NMHH Médiatanács: új fővárosi rádiós lehetőség pályázható

Közzétéve: 2015. október 22.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa eheti ülésén véglegesítette a Budapest 88,8 MHz rádiós frekvenciára szóló pályázati felhívást, négy rádiót figyelmeztetett a műsorkvótaarányok betartására, helyi és körzeti rádiós frekvenciapályázatokra beérkezett ajánlatok alaki vizsgálatáról döntött, valamint bírságokat is kiszabott sok bűnügyi hír és túl hangos reklámok miatt.

Október 21-től a www.nmhh.hu oldalon olvasható a Budapest 88,8 MHz körzeti frekvenciára kiírt pályázati felhívás teljes szövege. A mintegy 650 ezer ember elérésére alkalmas rádiós lehetőség közösségi jellegű hasznosítására vonatkozó ajánlatokat november 30-án lehet benyújtani a hatósághoz. A pályázat közzétételével a Médiatanács a fővárosi médiapiacon ösztönözni kívánja a rádiós versenyt, színesíteni kívánja a hallgatók számára elérhető kínálatot.

A Médiatanács a nyíregyházi Európa Rádió 100,5 MHz, a Balkány 88,0 MHz, a kecskeméti Gong FM és a gyomaendrődi Rádió Sun médiaszolgáltatóit felhívással figyelmeztette a műsorkvóta-kötelezettségük betartására a 2014-re vonatkozó beszámolóik adatai alapján. A médiatörvény ugyanis európai és magyar művekre vonatkozó közzétételi arányokat ír elő a televíziók és rádiók meghatározott köre számára, amelynek teljesítéséről a médiaszolgáltatók – a médiatörvény alapján – kötelesek havonta adatokat szolgáltatni a Médiatanácsnak. A rádiók esetében a zenei művek közzétételére szánt évi teljes műsoridő legalább harmincöt százalékát magyar zenei művek bemutatására kell fordítani, és ennek negyede öt évnél nem régebbi kell, hogy legyen.

A testület alaki vizsgálat után nyilvántartásba vette a Budapest 95,8 MHz körzeti és a Villány 100,9 MHz helyi frekvencia pályázati felhívására beérkező egy-egy ajánlatot, míg a Dabas 97,5 MHz, a Monor 106,3 MHz és a Komárom 88,3 MHz helyi frekvencia pályázatain benyújtott egy-egy ajánlat esetében hiánypótlást rendelt el.

A TV2 a Tények hírműsorának tavalyi hírfolyamában 0,6 százalékkal – 137 perccel – túllépte a bulvárbűnügyi hírek maximális arányára a médiatörvényben éves átlagban előírt húsz százalékos küszöböt, ezért a televíziócsatorna médiaszolgáltatójára a Médiatanács 1,37 millió forintos bírságot szabott ki. A médiatörvény ugyanis rögzíti, hogy a demokratikus közvélemény tájékoztatását nem szolgáló, bűnügyi tematikájú híranyag vagy tudósítás aránya az úgynevezett jelentős befolyásoló erejű médiaszolgáltatóknál a hírműsorszám időtartamának húsz százalékánál éves átlagban nem lehet nagyobb.

A Médiatanács az M2 médiaszolgáltatójára 350 ezer forintos bírságot szabott ki a reklámhangerősségi előírások megsértése miatt egy júniusi adásnap vizsgálata alapján, amely hét alkalommal regisztrált túl hangos hirdetéseket a környező műsorszámokhoz képest.