NMHH Médiatanács: Ma este adják át a Mecenatúra-díjakat

Közzétéve: 2015. május 18.

null

A Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjában támogatott és a Magyar Filmhéten bemutatkozott 121 film indul ma este a testület öt kategóriában független szakmai zsűri döntése alapján kiosztott díjaiért dokumentum-, ismeretterjesztő, animációs film, tévéjáték, valamint kísérleti- és kisjátékfilm műfajban.

Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Médiatanács elnöke nyitja meg azt az ünnepi gálát, amelyet ma este az Uránia Nemzeti Filmszínházban rendeznek a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programban támogatott filmek alkotóinak tiszteletére. A programban támogatott és a tavaly őszi Magyar Filmhéten bemutatkozott 121 film mindegyike esélyes arra, hogy elnyerje az első díjért járó másfél millió, a 2. helyezettnek adandó egymillió vagy a harmadik helyezett számára odaítélendő 500 ezer forint értékű elismerést. Az egyes kategóriadíjakat a Magyar Média Mecenatúra program hasonló témájú filmes pályázatainak névadóiról nevezték el, így Ember Judit-, Kollányi Ágoston-, Macskássy Gyula-, Fehér György-, valamint Huszárik Zoltán-díjat ad át a Médiatanács. A kiváló szakmai teljesítményt ezek mellett három, egyenként 500 ezer forint értékű különdíjjal is jutalmazzák.

A szakmai zsűri elnöke Novák Emil operatőr, a Filmakadémia elnöke, a tagjai Bíró Tibor, a Jameson Cinefest Fesztivál igazgatója, Demeter István, a Szolnoki Filmfesztivál igazgatója, Haris László fotóművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, Kárpáti György, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem adjunktusa, a Magyar Nemzet filmes szakírója, Schubert Gusztáv, a Filmvilág szakmai folyóirat főszerkesztője, és Varga Balázs egyetemi adjunktus, az ELTE Filmtudomány Tanszékének oktatója.