetett alaki hibák olyanok, amelyek a frekvenciapályázatokban általánosan követett gyakorlatot hagytak figyelmen kívül.

Az eset nem egyedi: 2012-től a Médiatanács 52 eljárásban 98 pályázó alaki érvénytelenségét állapította meg formai hiba miatt. A szóban forgó esethez hasonlóan például 2014-ben az eredeti példánnyal nem egyező elektronikus másolat miatt a Mosonmagyaróvár 100,7 MHz pályázati eljárásban a Lajta Rádió Kft. pályázati ajánlatának alaki érvénytelenségének megállapítására került sor; a kft. nem fellebbezett, a döntés jogerős. A Médiatanácsnak a banki igazolás problémája miatt szintén hasonlóan kellett döntenie például 2014-ben a Dunaújváros 102,9 MHz pályázati eljárásban a Pentafon Kft. pályázati ajánlata alaki érvénytelenségének megállapításával, mivel az igazolás nem volt alkalmas arra, hogy a szükséges összeg elkülönített számlán való rendelkezésre állását igazolja. Ez a pályázó sem nyújtott be felülvizsgálati kérelmet.

A szóban forgó pályázati felhívás esetében a Médiatanács vizsgálnia kellett a Pályázati Felhívás 1.11.4.9. pontjának teljesülését is, amely tételesen kimondja: „A másolati példányoknak az eredeti példánnyal azonos tartalmúnak kell lennie, azaz tartalmazniuk kell az eredeti pályázati ajánlat valamennyi oldalának (beleértve az áthúzott üres oldalakat is) fénymásolt vagy szkennelt változatát. Figyelem! A pályázati ajánlat másolati példányainak (a papíralapú és az elektronikus másolati példányoknak is) tartalmazniuk kell az eredeti pályázati ajánlat teljes dokumentációját!”

Ugyanígy, a Médiatanácsnak vizsgálnia kellett a médiatörvény 56. § g) pontjának, valamint a Pályázati Felhívás 2.4.8.1. c) pontjában foglaltak teljesülését, amely ún. elkülönített pénzforgalmi számlát ír elő a pályázók számára. A hatályos jogszabályok alapján viszont a betétszámla nem minősül elkülönített számlának.

Megjegyzendő, hogy a Médiatanács a Pályázati Felhívásban foglaltakat – a többi pályázati felhíváshoz hasonlóan – nyilvános meghallgatáson egyeztetésre bocsátotta, amelyre bárki jelentkezhetett, és nem érkezett kifogás sem az idézett 1.11.4.9 ponttal kapcsolatban, sem a banki igazolást tárgyaló Felhívás 2.4.8.1. c) pontjában foglaltakkal kapcsolatban sem. A testület a az érkezett javaslatokat megfontolja, és nyitott a további egyeztetésekre a jövőbeni pályázati felhívásokkal kapcsolatban.

A pályázónak a jogorvoslati lehetőség adott: a döntés kézhezvételétől számítva 8 nap áll rendelkezésére, hogy jogszabálysértés esetén felülvizsgálatot kérjen a bíróságtól.

Amennyiben a Budapest 90,3 MHz frekvencia hasznosítására kiírt pályázat eredménytelen lesz, a pályázat az esetleges bíróság jogorvoslat zárultával vagy a jogorvoslati határidő elteltével újra kiírható lesz, amelyen természetesen a Tilos Rádió is indulhat.

2014-ben eddig hat pályázati eljárásban került sor valamely pályázati ajánlat alaki érvénytelenségének megállapítására. A hat eset közül kizárólag egy pályázó (az Aeriel Rádió Kft.) kérte a Médiatanács döntésének bírósági felülvizsgálatát, de a bíróság elutasította a jogorvoslati kérelmét, és a Médiatanács végzését helyben hagyta. Ennél fogva kijelenthető, hogy valamennyi 2014-ben hozott alaki érvénytelenségről szóló végzés jogerős, a Médiatanács a tevékenységét a jogállami kereteket messzemenőkig betartva végzi. A Médiatanács 2010 óta 17,6 millió forint értékben nyújtott támogatást a Tilos Kulturális Alapítvány részére fenntartási és üzemeltetési költségek fedezésére és műszaki fejlesztésre.