Megsértette az emberi méltósághoz való jogot az Éden Hotel adása

Közzétéve: 2015. június 24.

null
A TV2 Éden Hotel című műsorának erőszakos szexuális közeledést bemutató képsorai kapcsán a Médiatanács 14 millió forintos bírságot szabott ki a televízióra az emberi méltósághoz való jog, valamint a megalázó, kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek öncélú és sérelmes bemutatását tilalmazó rendelkezések megsértése következtében. A testület szankcionálta az ATV-t a túl hangosan sugárzott tévéreklámok miatt, és közzétette két-két új budapesti és vidéki rádiós frekvencia pályázatifelhívás-tervezeteit is.

Bírságok a TV2 és az ATV adásai kapcsán

Összesen 14 millió forint bírságot szabott ki a Médiatanács a TV2 médiaszolgáltatójára az Éden Hotel című műsor április 24-ei adása miatt, amelyben erőszakos szexuális közeledést bemutató képsorok vetítésével megsértette az emberi méltóság tiszteletben tartására vonatkozó szabályokat, valamint a megalázó, kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek öncélú és sérelmes bemutatását tiltó rendelkezéseket. A Médiatanács a jogsértésekről szóló közlemény három napon belüli közzétételére is kötelezte a televíziót, amelyet az Éden Hotel egykori műsorra tűzési időpontjában sugárzott műsorszámban legalább két alkalommal, a TV2 honlapjának nyitóoldalán pedig egy héten át folyamatosan kell megjelenítenie.

A grémium keddi határozata rögzíti: a kiskorúak védelmére vonatkozó előírások teljesülését a hatóság nem vizsgálhatta, mert azt a jogalkalmazási ellentmondások elkerülése érdekében kizárólag olyan műsortartalmaknál lehet vizsgálni, amelyeket a megfelelő szabályok betartásával jogszerűen közzé lehet tenni; a szóban forgó Éden Hotel-műsorszám tartalmát viszont eleve tilos lett volna vetíteni.

A Médiatanács az emberi méltóság megsértését legutóbb a Class FM tavaly szeptemberi Morning Show műsorában elhangzottak kapcsán állapította meg, amelyben a műsorvezetők az ELTE egyetemi gólyatáborában történt nemi erőszakról bagatellizálva beszélgettek.

A testület e heti ülésén a túl hangos reklámok miatt 240 ezer forint bírságot szabott ki az ATV médiaszolgáltatójára, amely idén január és március között a hirdetések vetítésekor hat alkalommal, több mint három decibellel túllépte a környező műsorszámok hangerőszintjét. A médiatörvény ugyanis a nézők védelme érdekében előírja, hogy a reklámok, a reklámokat jelző figyelemfelhívás, a televíziós vásárlás vagy a műsorelőzetes hangereje nem lehet nagyobb, mint az előttük és utánuk sugárzott műsorok hangereje. A grémium múlt heti ülésén a Sport1 és Sport2 csatornák hangos reklámjai miatt állapított meg törvénysértést, és szabott ki bírságot az AMC Networks Central Europe Kft.-re.

A Médiatanácsnak a szankciók kiszabásával az a célja, hogy a nézői igényeknek és a törvényi szabályozásnak megfelelően tartósan ösztönözze nemcsak a megbírságolt televíziókat, hanem az összes médiaszolgáltatót a jogkövető magatartásra, a médiatörvény előírásainak betartására. Az érintettek számára – más Médiatanács-döntésekhez hasonlóan – biztosított a bírósági felülvizsgálati kérelem lehetősége.

Véleményezhető két új fővárosi és két vidéki frekvencia pályázati felhívásának tervezete, pontosították a közszolgálati médiaszolgáltatások jegyzékét

A Médiatanács június 18-án közzétette a Budapest 95,8 MHz és a Budapest 96,4 MHz körzeti, valamint az Abádszalók 89,2 MHz és a Villány 100,9 MHz helyi frekvencia hasznosítására szóló pályázati felhívások tervezetét, valamint a kapcsolódó frekvenciaterveket a honlapján (www.nmhh.hu) és hirdetményben. Ezeket bárki véleményezheti, és a hatóság nyilvános meghallgatást is tart a közzétételtől számított leghamarabb húsz napon túl, legkésőbb harminc napon belül. A pontos időpontról a honlapon lehet tájékozódni. A Médiatanács a beérkezett észrevételeket és a nyilvános meghallgatáson elhangzott javaslatokat – lehetőség szerint – figyelembe véve dönt majd a pályázati felhívások véglegesítéséről.

Mivel július 1-jétől megváltozik a médiatörvény 74. paragrafusa, amely a műsorterjesztők számára a közszolgálati televíziócsatornák továbbítási kötelezettségét írja elő, a Médiatanács múlt heti ülésén a jogszabályi változásnak megfelelően július 1-jei hatállyal módosította a továbbítási kötelezettség alá eső közszolgálati audiovizuális médiaszolgáltatások körét. Az erről szóló részletes információk a kapcsolódó dokumentumok között olvashatók.