Médiatanács: a TV2 és az m3 élenjár a tévéműsorok feliratozásában

Közzétéve: 2015. október 16.

null

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának e heti ülésén elfogadták a legfrissebb jelentést a közszolgálati csatornák és a két nagy kereskedelmi televízió feliratozási gyakorlatáról. Döntöttek túl hangos tévéreklámokat közzétevő televíziók, korhatárkarikák közlését elmulasztó műsorújságok és egy helyi rádió szerződésszegő műsorrendje miatt kiszabott szankciókról is.

A Médiatanács döntése szerint már nyilvános a hatóság legfrissebb tanulmánya a hallási segédlettel ellátott tévéműsorokról. Eszerint a vizsgált hét televízió – m1, m2, m3, Duna, Duna World, RTL Klub, TV2 – az összes műsoridejük háromnegyedében alkalmaznak feliratot vagy jeltolmácsolást. A jelentés megállapítja, hogy a törvényi kötelezettség alá eső műsorszámok 95,6 százaléka eleget tett az előírásoknak, a TV2 és az m3 esetében ez az arány 100 százalék.

A vizsgálat kimutatta, hogy 2015 első hat hónapjában a közszolgálati csatornák átalakulása és a szabályozás változása hatással volt az akadálymentesített programkínálatra. A segédlettel ellátott műsoridő növekedett, az anomáliák száma csökkent, de a feliratozás minősége csak az m2, m3 és TV2 műsorainál javult. Az élő műsorok feliratozása még sok kívánnivalót hagy maga után, mivel az átiratok továbbra is késve és hiányosan adják vissza az elmondottakat. A teljes jelentés itt olvasható, vagy a jobb oldalt található a „Kapcsolódó dokumentumok” címszó alatt.

A Sport1 és Sport2 televíziócsatornákon idén április-június között 32 alkalommal regisztrált, a környező műsorszámokhoz képest túl hangos reklámok miatt a Médiatanács 960 ezer forintos bírságot szabott ki a szolgáltatóra.

A testület az idei első negyedév egy véletlenszerűen választott napjának hatósági vizsgálata alapján az RTV részletes, a Heti TV újság, a Magyar Nemzet és a Színes RTV c. sajtótermékek kiadóit felhívásban figyelmeztette, hogy minden televíziócsatornára vonatkozóan tartsák be a műsorújságjaikban a korhatárjelzések feltüntetésére vonatkozó előírásokat.

A Médiatanács döntése szerint a hatvani Szent István Rádió 94,0 MHz szolgáltatója 100 ezer forint bírságot köteles fizetni amiatt, hogy a médiaszolgáltatásra kötött hatósági szerződésében vállalt kötelezettségénél kevesebb helyi közélettel foglalkozó programot és magyar zeneszámot, több ismétlést sugárzott a vizsgált júniusi adáshéten, valamint azért , mert saját megnevezését sem a szerződésben rögzített formában közölte.