Médiatanács: százmilliós támogatásról született döntés

Közzétéve: 2011. április 29.

A Médiatanács májusban pályázatot ír ki elsődlegesen helyi tévék és rádiók támogatására, összesen 100 millió forintos keretösszeggel.

Az összegre a jövőben egységesen „közösséginek” nevezett médiaszolgáltatók pályázhatnak, vagyis a korábbi fogalmak szerint a nem nyereségérdekelt, illetve a közműsor-szolgáltató médiumok.

A százmilliós keretösszegből a „közösségi” tévék és rádiók a stúdiótechnikai háttér kialakításához kaphatnak úgynevezett műszaki támogatást. A tanács döntött arról is, hogy az összesen százmillió forintból egy-egy pályázó legfeljebb 1 és 5 millió forint közötti összegre pályázhasson, hogy minél több szolgáltató kaphasson támogatást.

A médiaszolgáltatások sokszínűsége kiemelten fontos érték. Ennek megvalósulásához nyújthat segítséget a Médiatanács azzal, hogy a mintegy háromszáz médiaszolgáltatót magában foglaló potenciális pályázói körben a műszaki háttér biztosításához szükséges összeg egy részét finanszírozza. Az elnyert pályázati pénzekből számos kisebb szolgáltató biztosíthatja majd színvonalas és zavartalan működését vagy a későbbi digitális átállás megkövetelte új technikai eszközök beszerzését.

Hatékonyabb lesz az összegek felhasználása azáltal, hogy a Médiatanács némileg szigorít a pályázati feltételeken. Ezért rögzítették azt is, hogy a jövőben a műszaki pályázat keretében ne lehessen olyan összegekhez jutni, melyek a tévék, rádiók havi fenntartási és üzemeltetési költségeihez való hozzájárulást célozzák. Emellett szigorúbb követelményeket fogalmaztak meg a pályázati kérelem dokumentációjának megalapozottabb összeállítása érdekében, és valamennyi pályázóra egységesítették a támogatott ráfordítási arányt.

A Médiatanács a műszaki pályázati felhívás szövegét várhatóan május végéig teszi közzé honlapján.

Budapest, 2011. április 29.

Médiatanács Szóvivői iroda