Tizenöt közösségi tévé és rádió nyert 35,6 millió forintot műszaki fejlesztésre a Médiatanácstól

Közzétéve: 2016. június 30.

null

Többek között új kamerák és mikrofonok beszerzését finanszírozza 35,6 millió forinttal hét televízió és nyolc rádió számára a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a közösségi médiaszolgáltatók technikai modernizációjára kiírt pályázaton. A testület eheti ülésén más napirendi pontok mellett azonnali támogatást kapott egy amerikai magyar színházi munkát megörökítő forgatás, és eredménytelenséget állapítottak meg az esztergomi rádiós pályázaton.

Tizenöt pályázó jut összesen 35,6 millió forint Médiatanács-támogatáshoz a közösségi médiaszolgáltatók műszaki fejlesztését célzó idei pályázat első fordulójában, a Magyar Média Mecenatúra program keretében. A televíziók közül eredményesen szerepelt a Balmazújváros Televízió, a budapesti székhelyű Bonum TV, a budai Hegyvidék Televízió, a csornai Rábaközi Televízió, a TV Szentendre, a szintén szentendrei VKC TV és a sátoraljaújhelyi Zemplén TV. A közösségi rádiók közül a Magyar Katolikus Rádió debreceni és székesfehérvári adója, valamint a Mária Rádió celldömölki és veszprémi adója kapott támogatást, a kisközösségi adók közül a szombathelyi Credo Rádió, a miskolci Csillagpont Rádió, az Első Pesti Egyetemi Rádió és a Rádió Szentendre. A Médiatanács 2011 óta 215 alkalommal összesen 582,6 millió forinttal támogatta a közösségi médiaszolgáltatókat annak érdekében, hogy színvonalas műszaki feltételek között készíthessék műsoraikat a nézők és hallgatók számára.

A Dzsungel mentőakció munkacímű dokumentumfilm azonnali helyszíni forgatásához közel kétmillió forintos támogatást ítélt meg a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Escher Károly-pályázatának eheti fordulójában. Kutyik Gábor rendező-producer három fiatal magyarországi színészt állít a középpontba, akik ideiglenesen Amerikába szerződtek a New York-i Pilvax Players magyar nyelvű színházi társulatból betegség, illetve más munka miatt váratlanul távozó színészek pótlására.

Az Esztergom 98,1 MHz helyi rádiós frekvencia pályázati eljárásának eredménytelenségét állapította meg a Médiatanács, miután mindkét pályázó ajánlata érvénytelennek bizonyult.

A médiatörvényben előírt műsorkvóta-kötelezettségek 2015-ös alulteljesítése miatt a Médiatanács tíz helyi közösségi televízióra bírságot szabott ki, és egy televíziót figyelmeztetett a szabályok betartására.

A szombathelyi Credo Rádió 10 ezer forint bírságban részesült egy hatósági ellenőrzés alapján megindított eljárásban amiatt, hogy a közszolgálati és a helyi közélettel foglalkozó műsorok aránya kisebb, az ismétlések aránya pedig nagyobb volt a szerződésében vállaltaknál, illetve a törvényben előírtaknál.