Kilenc új játékfilmes forgatókönyvet és 25 helyi rádióműsort támogat a Médiatanács

Közzétéve: 2016. május 5.

null
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa döntött rendszeresen jelentkező rádióműsorok egy éven át tartó támogatásáról, a nyertesek között található 5 fővárosi adó – a Civil Rádió, az Inforádió, a Jazzy, a Klasszik, a Katolikus Rádió – műsora és 20 vidéki rádióműsor is. A grémium kilenc játékfilm-fejlesztési támogatásról is határozott. A meghozott döntések között szerepelnek még a Hatoscsatornán elhangzott kirekesztő kijelentések és az RTL Klubon bemutatott szabálytalan termékmegjelenítés miatt kiszabott bírságok is.

Ezúttal 25 helyi és körzeti rádióműsor jutott összesen 73,3 millió forintos támogatáshoz a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának a rendszeres műsorok gyártását támogató 2016-os pályázatának első fordulójában a Magyar Média Mecenatúra program keretében. Sikerrel pályázott a hírműsorok készítői közül a budapesti Inforádió és a Magyar Katolikus Rádió 92,3 MHz, a dunaújvárosi Rádió 24, a kiskőrösi Kunság Rádió, a gyöngyösi Dió Rádió, a pécsi 90,6 Rádió 1 és a Rádió 1 Orosháza, a szentesi Rádió 451 és a nyíregyházi Retró Rádió. Tematikus magazinműsorra kapott támogatást a budapesti 90,9 Jazzy, a szombathelyi Credo Rádió, a szentgotthárdi Radio Monoster és a veszprémi Mária Rádió Bakony. Szolgáltató magazin szól majd Médiatanács-forrásból a budapesti Klasszik Rádió 92,1-nél és a Civil Rádiónál, a miskolci Csillagpont Rádiónál, a sátoraljaújhelyi és a szegedi Európa Rádiónál, a mezőtúri Pont Rádiónál, a kecskeméti székhelyű Gong FM-nél, a kiskunfélegyházi Sirius Rádiónál, a szentesi Rádió 451-nél, a nyíregyházi Retró Rádiónál, a Rádió Szentendrénél és az Isis Rádió Körmendnél. A Médiatanács 2011 óta 539 rádióműsor-készítési támogatásról döntött, több mint 1,5 milliárd forint értékben annak érdekében, hogy a helyi és körzeti rádiók hallgatói rendszeresen jelentkező tájékozódási fórumokat érhessenek el.

Kilenc forgatókönyv, illetve filmterv elkészítését támogatja a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program idei Egri Lajos-pályázatán összesen közel 10 millió forinttal. Köbli Norbert Trezor címmel ismét 56-os témához dolgoz fel, amelynek alaphelyzete, hogy a belügyesek saját irattáruk kinyitásához – egy a forradalom zűrzavarában elveszett kulcs miatt – kénytelenek egy bűnöző lakatoshoz fordulni. Bodzsár Márk Az Amazon ház címmel egy II. világháborús női partizántörténetet bont ki, Tóth Barnabás Pannónia utca című filmterve F. Várkonyi Zsuzsa Férfiidők lányreqénye című, a II. világháború utáni Magyarországon játszódó könyve alapján készül el. Kipróbált receptek címmel Szirmay Ágnes a húszas évek erdélyi arisztokrata hölgyeinek és szolgálólányainak világát idézi fel, míg Spáh Dávid és Kovács M. András Platensee című tervükben a nyolcvanas évekbe kalauzolnak el, ahol egy balatoni hajóbaleset felgöngyölítése Stasi-ügynökök felbukkanásáig vezet. Lengyel Balázs és Papp Gábor Zsigmond Lengyel Balázs A szebeni fiúk című, 1848–49-es ifjúsági regényét dolgozza át. Vészits Andrea A kerek betűrengeteg, avagy Móra mesebirodalmáról szóló terve az olvasást szeretteti meg játékosan a gyerekekkel, Szabó Szonja a Leó és a zsiványok kincse című filmtervében egy városi kisfiú vidéki nagymamájánál átélt kalandjait írja meg. Az Ideje az állatmeséknek – Kró lánya című epizóddal folytatódhat Tóth Zsolt Marcell sorozatterve Fekete István állatregényei alapján. Minden nyertes pályázó a későbbiekben köteles a Médiatanács következő évi Fehér György játékfilm-támogatási pályázatán is elindulni. A Médiatanács 2011 óta forgatókönyvekre és filmfejlesztésre 83,7 millió forint pályázati támogatást adott 66 esetben, köztük például a Félvilág, a Ketten Párizs ellen és A legyőzhetetlenek című filmek terveire is.

A Hatoscsatorna február 7-ei Tabuk, titkok, tények című műsorában megszólaló vendég a kijelentésével kirekesztette a mozgássérültek csoportját – többek között „rossz emberek inkarnációiként” írta le az érintetteket, valamint a nekik nyújtott segítség megtagadására szólított fel –, a műsorvezető pedig nem utasította el az elhangzottakat. Emiatt a Médiatanács megállapította, hogy a médiaszolgáltató jogsértést követett el, és 50 ezer forint bírságot szabott ki, valamint közlemény közzétételére kötelezte a televízió szolgáltatóját a televízió-műsorban. A testület enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a csatorna utólag, a műsorszám egy későbbi adásának elején és végén, valamint honlapján is elnézést kért az esetlegesen okozott sérelemért. Az RTL Klub tavaly december 12-ei Kalandor című műsorszámában szabálytalan termékmegjelenítést tettek közzé két hotel által kínált lehetőségek bemutatásával, emiatt a Médiatanács 50 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte a médiaszolgáltatót. A grémium a jogkövetkezmények kiszabásakor minden esetben egyedileg mérlegeli az ügy összes körülményét, és a fokozatosság és arányosság figyelembe vételével állapítja meg a konkrét szankciókat.

Az Esztergom 98,1 MHz helyi rádiós frekvencia pályázatára beadott két ajánlat alapján a Médiatanács a Hold Rádiós és Televíziós Reklám Kft.-t hiánypótlásra kérte fel, míg a Turul Média Kft. pályázati nyilvántartásba vételét megtagadta, mivel egyrészt a pályázónak lejárt tartozása állt fenn a Médiatanács felé, másrészt az előírt, műsortervi vállalásokra vonatkozó formanyomtatványt nem töltötte ki a rendelkezések szerint. A testület hiánypótlásra kérte fel a Gyula 90,5 MHz médiaszolgáltatási lehetőség pályázati eljárásában egyedüliként pályázati ajánlatot benyújtó Telekom Békés Kft.-t.

A Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (2016. szeptember 24. – október 2.) legjobbjainak a Médiatanács pénzdíjakat ajánl fel a versenyszekció díjaihoz, a közönségdíjhoz, a különdíjhoz és a rövidfilmszekció díjához összesen közel 3 millió forint értékben.