Kiegyensúlyozott tájékoztatás elmaradása és sértő nyilatkozat a Médiatanács napirendjén

Közzétéve: 2015. szeptember 25.

null
A testület eljárást indít egy migránsokat érintő nyilatkozat ügyében, valamint elmarasztalta a TV2 szolgáltatóját, mert nem tett eleget a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményének a Tényekben. A Médiatanács közel 107 millió forinttal támogatja 24 helyi és körzeti televízió rendszeresen jelentkező műsorainak gyártását, és véleményezésre bocsájtja egy új, budapesti rádiós frekvencia pályázati felhívásának tervezetét – összefoglaló a Médiatanács e heti ülésén született legfontosabb döntésekről.

Eljárás indul Boross Péter volt miniszterelnök migránsokat érintő nyilatkozata ügyében

A TV2 szolgáltatója nem tett eleget a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményének

A Médiatanács döntött arról, hogy hatósági eljárást indít parlamenti képviselői bejelentés alapján, amelyben kifogásolták Boross Péter volt miniszterelnöknek a Magyar Hírlapban és a magyarhirlap.hu oldalon a migrációval kapcsolatos nyilatkozatát. A testület álláspontja szerint a szóban forgó médiatartalom alkalmas lehetett a bevándorlókat érintő megtévesztő, sztereotip vélemények felerősítésére, így ezeknek a sajtótermékeknek a vélelmezhetően kirekesztő tartalma hatósági eljárás indítását tette szükségessé. A Médiatanács a médiatörvény rendelkezése szerint kizárólag bejelentés alapján indíthat hatósági eljárást kiegyensúlyozottsági ügyekben.

A grémium a Jobbik által benyújtott kérelem kapcsán lefolytatott hatósági eljárásában megállapította, hogy a TV2 csatornán közzétett Tények egyik augusztusi hírműsorában a „Volt jobbikos elnök hamisított” című hírblokkban és a soron következő adásaikban sem közölték a Jobbik álláspontját, ezáltal nem tettek eleget a műsorszámok sorozatában a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményének. Emiatt a Médiatanács közlemény közzétételére vagy a kérelmező hiányzó álláspontjának megjelenítésére kötelezte a televízió szolgáltatóját.

Közel 107 millió forint támogatás helyi és körzeti televíziók számára

Huszonnégy esetben helyi és körzeti tévék nyertek támogatást hírműsorok, közéleti és kulturális magazinműsorok egy éven át tartó gyártására, összesen 106,9 millió forint értékben a Magyar Média Mecenatúra programjának keretében, a szóban forgó médiaszolgáltatói körnek szóló pályázat idei második fordulójában. Sikerrel pályázott hírműsor kategóriában a Debrecen, a DSTV Dunaújváros, a Kapos, a Kecskeméti, a Miskolc Televízió és a Veszprém TV. Eredményes pályázatot nyújtott be közéleti magazin kategóriában a Dunakanyarban látható Danubia, a Hajdúnánási Televízió, a Hajdúszoboszlói Városi TV, a mórahalmi Móra-Net TV, az RTV Szekszárd, a Sárvári, a Szentgál Televízió, a szegedi székhelyű TiszapART Televízió és a vecsési központú WTV Williams TV. Támogatásban részesült kulturális magazin kategóriában a Gyula, a Nógrád megyei Ipoly Televízió, a Kalocsa Városi Televízió, a Kapos Televízió, nyíregyházi Kölcsey Televízió, a Miskolc, a Nyíregyházi, a Pannon Televízió és a sátoraljaújhelyi Zemplén TV. A Médiatanács 2011 óta a helyi és körzeti televíziós műsorok készítésének támogatására 408 esetben már több mint 1,8 milliárd forintot folyósított médiaszolgáltatóknak a médiapiac sokszínűségének fenntartására.

Helyi, körzeti rádiós frekvenciákat érintő döntések

A Médiatanács elfogadta a tervezetét annak a pályázati felhívásnak, amely a Budapest 88,8 MHz körzeti rádiós frekvencia közösségi jellegű hasznosításáról szól. A felhívás szövege a www.mediatanacs.hu oldalon olvasható, és egy hónapon belül nyilvános meghallgatáson is véleményezhető. A kritériumok között szerepel például olyan vállalás is, amely szerint a pályázók a tervezett rádiós szolgáltatásukban naponta a műsoridő legalább 30 százalékában kulturális műsort sugároznak, és a heti műsoridejük legalább 40 százalékában szöveges műsort tesznek közzé.

A testület tudomásul vette a piliscsabai helyi kisközösségi Zöld Hullám Rádiót működtető Piliscsabáért Egyesült bejelentését arról, hogy a médiaszolgáltatást 2015. augusztus 31-gyel megszünteti a hatósági szerződésük alapján.

Mivel a kiskunfélegyházi Trió TV szolgáltatója idén februártól nem működtette szolgáltatását, a Médiatanács felmondta a Trió-Média-Kiskunfélegyháza Kft.-vel kötött hatósági szerződést, amely nem engedi a szolgáltatás 14 napnál hosszabb szüneteltetését. A Médiatanács a Trió-TV-Dunántúl szolgáltatójára, a Trió-Média-Dunántúl Kft.-re a 2015. január–május közötti időszakra vonatkozóan a havi adatszolgáltatási kötelezettségének határidőn túli teljesítése miatt 150 ezer forint bírságot szabott ki.

Módosítások a Közszolgálati Kódexben

A testület főként technikai, formai jellegű módosításokat fogadott el a Közszolgálati Kódexben a közszolgálati médiarendszerben bekövetkezett strukturális változások miatt. A változtatások pontosítottak egyes elnevezéseket, kifejezéseket is, amelyeket a kódex elfogadása óta hatályba lépett jogszabály-módosítások tettek szükségessé. Emellett a szöveg kiegészült egy új ponttal is, amely utal a médiatörvény egyik 2015-ös módosítására, amely a közszolgálati média stratégiai tervéről, a részét képező Közszolgálati Kódex-felülvizsgálatról és a kódex előírásait is figyelembe vevő, a közszolgálati érték méréséről rendelkezik. A kódex módosítását kötelező jelleggel az Országgyűlés írta elő a Médiatanácsnak a közszolgálati szervezeti átalakítások kapcsán, a Közszolgálati Kuratórium egyetértése mellett és a közszolgálati médiaszolgáltató véleményét figyelembe véve.