Ebben a főrovatban a média- és a hírközlési termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatban kerülő felhasználók minden hasznos információt egybegyűjtve megtalálnak az ügyintézéshez szükséges címektől kezdve a jogszabályokon, határozatokon, nyilvántartásokon át az állampolgárokat segítő tájékoztató szolgáltatásokig, hírekig. Külön rovat foglalkozik a digitális átállással és azzal, mikor érdemes a média- és hírközlési biztoshoz fordulni.

Ebben a főrovatban elsősorban a hírközlési területtel foglalkozó szakemberek, hírközlési szolgáltatók jutnak információkhoz. Tájékoztatást kaphatnak többek között a piacelemzési eredményekről, az előírt adatszolgáltatások feltételeiről, a felügyeleti eljárások állapotáról, a frekvenciapályáztatások aktuális helyzetéről, a Nemzeti Filmiroda által kezelt nyilvántartásokról.

Ez a főrovat elsősorban az NMHH felelősségi területeivel foglalkozó sajtómunkatársak számára tartalmaz hasznos információkat. Itt jelennek meg a közérdeklődésre leginkább számot tartó információk, az NMHH-t érintő legfrissebb hírek, sajtóközlemények. Az érdeklődők itt tájékozódhatnak a Szóvivői iroda elérhetőségéről, letölthetik kiadványainkat.

Ez a főrovat az NMHH önálló hatáskörű szervéről, a Médiatanácsról és működéséről ad információkat. Az érdeklődők tájékozódhatnak a testület ülésein történtekről, a Médiatanács ajánlásairól, a médiaszolgáltatási pályázatok aktuális állapotáról, a médiaszolgáltatások és sajtótermékek nyilvántartásáról és bejelentéséről, a műsorelemzések eredményeiről.

Gyengénlátóknak English Magyar
 

Fővárosi frekvenciát nyert a Mária Rádió

• Publikálva: 2016.06.02. 16:31 • Címke: Maxi Rádió, Sárrét FM, Tilos Rádió, médiaszolgáltatási lehetőségek pályáztatása, Music FM (Prodo Voice Studio Zrt.), Baja 89,8 MHz, Hold Rádiós és Televíziós Reklám Kft., Esztergom 98,1 MHz, Telekom Békés Kft., Gyula 90,5 MHz, Megafon Rádió Kft., Balassagyarmat 95,7 MHz, Budapest 88,8 MHz, FM4 Rádió Kft., Mária Rádió, Médiatanács-ülések • Forrás: Az NMHH Médiatanácsa, Kommunikációs Igazgatóság, Intézményi Kommunikációs Osztály

Az FM4 Rádió Szolgáltató Kft. nyerte el a Budapest 88,8 MHz frekvencia használatának jogát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának döntése alapján. A testület a tárgyalt számos napirendi pont között korhatár-besorolási bírságokat is kiszabott két budapesti körzeti rádió reggeli műsora miatt. A Médiatanács nyilvánosságra hozta azt a tanulmányt is, amely szerint a televíziók a hallási segédletre kötelezett műsorok 95 százalékát ellátják felirattal vagy jeltolmácsolással.

Rádiós pályázati döntések

A Médiatanács a Budapest 88,8 MHz körzeti közösségi rádiós frekvencia pályázatán az egyetlen érvényes pályázatot benyújtó FM 4 Rádió Szolgáltató Kft.-t hirdette nyertesnek, amely Mária Rádió néven tervezi a szolgáltatás megindítását. A Balassagyarmat 95,7 MHz helyi rádiós frekvenciára beérkezett egyetlen ajánlat tartalmi értékeléséhez a Médiatanács további felvilágosítást kér a Megafon Rádió Kft.-től. A Gyula 90,5 MHz helyi rádiós frekvencia pályázatán az egyedüliként pályázó Telekom Békés Kft.-t, míg az Esztergom 98,1 MHz rádiós pályázati eljárásban a Hold Rádiós és Televíziós Reklám Kft.-t vette pályázati nyilvántartásba a Médiatanács. A testület elfogadta a Baja 89,8 MHz helyi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség pályázati felhívásának tervezetét, amely csütörtöktől olvasható a Médiatanács honlapján.

Médiafelügyeleti szankciók

A Médiatanács folytatta azt az év elején hivatalból elkezdett tematikus vizsgálatot, amelyben a nagy hallgatottságú – a Music FM, a Petőfi Rádió, a Sláger Rádió és a Class FM – rádióadók reggeli rádiós műsorait elemzik a médiatörvény gyermekeket védő korhatár-besorolási szabályai szempontjából. Ennek keretében a Music FM Önindító műsorának január 12-ei és 15-ei adásainak vélhetően hibás – 12 éven aluliaknak nem ajánlott – korhatár-besorolása miatt a Médiatanács hatósági eljárást indít a médiaszolgáltatóval szemben, a vizsgálandó műsorrészek ugyanis a 16 éven aluli hallgatók számára túlzottan részletező szexuális utalásokat és nemkívánatos magatartásmintákat tartalmazhattak. A Tilos Rádió 7térítő című műsorát állampolgári bejelentésre vizsgálta a hatóság. A rádió szolgáltatójára 50 ezer forint bírságot szabott ki a testület a február 29-i műsorában elhangzottak hibás korhatár-besorolása miatt, mert a kérdéses szegmensben olyan szexuális tartalmú információk hangzottak el, amelyeknek értelmezése a kiskamaszok számára problémát jelenthet, így azt 12 éven aluliak számára nem ajánlottként kellett volna sugározni. A médiaszolgáltató elismerte a jogsértést a hatóságnak tett nyilatkozatában.

A püspökladányi Sárrét FM 20 ezer forintos bírságban részesült egy hatósági ellenőrzés alapján, mert a rádió kevesebb helyi közélettel foglalkozó, közszolgálati programot és hírműsort tett közzé a hatósági szerződésében vállaltakhoz képest, valamint egy napon a hatóság értesítése nélkül szüneteltette adását néhány órára. A gyöngyösi Maxi Rádió szolgáltatóját összesen 30 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte a Médiatanács amiatt, hogy egy civil szervezeteket népszerűsítő társadalmi célú reklámot közérdekű közleményként sugárzott, egy helyi szórakozóhelyet burkolt reklámmal népszerűsített, valamint a rádió hatósági szerződésében rögzített műsortervhez képest eltérő arányokban szerepeltetett bizonyos műsortípusokat.

Tanulmány a tévéműsorok feliratozási gyakorlatáról

A hatóság honlapján olvasható a hallási segédletet tartalmazó televíziós műsorokról szóló legfrissebb NMHH-tanulmány, amely szerint 2015 második félévében a műsoridő közel négyötöde vált hozzáférhetővé a hallási fogyatékkal élő nézők számára. A négy közszolgálati és a két országos kereskedelmi csatorna műsorait mintavétel alapján, közel 4500 műsoróra elemzésével vizsgálták hallási fogyatékkal élő kódoló NMHH-munkatársak távmunkában. A legtöbb probléma továbbra is az élő műsorok akadálymentesítése kapcsán került elő, mert az automata beszédfelismerő programok nehezen követhető feliratokat állítanak elő. Nemcsak a tartalmi, de az időbeli pontatlanság is zavart okozott, a sportmérkőzéseknél például előfordult, hogy a felirat előre jelezte a gólt. A félév során a szolgáltatók azonban összességében a törvényben előírt, akadálymentesítendő műsorok 95 százalékát ellátták segédlettel; a Duna World és az M3 maradéktalanul teljesített. A jogsértések miatt a Duna Médiaszolgáltatót összesen 13,825 millió forint, az RTL Klub szolgáltatóját 2,16 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a hatóság, a TV2-vel kapcsolatban még nem zárult le az eljárás.

A Nagyothallók Európai Szövetsége (EFHOH) által tavaly közzétett összehasonlító tanulmány szerint 2013-ban az EU-országok közül az Egyesült Királyság, Svédország, Belgium és Franciaország közel 100 százalékos hozzáférést biztosított, míg a másik végletnél Németország és Szlovákia 20-21 százalék körüli arányt tudott felmutatni, de a tendencia összességében javuló. A magyar szabályozás értelmében a közszolgálati és az ún. jelentős befolyásoló erejű (JBE) audiovizuális médiaszolgáltatók (az RTL Klub és a TV2) minden közérdekű közleményt, politikai reklámot, hírműsorszámot, valamint a politikai tájékoztató és a fogyatékos személyekről szóló műsorszámot kötelesek a hallási fogyatékkal élők befogadását megkönnyítő segédlettel ellátni. Feliratot vagy jelnyelvi tolmácsot kell biztosítaniuk a filmalkotásokhoz, a játékokhoz és a közszolgálati célokat szolgáló programokhoz. A feliratoknak a beszéddel szinkronban kell megjelenniük, és pontosan kell visszaadniuk az elhangzottak értelmét.