Médiatanács: 300 millió forintos támogatás idén a helyi, körzeti rádióműsorok készítésére

Közzétéve: 2015. február 12.

null

Négy fordulóban összesen 300 millió forintos támogatást nyújt majd idén a Médiatanács legutóbbi ülésén megszavazott pályázat helyi és körzeti rádiók hírműsoraira, illetve szolgáltató vagy tematikus magazinműsoraira. A testület közel 71 millió forint értékben járult hozzá közösségi rádiók és tévék üzemeltetési költségeihez is. Emellett budapesti, dömösi, esztergomi és komlói rádiós frekvenciapályázatok ajánlatainak alaki értékelésére is sor került.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának Magyar Média Mecenatúra programjában 2015-ben is helyet kap az évek óta népszerű, ún. Radioallando pályázat. A testület keddi ülésén határoztak arról, hogy idén 300 millió forintos kerettel hirdetik meg a támogatási lehetőséget. Erre olyan helyi és körzeti rádiók jelentkezhetnek, amelyek heti rendszerességgel sugárzott hírműsoruk, szolgáltató vagy tematikus magazinjuk készítésére vissza nem térítendő pénzügyi forráshoz kívánnak jutni. A hírműsorokra adásonként legfeljebb 9 ezer forint, magazinműsorok esetén 45 ezer forint támogatás nyerhető el. 2011 óta közel 400 műsor szolgáltatója vált kedvezményezetté összesen több mint egymilliárd forint értékben. A Médiatanács célja a pályázat kiírásával, hogy megkönnyítse az ország különböző településein élők tájékozódását szűkebb környezetükről azáltal, hogy ösztönzi a helyi készítésű színvonalas rádióműsorok elkészítését, adásba kerülését.

A Médiatanács döntött arról is, hogy a Magyar Média Mecenatúra program 2015-ös rezsipályázatának harmadik fordulójában 15 közösségi televízió és rádió összesen 70,3 millió forintos támogatásával járul hozzá azok üzemeltetési és működési költségeihez. A közösségi televíziók közül a csornai székhelyű Rábaközi Televízió, a szegedi TiszapArt Televízió, a mohácsi városi tévé, a kispesti Centrum TV és a szintén budapesti Promontor TV pályázott sikerrel. A közösségi rádiók közül a szlovén nemzetiségűeknek szóló szentgotthárdi Radio Monoster, a budapesti Lánchíd Rádió és a debreceni, nyíregyházi és szegedi Európa Rádió nyert támogatást. A kisközösségi rádiók közül kedvezményezett lett a székesfehérvári, gimnáziumi Táska Rádió, illetve a Fezen Rádió, a Rádió Szarvas, a siófoki Balaton Rádió és a gyöngyösi MaxiRádió.

A Magyar Média Mecenatúra program céljaival összhangban a Médiatanács határozott arról, hogy támogatja a Szolnokon június 6-án megrendezendő Egy a nemzet – A nemzeti összetartozás elnevezésű filmszemlét a legjobb film fődíjának 800 ezer forintos támogatásával.

A Médiatanács döntött arról, hogy a Budapest 90,3 MHz körzeti médiaszolgáltatási lehetőség hasznosítására ajánlatot benyújtó Tilos Kulturális Alapítványt – mivel a hiánypótlási felhívásnak rendben eleget tett – pályázati nyilvántartásba veszi. A dömösi 104,9 MHz, az esztergomi 97,4 MHz és a komlói 91,4 MHz helyi frekvenciákra jelentkező Magyar Múzsa Kft. pályázati ajánlatait viszont megtagadja, mert azok alakilag érvénytelenek. Utóbbi lehetőségre a Magyar Katolikus Rádió is adott be pályázati ajánlatot, amely alakilag érvényesnek bizonyult. Az előbbi két pályázatra más érdeklődő nem jelentkezett.