119 millió forint támogatásról döntött a Médiatanács három Mecenatúra-pályázatán

Közzétéve: 2015. április 8.

null
Huszonkét televíziós műsor és 11 forgatókönyv elkészítését támogatja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa legutóbbi ülésének döntése alapján, valamint megjelent a pályázati felhívás a Kazincbarcika 88,8 MHz médiaszolgáltatási lehetőségre.

Médiatanács, Reviczky utcai épület, bejárat (587x304px)

A Médiatanács összesen 119 millió forint támogatást ítélt oda legutóbbi, múlt heti ülésén három pályázat 34 nyertes pályázójának a Magyar Média Mecenatúra program keretében. A TVALLANDO2014-pályázat negyedik fordulójában 9 helyi televízió (Csele TV, VTV Mór, Komlós és Térsége Televízió, Szentes Televízió, Csurgói Városi Televízió, CITY TV, Dunaföldvár Televízió, Pomáz Televízió, Promontor TV) kapott összesen 27,5 millió forint támogatást közéleti magazin készítésére. Hírműsor kategóriában 66,5 millió forint értékű támogatásról döntött a testület 7 városi televízió kedvezményezetté nyilvánításával (Egri Városi Televízió, Nyíregyházi Televízió, Zemplén TV, Tatai Televízió, „Csaba TV”, Makói Városi TV, Körös Televízió), továbbá kulturális magazin kategóriában 6 televíziót (a Somogy TV-t, a százhalombattai Halom TV-t, a kecskeméti, a makói, a szegedi és a szombathelyi televíziót), összesen 11,8 millió forint összegű támogatásban részesített. A Médiatanács 2011 óta ezen a pályázaton eddig 361 televíziós műsorsorozatot támogatott összesen több mint 1,6 milliárd forint értékben.

Az Egri Lajos-pályázaton 11 pályázó, összesen 11,9 millió forint támogatáshoz jut televíziófilm-forgatókönyvek megírására, televíziófilm-fejlesztések, illetve animációsfilm-forgatókönyvek elkészítésére. Egy megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató étterem életéről és az ott dolgozó emberek bemutatásáról szól majd az a vígjáték, amelynek forgatókönyvtervét az összeszokott alkotópáros: Miklauzic Bence és Marurszki Balázs írja. Szabó Szonja és Háy János Házasságon innen és túl című házasságdrámájának forgatókönyve Háy János azonos című novellafüzére és drámája alapján készül. Dóka Péter és Petrik András A kék hajú lány című ifjúsági film forgatókönyvén dolgozik, Kovács Erzsébet és Benedek B. Ágota Rejtély címmelKovács Erzsi életéről készülő filmhez ír forgatókönyvet, amely filmbéli műfaját tekintve zenés dráma lesz, humorral és romantikával kevert szerelmi- és karriertörténet. Köbli Norbert, A berni követ sikeres tévéfilmjének forgatókönyvírója egy nagyon érdekes történet feldolgozásának lát neki A Guszev-ügy megírásával. Dér András egy újabb 1956-os történeten dolgozik Egy papgyilkosság anatómiája címmel, Pozsgai Zsolt pedig a Tisza István egykori miniszterelnök életéről szóló Négy lövés/A vasgróf című filmterve fejlesztésére kapott támogatást. Bolond Istók kosztümös életrajzi drámáját Hegedűs Georgina adaptálja, és Simon Judit a támogatás révén az „Én vagyok Szent Györgyi” című televíziófilm alapját készíti el. Breier Ádám és Körösényi Dániel A Mister címmel, sporttörténelmi drámát ír a magyar futballtörténet őskoráról, amely az eddig kevésbé ismert Stobbe Ferencnek az életét dolgozza fel. Nagy Viktor Oszkár pedig Mégis élsz barackvirág címmel önéletrajzi drámát alkot, amely Császár Mária azonos című könyve alapján készül. Az elmúlt négy évben a Médiatanács ezen a pályázaton 56 forgatókönyv elkészítését támogatta több, mint 73 millió forint értékben.

A RoboCup nemzetközi robotépítő verseny magyar résztvevőiről készülő filmhez 1,2 millió forintot kap Berta Enikő az Escher Károly-pályázat legújabb fordulójában – a grémium döntése alapján.

Helyi rádiókkal kapcsolatos döntések

Elindul a Kazincbarcika 88,8 MHz helyi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség hasznosítása, a pályázati felhívást a Médiatanács a honlapján tette közzé (http://mediatanacs.hu/dokumentum/166167/palyazati_felhivas_kazincbarcika_888mhz.pdf). A kereskedelmi jellegű médiaszolgáltatás 24 órás műsoridővel 28 ezer fő elérésére alkalmas. A pályázati ajánlatokat május 4-én lehet majd benyújtani a hatósághoz.

Lezárult a Szekszárd 102,5 MHz helyi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség hasznosítása. A frekvenciára egy pályázó, a Magyar Katolikus Rádió Zrt. nyújtott be ajánlatot, ezért a Médiatanács március 31-i ülésén megállapította, hogy ez a rádió nyerte a pályázatot. A frekvencián a rádió közösségi médiaszolgáltatást fog nyújtani, amit a szerződéskötéstől számított 120 napon belül meg kell kezdenie.