Pályázati felhívások hat vidéki rádiós frekvencia használatára

Közzétéve: 2015. szeptember 11.

Eheti ülésén a Médiatanács összesen hat helyi rádiós médiaszolgáltatási pályázat meghirdetéséről, valamint két filmalkotás támogatásáról döntött, utóbbiakról az Escher Károly ad hoc pályázat keretében, a Magyar Média Mecenatúra Programban.

2015-ben az Escher Károly-pályázaton 6 alkotásra, eddig összesen 8,5 millió forint támogatást nyertek a pályázók. A Médiatanács az Escher Károly-pályázaton Lukács Csaba rendező dokumentumfilm-tervezetét 1,3 millió forinttal támogatja, a Magyar Média Mecenatúra Program keretében. Az alkotás az iráni embargó utolsó napjait kívánja feldolgozni, amikor az ország hosszú elszigeteltség után nyit a világra. Az azonnali forgatási eseményre – a fentieken túl – az ad okot, hogy szeptember végén, október elején több magyar nagyvállalat vezetője készül Iránba, hogy a nyitás folyamatát erősítse. 2 millió forint támogatást kap Csuja László filmje, amely egy kényszerrel besorozott beregszászi magyar katona életén keresztül mutatja be a kárpátaljai magyarok rendhagyó helyzetét az orosz–ukrán fegyveres konfliktusban. A későn érő kamasz fiú fronton készített felvételei adják a hiteles vágóképeket a teljes film kibontakozásához, és novemberi, kéthetes eltávozása ad majd lehetőséget a személyes megszólalásra.

Hat vidéki rádiós frekvenciahasználat meghirdetése

A Médiatanács jóváhagyta hat helyi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség pályázati felhívását: Vác 94,1 MHz (vételkörzet 34.000 fő), Piliscsaba 104,2 MHz (vételkörzet 9.000 fő), Gyál 98,9 MHz (vételkörzet 47.000 fő), Pécel 91,7 MHz (19.000 fő), Esztergom 97,4 MHz (vételkörzet 30.000 fő), Dömös 104,9 MHz (vételkörzet 2.000 fő). Mindegyik most meghirdetendő pályázat esetében a frekvenciákat közösségi jelleggel lehet hasznosítani. Mind a hat pályázatra igaz továbbá az, hogy kizárólag 24 órás műsoridő hasznosítására nyújthatnak be a pályázók érvényes ajánlatot, valamint a felhívás lehetővé teszi a hálózatba kapcsolódást és a vételkörzet-bővítést azzal a feltétellel, hogy a hálózatba kapcsolódó pályázó saját műsoridejéből legalább 4 óra az éjszakai órák nélküli idősávra (5:00-23:00) essen. Az egyes pályázatokat sorban, néhány nap különbséggel teszi közzé a mediatanacs.hu honlapon a pályáztató, az ajánlatokat pedig a közzétételtől számított 30-dik napon lehet benyújtani.

A testület jóváhagyta az Echo Penisola Kft. azon kérelmét, hogy a Siófok 92,6 MHz és a Fonyód 101,3 MHz médiaszolgáltatási jogosultság – vételkörzet-bővítéssel – egymással hálózatba kapcsolódjon. Az így létrejövő közel 58.000 fős vételkörzetben új, PART FM néven állandósul a médiaszolgáltatás.

Adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása

Az Újpesti Sajtó Szolgáltató Nonprofit Kft. által üzemeltetett Újpesti Közösségi Televízió 2015 májusában nem tett eleget médiaszolgáltatása tekintetében, havi adatszolgáltatási kötelezettségének. Mivel ez volt az első eset ilyen irányú jogsértő magatartásra, így a Médiatanács a szolgáltatót felhívással figyelmeztette a mulasztásra és a hiányosság pótlására.