Ebben a főrovatban a média- és a hírközlési termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatban kerülő felhasználók minden hasznos információt egybegyűjtve megtalálnak az ügyintézéshez szükséges címektől kezdve a jogszabályokon, határozatokon, nyilvántartásokon át az állampolgárokat segítő tájékoztató szolgáltatásokig, hírekig. Külön rovat foglalkozik a digitális átállással és azzal, mikor érdemes a média- és hírközlési biztoshoz fordulni.

Ebben a főrovatban elsősorban a hírközlési területtel foglalkozó szakemberek, hírközlési szolgáltatók jutnak információkhoz. Tájékoztatást kaphatnak többek között a piacelemzési eredményekről, az előírt adatszolgáltatások feltételeiről, a felügyeleti eljárások állapotáról, a frekvenciapályáztatások aktuális helyzetéről, a Nemzeti Filmiroda által kezelt nyilvántartásokról.

Ez a főrovat elsősorban az NMHH felelősségi területeivel foglalkozó sajtómunkatársak számára tartalmaz hasznos információkat. Itt jelennek meg a közérdeklődésre leginkább számot tartó információk, az NMHH-t érintő legfrissebb hírek, sajtóközlemények. Az érdeklődők itt tájékozódhatnak a Szóvivői iroda elérhetőségéről, letölthetik kiadványainkat.

Ez a főrovat az NMHH önálló hatáskörű szervéről, a Médiatanácsról és működéséről ad információkat. Az érdeklődők tájékozódhatnak a testület ülésein történtekről, a Médiatanács ajánlásairól, a médiaszolgáltatási pályázatok aktuális állapotáról, a médiaszolgáltatások és sajtótermékek nyilvántartásáról és bejelentéséről, a műsorelemzések eredményeiről.

Gyengénlátóknak English Magyar
 

NMHH Médiatanács: öt rádiós műsorszolgáltatás frekvenciaterve készülhet el, két tévécsatorna bírságot kapott

• Publikálva: 2016.07.08. 10:58 • Címke: Szombathely 88,4 MHz, Békéscsaba 88,9 MHz, Eger 101,3 MHz, Győr 103,1 MHz, Paks 96,3 MHz, Digital Media and Communications Zrt., 4-es csatorna, Story5, Székesfehérvár 94,5 MHz, Velence Meleg-hegy 90,4 MHz • Forrás: Intézményi Kommunikációs Osztály, Kommunikációs Igazgatóság

A Médiatanács öt olyan vidéki rádiós műsorszolgáltatás frekvenciatervének kidolgozására kérte fel az NMHH hivatalát, amelyek médiaszolgáltatási jogosultsága 2017-ben lejár. A testület emellett a Story 5-re és a 4-es csatornára is bírságot szabott ki a műsorkvóta-kötelezettségek megszegése miatt, valamint hiánypótlásra hívta fel az egyetlen pályázót a Velence Meleg-hegy 90,4 MHz helyi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség pályázati eljárásában.

Rádiós frekvenciák

A vidéki rádiós médiaszolgáltatási lehetőségek frekvenciáinak pályáztatásánál fontos cél, hogy a Médiatanács biztosítani tudja a rádiózási lehetőség folytatását a településen. Ezért a testület felkérte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság hivatalát, hogy dolgozzon ki frekvenciaterveket a Paks 96,3 MHz, a Szombathely 88,4 MHz, a Békéscsaba 88,9 MHz, az Eger 101,3 MHz és a Győr 103,1 MHz médiaszolgáltatási lehetőségek esetében. Ezeknek a frekvenciáknak a használati jogosultsága 2017 májusában és júniusában jár le, a döntésével pedig a tanács már most megkezdi a felkészülést a jövőbeni pályáztatásra.

Bírságok

A Digital Media and Communications Zrt. 4-es csatorna és Story 5 állandó megnevezésű médiaszolgáltatása megsértette az európai és a magyar művek közzétételére vonatkozó műsorkvóta kötelezettségeit 2015-ben. Mivel a 4-es csatorna 2008-tól kezdődően – egy év kivételével – minden évben megszegte a magyar művekre, 2009-től kezdődően pedig minden évben megsértette az európai művekre vonatkozó műsorkvóta-kötelezettségét, ezért a Médiatanács az arányosság és fokozatosság elvét alkalmazva ezúttal 2,8 millió forint bírságot állapított meg a médiaszolgáltatóval szemben.

A Story 5 csatorna tekintetében szintén ismételt jogsértést követett el a médiaszolgáltató, ugyanis 2012-ben és 2013-ban sem tartotta be műsorkvóta-kötelezettségeit, ezért a tanács az eset összes körülményének mérlegelése után 250 ezer forint bírságot szabott ki rá.

Hiánypótlás

A Velence Meleg-hegy 90,4 MHz-es helyi rádiós médiaszolgáltatási lehetőségre egy pályázati ajánlat érkezett 2016. június 20-án: a Székesfehérvár 94,5 MHz-en üzemelő Fehérvár Rádió pályázik a frekvenciára, hogy bővítse vételkörzetét. A benyújtott pályázat alaki vizsgálatának eredményeként a tanács hiánypótlásra hívja fel a pályázót.