Ebben a főrovatban a média- és a hírközlési termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatban kerülő felhasználók minden hasznos információt egybegyűjtve megtalálnak az ügyintézéshez szükséges címektől kezdve a jogszabályokon, határozatokon, nyilvántartásokon át az állampolgárokat segítő tájékoztató szolgáltatásokig, hírekig. Külön rovat foglalkozik a digitális átállással és azzal, mikor érdemes a média- és hírközlési biztoshoz fordulni.

Ebben a főrovatban elsősorban a hírközlési területtel foglalkozó szakemberek, hírközlési szolgáltatók jutnak információkhoz. Tájékoztatást kaphatnak többek között a piacelemzési eredményekről, az előírt adatszolgáltatások feltételeiről, a felügyeleti eljárások állapotáról, a frekvenciapályáztatások aktuális helyzetéről, a Nemzeti Filmiroda által kezelt nyilvántartásokról.

Ez a főrovat elsősorban az NMHH felelősségi területeivel foglalkozó sajtómunkatársak számára tartalmaz hasznos információkat. Itt jelennek meg a közérdeklődésre leginkább számot tartó információk, az NMHH-t érintő legfrissebb hírek, sajtóközlemények. Az érdeklődők itt tájékozódhatnak a Szóvivői iroda elérhetőségéről, letölthetik kiadványainkat.

Ez a főrovat az NMHH önálló hatáskörű szervéről, a Médiatanácsról és működéséről ad információkat. Az érdeklődők tájékozódhatnak a testület ülésein történtekről, a Médiatanács ajánlásairól, a médiaszolgáltatási pályázatok aktuális állapotáról, a médiaszolgáltatások és sajtótermékek nyilvántartásáról és bejelentéséről, a műsorelemzések eredményeiről.

Gyengénlátóknak English Magyar
 

NMHH Médiatanács: gyűlöletkeltő és kirekesztő cikk miatti szankciók

• Publikálva: 2016.05.19. 10:51 • Címke: Magyar Hírlap, Hajdúböszörmény 98,9 MHz, Balassagyarmat 95,7 MHz, Velence Meleg-hegy 90,4 MHz, Göcsej Filmszemle, Mecenatúra-pályázatok: Escher Károly (ad-hoc), Mecenatúra-pályázatok: Ember Judit (dokumentumfilm) • Forrás: Intézményi Kommunikációs Osztály, Kommunikációs Igazgatóság

A jogsértő tartalom eltávolítására, bírságra és közlemény közzétételére kötelezte a Médiatanács a Magyar Hírlapot és internetes oldalát egy tavaly novemberi publicisztika miatt; nyilvános a Velence Meleg-hegy helyi rádiós frekvencia pályázati felhívása, valamint megtörtént a beérkezett ajánlatok alaki vizsgálata a balassagyarmati és a hajdúböszörményi frekvenciáknál – néhány kiemelt döntés az NMHH Médiatanácsának e heti üléséről.

Gyűlöletkeltő és kirekesztő volt a Magyar Hírlapban, illetve internetes oldalán tavaly november 16-án megjelent cikk, amelyben Bayer Zsolt az iszlám követőit és a 14 évesnél idősebb migránsokat is potenciális gyilkosoknak nevezte, emiatt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa állampolgári bejelentésre indított hatósági eljárásban 250 ezer forint bírság megfizetésére, az internetes tartalom haladéktalan eltávolítására, a jogsértés elkövetéséről szóló közlemény közzétételére kötelezte az újságot. A közleményt a határozat jogerőre emelkedésétől számított három napon belül a magyarhirlap.hu nyitóoldalán legalább hét napig folyamatosan meg kell jelentetni. A bejelentő eredetileg a szerzőtől a mandiner.hu oldalon ugyanaznap megjelent, tartalmilag nagyon hasonló írás miatt is panaszt tett, ezt – mivel a hírportál tagja a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének – a társszabályozó szerv vizsgálta; itt a panaszos végül visszavonta bejelentését.

Csütörtöktől olvasható a 60 ezer fős ellátottságú Velence Meleg-hegy 90,4 MHz helyi rádiós frekvencia végleges pályázati felhívása, amelyre kereskedelmi jellegű pályázati ajánlatok nyújthatók be. A Balassagyarmat 95,7 MHz helyi rádiós frekvenciára beérkezett egyetlen ajánlat alaki vizsgálata alapján a Médiatanács nyilvántartásba vette a Megafon Rádió Kft-t. A Hajdúböszörmény 98,9 MHz helyi frekvencia hasznosítására érkezett mindhárom pályázati ajánlat alakilag érvénytelennek bizonyult.

Az idén először kétnapossá bővülő XII. Göcsej Filmszemle (szeptember 15–16.) dokumentumfilm, kisjátékfilm vagy filmetűd kategóriáinak első három helyezettje számára összesen 1,8 millió forint értékben ajánl fel pénzdíjat a Médiatanács.

Egy magyar viselettörténeti filmes feldolgozás részeként, a május 28-ai kunszállási Bajuszfesztivál megörökítésére 1,5 millió forint azonnali támogatást ítélt meg a Médiatanács az Escher Károly-pályázaton az Art Vision Kft.-nek, amelynek feltétele, hogy a pályázónak ezzel a témával részt kell vennie a testület Ember Judit dokumentumfilmes pályázatának következő fordulójában is. Az elmúlt három évben 27 előre nem látható, magyar vonatkozású esemény helyszíni forgatását támogatta a Médiatanács összesen közel 40 millió forinttal: például a nagy, 2013-as dunai árvizet megörökítő, Tóásó Előd 2015-ös Bolíviából való kiszabadulását bemutató vagy a Kurtág család három generációjának idei találkozásáról készítendő anyag is pozitív elbírálásban részesült.