Médiatanács: 174 millió forint animációs filmekre

Közzétéve: 2015. július 14.

null

Három animációsfilm-sorozat és négy egyedi animációs alkotás elkészítését támogatja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a Magyar Média Mecenatúra program Dargay Attila-pályázatán; a testület emellett 4,3 millió forintos támogatást nyújt két nemzetközi filmfesztiválnak. A Médiatanács véleményezésre teszi közzé a dabasi, komáromi és monori rádiós frekvenciák pályázati felhívásainak tervezeteit.

Animációs filmek Hany Istóktól az Ezüst-Patak videoklipekig; támogatás Szentgyörgyi Albert-filmhez és két nemzetközi filmfesztiválnak

Összesen 173,9 millió forinttal támogatja az NMHH Médiatanácsa az idei Dargay Attila-pályázat nyerteseit a Magyar Média Mecenatúra program keretében a testület eheti döntése értelmében. A kiírásra önálló, egyedi alkotások szinopszisaival lehetett jelentkezni, illetve olyan alkotók pályázhattak filmsorozataik 13 részesre bővített terveivel, akiknek a gyermek-, ifjúsági és családi témájú animációs munkáit a Médiatanács korábban már támogatta a mecenatúraprogramban. A filmeket 2017. január 15-ig kell elkészíteniük a pályázóknak, amelyeket elsőként a közszolgálati csatornákon vetítik majd, legkésőbb 2017 végéig. Az idei Dargay-pályázat 250 millió forintos keretösszegéből fennmaradó 76,1 millió forintot a Médiatanács elkülöníti egy ősszel kiírandó animációs pályázatra. A testület célja, hogy a támogatás révén létrejövő művek hozzájáruljanak a magyar kortárs kulturális kincstár gyarapításához. A Médiatanács 2011 óta 91 alkalommal, összesen több mint egymilliárd forinttal támogatott animációs alkotásokat.

Sikerrel pályázott Pál Balázs az Ezüst-Patak című sorozatával, amely az azonos nevű zenekar számait felhasználva a videoklip és a rajzfilm határán egyensúlyozó alkotásokat hoz létre. Folytatódhat a modern Candide-adaptációs sorozat Kreif Zsuzsanna  rendezésében, amelynek korábbi epizódjait az idei Kecskeméti Animációs Filmfesztivál versenyprogramjába is beválogatták. Cakó Ferenc Világ-mesék cím alatt készülő homokanimációi többek között kenyai, francia, jávai, indián, votják és perzsa népmeséket elevenítenek meg. A támogatott önálló alkotások között szerepel Tóth Roland Istók című műve, amely a XVIII. századi hansági lápi fiú történetét meséli el, valamint a Mecenatúra-díjnyertes, Glaser Katalin Virágnyelv című animációja, amelynek inspirálója két XIX. századi könyv, az akkoriban használt titkos kommunikációs nyelvek abszurditásáról és más praktikákról, furcsaságokról. Rofusz Kinga Schein Gábor verses meséjét dolgozza fel, amelyben Irijám, a halak királynője és Jonibe, a madárkirály a nehézségek ellenére egymásba szeretnek; Traub Viktória pedig Sellők és rinocéroszok címmel készíthet animációt egy nagymamájával élő, az ablakon át ábrándozó kislányról, Tildáról.

A Médiatanács a magyar vonatkozású események azonnali helyszíni forgatását támogató Escher Károly-pályázaton 1,8 millió forintot ítélt meg annak az emléktúrának és sírfelkutatásnak a megörökítésére, amelynek során bostoni magyar tudósok tisztelegnek Szentgyörgyi Albert emléke előtt. A felvételeket a jövőre, a tudós halálának 30. évfordulójára elkészítendő ismeretterjesztő életrajzi film részeként használják majd fel.

A testület kétmillió forinttal támogatja a „Kínai panoráma” munkacímű kínai filmnapok megszervezését, melyet szeptember 15-16-án tartanak meg az idei, 12. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon. A grémium összesen közel 2,3 millió forintot ajánl fel a szeptember 23-27. között megrendezendő Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál zsűrije által kiválasztott hat díjazottnak.

Véleményezhető három vidéki közösségi frekvencia pályázati felhívásának tervezete

A Médiatanács döntött arról, hogy csütörtöktől – a jogszabályi kötelezettségének mindenkor megfelelően – véleményezésre teszi közzé a Dabas 97,5 MHz, a Komárom 88,3 MHz és a Monor 106,3 MHz helyi rádiós frekvencia közösségi jellegű hasznosítását célzó pályázati felhívásának tervezeteit az NMHH a www.mediatanacs.hu oldalon, melyeket az érdeklődők személyesen is észrevételezhetnek az augusztus 12-ei nyilvános meghallgatáson.

A grémium felkéri az NMHH hivatalát a Gödöllő 93,6 MHz rádiós frekvenciaterv kidolgozására, amelyet annak elkészülte után a hatóság a www.mediatanacs.hu oldalon 15 napig közzétesz majd nyilvános véleményezésre.