Médiatanács: helytelen korhatár-besorolású volt a szilveszteri Maksa-viccrovat

Közzétéve: 2015. február 26.

null

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa megállapította, hogy a szilveszteri Maksa-viccrovatban elhangzottak az emberi méltóság alapvető értékét nem sértették meg, de a műsorszám korhatár-besorolása túl alacsony volt, ezért 100 ezer forint bírságot szabott ki a műsor médiaszolgáltatójára, a Hír TV-re. A testület eheti ülésén új eljárásokat indított a témában a román médiahatóság alá tartozó Való Világ 7 adásai miatt is.

Helytelen korhatár-besorolások a Hír Tv-ben és a Való Világ 7-ben

A Médiatanács határozata szerint korhatár nélkül megtekinthető kategória helyett a 16 éven aluliaknak nem ajánlottként kellett volna műsorra tűzni a Hír TV szilveszteri Paletta műsorszámát, amelyben egy mondat erejéig szóba került a szexuális erőszak kérdése egy, Maksa Zoltán humoristával folytatott beszélgetés előtti viccrovatban. A testület értékelése alapján az emberi méltóság alapvető értéke nem sérült, a médiatartalom abszurd jellege a nézők számára kiderült. A viccesnek szánt durva élcelődés azonban a 16 éven aluli gyerekek számára félreértelmezhető volt, ezért magasabb korhatár-besorolást igényelt volna: kizárólag 21 óra után, 16-os karikával vetíthették volna. Emiatt a Médiatanács 100 ezer forint pénzbírságot szabott ki a médiaszolgáltatóra.

A testület a múlt héten indított eljárás után ezen a héten két újabb eljárást kezdeményezett az RTL 2-n futó Való Világ 7 valóságshow romániai médiahatóság alá tartozó médiaszolgáltatójával, a Cable Channels SA-val szemben. A január 3-án 17 órától, AP – 12 éven aluliaknak csak szülői engedéllyel vagy nagykorú felügyelet mellett ajánlott – jelöléssel vetített műsorszámot a 18 éven aluliaknak nem ajánlott kategóriába kellett volna sorolnia, és 22 óra után kellett volna műsorra tűznie. A valóságshow másnapi, 19 órától kezdődő, szintén AP jelölésű adását pedig a 16 éven aluliaknak nem ajánlott kategóriába kellett volna tennie és 21 óra után vetítenie. Ha a médiaszolgáltató harmadszorra is úgy tesz közzé egy éven belül 16 éven aluliaknak nem ajánlott korhatár-kategóriájú tartalmat, hogy a vonatkozó besorolási követelményeknek nem tesz eleget, akkor a Médiatanács jogosulttá válik további lépések megtételére – ahogyan ezt múlt heti döntésekor is közölte a testület.

Helyi és körzeti rádiókkal kapcsolatos döntések

A Médiatanács közzétette a Kazincbarcika 88,8 MHz helyi rádiós frekvencia pályázati felhívásának tervezetét, amelyen jelenleg a Rádió TOP üzemel kereskedelmi jelleggel. A testület a tervezetről egy hónapon belül nyilvános közmeghallgatást fog tartani.

A Médiatanács a Szekszárd 102,5 MHz helyi rádiós frekvencia hasznosítására kiírt pályázaton nyilvántartásba vette az alakilag érvényes dokumentációt benyújtó Magyar Katolikus Rádió Zrt.-t. A testület döntött arról, hogy az FM4 Rádióval ismét 60 napos ideiglenes hatósági szerződést köt a 2015. március 7–május 6. közötti időszakra. Az FM4 Rádió Kft. a Budapest 94,2 MHz+Komárom 88,3 MHz+Vác 94,1 MHz+Gyál 98,9 MHz+Monor106,3 MHz+Pécel 91,7 MHz+Dömös 104,9MHz+Komló 91,4 MHz+Piliscsaba 104,2 MHz+Esztergom 97,4 MHz+Dabas 97,5 MHz+Zalaegerszeg (Tarr Kft. hálózata) körzeti médiaszolgáltatási jogosultságra vonatkozóan rendelkezik szerződéssel.

A Médiatanács 50 ezer forint bírságot szabott ki a Szent István Rádió – Tokaj (101,8 MHz) közösségi rádióra, mert a hatósági ellenőrzések során kiderült, a műsor a rádió médiaszolgáltatási szerződésében a maximális ismétlési arányra vállalt értékeket meghaladta, miközben a helyi közéleti műsorszámok aránya kevesebb.

A Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjával kapcsolatos döntések

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa határozott arról, hogy idén, május 7-én ismét megrendezi a médiaszolgáltatók és a Magyar Média Mecenatúra programban támogatott alkotók fórumát, a Kvótafórumot, hogy ezzel is előmozdítsa a televízióknak és a rádióknak uniós és magyar rendelkezés szerint előírt magyar gyártású tartalmak közreadását.

A Médiatanács döntött arról is, hogy támogatja a március 25-29. között megrendezendő FrissHús 3.0 Nemzetközi Filmfesztivált, és 500-500 ezer forintos pénzdíjat ajánl fel a legjobb magyar kísérleti és kisjátékfilm, valamint a legjobb magyar animációs rövidfilm kategória nyerteseinek.