Médiatanács: A DJ FM-mel bővül a fővárosi rádiós paletta

Közzétéve: 2016. február 4.

Új körzeti rádió indul Budapesten; szabálytalan termékmegjelenítéssel népszerűsített ételízesítők keserítették meg a TV2 nézőinek szórakozását; tehetséges ifjú roma focistáról készülhet dokumentumfilm – e három kiemelt ügyben is döntöttek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának eheti ülésén.

Rádiós döntések

DJ FM néven a Radio Plus Kft. indíthat kereskedelmi rádiót a Budapest 96,4 MHz körzeti frekvencián, mert egyedüli alakilag érvényesen benyújtott pályázatukat nyertesnek nyilvánította a Médiatanács. A másik pályázó, az Autórádió Műsorszolgáltató Kft. ajánlata alakilag érvénytelen lett az eljárás korábbi szakaszában, tekintve, hogy a vállalkozás a hiánypótlási felhívás ellenére sem csatolt egy kötelező igazolást, és felülvizsgálati kérelmét a bíróság elutasította. Az 1,16 millió fős vételkörzetű médiaszolgáltatási jogosultság mainstream zenével, kulturális, illetve közlekedési információkkal a 18-35 éves, minőségi szórakozásra vágyó korosztályt célozza meg.

A Médiatanács döntött arról, hogy 2017. december 31-ig szóló ideiglenes hatósági szerződést köt a nyíregyházi Kölcsey TV szolgáltatójával, mivel a korábban már megújított médiaszolgáltatási jogosultsága 2016 áprilisában lejár. A testület egy másik határozata szerint Esztergomban február 28. – március 28. között ideiglenesen sugározhat a Kék Duna Rádió FM 98,1 elnevezésű szolgáltatás; az Esztergom 98,1 MHz rádiós frekvencia hasznosítására kiírt pályázati eljárás még zajlik.

Televíziós döntések

A TV2 Mokka műsorán a Nyár ízei című rovat négy adásában többször szabálytalanul népszerűsített ételízesítők miatt a Médiatanács – a fokozatosság és arányosság elvének, a szolgáltató korábbi, azonos típusú jogsértéseinek figyelembevételével – 1,52 millió forint bírságot szabott ki a televízió médiaszolgáltatójára a terméktámogatási és ‑megjelenítési szabályok megsértése miatt. A műsorrészek ugyanis túlzott hangsúllyal ábrázolták a márkajelzést: szinte egész időtartam alatt kiállításszerűen a gyártó vállalat többféle termékét, illetve céglogós ruhadarabot mutattak be ismételten, többször közeli felvételeken.

A Médiatanács hatáskör hiánya miatt érdemben nem vizsgálhatta, így megtagadta a szakhatósági hozzájárulást a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) felé a Megapolis Zrt., valamint a CCA Vízió Kft. és a Double 6 Dominoes Kft. médiaágazati összefonódásához kapcsolódó, jelenleg is zajló fúziós eljárás ügyében. A Médiatanács ugyanis kizárólag akkor járhatott volna el az ügyben, ha az érintett vállalkozások mindegyike szerkesztői felelősséget viselne valamilyen médiatartalom felett. A bekért nyilatkozatok és bizonyítékok kiértékelése szerint azonban az utóbbi két cégnek nincs ilyen szerkesztői felelőssége, ezért a Médiatanács nem dönthetett érdemben a GVH megkeresése szerinti szakkérdésben.

Filmes döntések

Dobray György filmrendező egy 13 éves, tehetséges, de hátrányos helyzetű vidéki roma futballista fiúról készíthet filmet, akit próbajátékra hívtak meg a holland PSV Eindhoven csapatába. A Szivárványos az ég alja munkacímű alkotás helyszíni forgatásaira a Médiatanács az Escher Károly-pályázaton ítélt meg 1,5 millió forintos azonnali támogatást.

Az elmúlt két évhez hasonlóan szintén 1,5 millió forinttal támogatja a Médiatanács a III. Savaria Filmszemlét, amelyet Szombathelyen rendeznek meg idén április 13–15. között. A dokumentumfilm, kisjátékfilm és filmetűd kategóriák győzteseinek 300-300 ezer forintot, az idei Szent Márton-emlékév alkalmából meghirdetett, a szenteket, illetve a hétköznapi hősöket bemutató filmekkel pályázható Szent Márton-kategória győztesének 600 ezer forintot ajánl fel a testület.