Ebben a főrovatban a média- és a hírközlési termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatban kerülő felhasználók minden hasznos információt egybegyűjtve megtalálnak az ügyintézéshez szükséges címektől kezdve a jogszabályokon, határozatokon, nyilvántartásokon át az állampolgárokat segítő tájékoztató szolgáltatásokig, hírekig. Külön rovat foglalkozik a digitális átállással és azzal, mikor érdemes a média- és hírközlési biztoshoz fordulni.

Ebben a főrovatban elsősorban a hírközlési területtel foglalkozó szakemberek, hírközlési szolgáltatók jutnak információkhoz. Tájékoztatást kaphatnak többek között a piacelemzési eredményekről, az előírt adatszolgáltatások feltételeiről, a felügyeleti eljárások állapotáról, a frekvenciapályáztatások aktuális helyzetéről, a Nemzeti Filmiroda által kezelt nyilvántartásokról.

Ez a főrovat elsősorban az NMHH felelősségi területeivel foglalkozó sajtómunkatársak számára tartalmaz hasznos információkat. Itt jelennek meg a közérdeklődésre leginkább számot tartó információk, az NMHH-t érintő legfrissebb hírek, sajtóközlemények. Az érdeklődők itt tájékozódhatnak a Szóvivői iroda elérhetőségéről, letölthetik kiadványainkat.

Ez a főrovat az NMHH önálló hatáskörű szervéről, a Médiatanácsról és működéséről ad információkat. Az érdeklődők tájékozódhatnak a testület ülésein történtekről, a Médiatanács ajánlásairól, a médiaszolgáltatási pályázatok aktuális állapotáról, a médiaszolgáltatások és sajtótermékek nyilvántartásáról és bejelentéséről, a műsorelemzések eredményeiről.

Gyengénlátóknak English Magyar
 

Médiatanács: A Boross-interjú aggályos, de nem jogsértő

• Publikálva: 2016.02.11. 16:31 • Címke: Sátoraljaújhely 90,6 MHz, Encs 95,4 MHz, Miskolc 95,1 MHz, Hatvan 94,0 MHz, Gyöngyös 102,2 MHz, Eger 91,8 MHz, Szent István Rádió, Barcika Art Kft., Kazincbarcika 88,8 MHz, Sztyeppe Műhely Kft., Rádió Top, Rock Rádió, Budapest 95,8 MHz, társadalmi célú reklám, Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt., TV2 (TV2 Média Csoport Kft.), bírság szankció, gyűlöletkeltés, kirekesztés, Boross Péter, Magyar Hírlap, Médiatanács-határozatok, Médiatanács-ülések • Forrás: Az NMHH Médiatanácsa, Kommunikációs Igazgatóság, Intézményi Kommunikációs Osztály

A Médiatanács nem tartotta kirekesztőnek, ezért jogsértés hiányában megszüntette a hatósági eljárást a Magyar Hírlapban megjelent Boross-interjú ügyében a szólás- és sajtószabadság védelme érdekében. A testület e heti ülésén hozott kiemelt döntések közé tartozik még, hogy társadalmi célú reklámok szabálytalan közzététele miatt bírságokat szabtak ki a Duna Médiaszolgáltatóra és a TV2-re, nyertest nyilvánítottak a kazincbarcikai rádiós frekvenciapályázaton, és a határoztak a Szent István Rádió néhány vidéki műsorának egységesítési kérelméről.

A Médiatanács nem minősítette kirekesztőnek Boross Péternek a Magyar Hírlapban és online oldalán Nem kulturális, hanem etnikai konfliktus a bevándorlás címmel tavaly augusztusban megjelent interjúját, ezért jogsértés hiányában megszüntette a hatósági eljárást. A testület álláspontja szerint a vizsgált médiatartalom tekinthető ugyan aggályosnak vagy tudományosan megalapozatlannak, és az érintett közösségre nézve kétségtelenül sértő, vitára okot adó negatív véleményeket, kijelentéseket tartalmazott, de a médiaszabályozási előírások érvényesítése során az ilyen vélemény nem zárható ki a nyilvánosságból pusztán annak társadalmi érzékenységére és esetleges sértő jellegére tekintettel, különösen egy fontos, heves érzelmeket is kiváltó közéleti vitában. Egy régóta zajló és várhatóan sokáig elhúzódó, az ország és az egész kontinens jövőjét érintő kérdésben a médiahatóság ugyanis csak akkor avatkozhat be bizonyos vélemények kitiltásával – a szólás- és sajtószabadságot korlátozva –, ha azok egyértelműen megsértik a gyűlöletkeltés, a kirekesztés tilalmára vagy az emberi méltóság védelmében hozott rendelkezéseket.

A Médiatanács a Mérték Médiaelemző Műhely politikai reklámokat kifogásoló beadványa nyomán megállapította, hogy A magyar reformok működnek! című szpotok sugárzásával a TV2 Média Csoport Kft. és a Duna Médiaszolgáltató Zrt. megsértették a társadalmi célú reklámok közzétételére vonatkozó törvényi rendelkezéseket, ezért a TV2 médiaszolgáltatóját 856 ezer forintra, a Duna Médiaszolgáltató Zrt.-t 832 ezer forintra bírságolta a fokozatosság és arányosság elvét itt is alkalmazva.

A Médiatanács hozzájárult a Favorit Masters Kft. kérelméhez, amelyben nevét a MaRock FM Rádió – Budapest 95,8 MHz-ről Rock Rádióra kívánja változtatni. A vállalkozásnak legkésőbb május közepéig kell megkezdenie rádiós szolgáltatását.

Rádió Top megnevezéssel a Sztyeppe Műhely Kft.-t nyilvánította nyertessé a Médiatanács a Kazincbarcika 88,8 MHz helyi rádiós frekvencia pályázatán. A másik pályázó, a Barcika Art Kft. ajánlata tartalmilag érvénytelen volt, mert az pénzügyileg nem volt kellően megalapozott.

Egységesítheti néhány vidéki rádiójának adását a Szent István Rádió, a Médiatanács ugyanis engedélyezte a vételkörzet-bővítést az addig hálózatba kapcsolódással működő Eger 91,8 MHz+Gyöngyös 102,2 MHz-nél a Hatvan 94,0 MHz-en sugárzó rádióval, illetve a Miskolc 95,1 MHz+Encs 95,4 MHz-nél a Sátoraljaújhely 90,6 MHz-en üzemelő rádióval.