Médiatanács: 110 millió forintos pályázat indul a közösségi tévék és rádiók műszaki fejlesztésére

Közzétéve: 2015. március 20.

Stúdió-, hang- és fénytechnikai berendezések, műsorjel-átviteli eszközök és a médiaszolgáltatáshoz szükséges számítástechnikai felszerelések vásárlása is fedezhető abból a 110 millió forintos, többfordulós pályázati keretből, amelyet a Médiatanács írt ki 2015-re a közösségi televíziók és rádiók számára. A műsorkvóta-kötelezettség teljesítéséről szóló adatszolgáltatás elmaradása vagy hiányosságai miatt 24 televízió és rádió kapott pénzbírságot.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa eheti ülésén döntött arról, hogy pénteken közzéteszi a műszaki pályázat 2015-ös felhívását, amelyre közösségi médiaszolgáltatók nyújthatják be kérelmeiket műszaki fejlesztésekre és stúdiótechnikai hátterük modern kialakítására. Az eljárásban a közösségi televíziók legfeljebb 5 millió forintot, a közösségi rádiók 3 millió forintot, a kisközösségi rádiók 1 millió forintot nyerhetnek el, egyúttal a támogatás nem haladhatja meg a tervezett összköltség 80 százalékát. A Médiatanács a pályázatokat több fordulóban bírálja el, az első fordulóban a kérelmeket május 7-ig várja, ezután pedig minden hónap első csütörtökéig lehet benyújtani azokat, a keretösszeg kimerüléséig, de legkésőbb október 8-ig. A Médiatanács műszaki pályázata évek óta eredményesen járul hozzá ahhoz, hogy a nézőkhöz, hallgatókhoz színvonalasan és megbízhatóan működő technikai háttérrel készülő műsorok jussanak el. 2011 óta 159 támogatási döntés született, több mint 437 millió forint értékben.

Döntés született arról is, hogy az Európai Parlament székhelyén, Strasbourgban a Médiatanács magyar filmnapokat szervez idén ősszel, amelynek keretben a Magyar Média Mecenatúra programban támogatott filmekkel, alkotókkal találkozhatnak és ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

A Médiatanács ellenőrizte a műsorkvóta-kötelezettségek teljesítéséről szóló adatszolgáltatást

A Médiatanács lezárta a médiaszolgáltatók 2013. évi adatszolgáltatási kötelezettségének teljesítését vizsgáló ellenőrzést. A médiatörvény rendelkezése szerint 2013-ban összesen 97 televíziónak és 61 rádiónak volt adatszolgáltatási kötelezettsége. Az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló uniós irányelv és a médiatörvény európai és magyar művekre vonatkozó közzétételi arányokat ír elő a médiaszolgáltatók meghatározott köre számára, amelynek teljesítéséről a médiaszolgáltatók – a médiatörvény alapján – kötelesek havonta adatokat szolgáltatni a Médiatanácsnak. A testület korábbi döntésében 42 médiaszolgáltatóval szemben indított eljárást az adatszolgáltatási kötelezettség vélelmezhető megsértése miatt, amelyből 14-et már korábban lezárt. E heti ülésén a fennmaradó 28 rádió és tévé közül 24-gyel szemben bírságot, 4-gyel szemben felhívás jogkövetkezményt alkalmazott a Médiatanács. A testület – a szolgáltatónkénti 20-80 ezer forint összeg közötti bírságok mértékének kialakítása során – a médiaszolgáltatók vételkörzetének nagyságát és az esetleges részbeni teljesítést vette figyelembe, a fokozatosság és az arányosság elve szerint.

Helyi és kisközösségi rádiókkal kapcsolatos döntések

A grémium határozott a Budapest 92,1 MHz helyi rádiós frekvencia hasznosítására beadott ajánlatok alaki vizsgálatáról. A budapesti frekvenciát eddig használó, Klasszik Rádiót üzemeltető Aeriel Rádió Műsorszóró Kft. pályázata alakilag érvényes; a testület a másik pályázót, a Pannon-Work Logisztikai Kft.-t hiánypótlásra szólította fel. A Rádió Törökszentmiklós és az Alpha Rádió 88,9 MHz Székesfehérvár kisközösségi adókra a Médiatanács 10-10 ezer bírságot szabott ki amiatt, mert a hatósági szerződéseikben vállaltakhoz képest, többek között kevesebb magyar zenét és szöveges tartalmat, helyi közéleti, közszolgálati műsort adtak közre.