NMHH Médiatanács: öt rádiós műsorszolgáltatás frekvenciaterve készülhet el, két tévécsatorna bírságot kapott

Közzétéve: 2016. július 8.

A Médiatanács öt olyan vidéki rádiós műsorszolgáltatás frekvenciatervének kidolgozására kérte fel az NMHH hivatalát, amelyek médiaszolgáltatási jogosultsága 2017-ben lejár. A testület emellett a Story 5-re és a 4-es csatornára is bírságot szabott ki a műsorkvóta-kötelezettségek megszegése miatt, valamint hiánypótlásra hívta fel az egyetlen pályázót a Velence Meleg-hegy 90,4 MHz helyi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség pályázati eljárásában.

Rádiós frekvenciák

A vidéki rádiós médiaszolgáltatási lehetőségek frekvenciáinak pályáztatásánál fontos cél, hogy a Médiatanács biztosítani tudja a rádiózási lehetőség folytatását a településen. Ezért a testület felkérte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság hivatalát, hogy dolgozzon ki frekvenciaterveket a Paks 96,3 MHz, a Szombathely 88,4 MHz, a Békéscsaba 88,9 MHz, az Eger 101,3 MHz és a Győr 103,1 MHz médiaszolgáltatási lehetőségek esetében. Ezeknek a frekvenciáknak a használati jogosultsága 2017 májusában és júniusában jár le, a döntésével pedig a tanács már most megkezdi a felkészülést a jövőbeni pályáztatásra.

Bírságok

A Digital Media and Communications Zrt. 4-es csatorna és Story 5 állandó megnevezésű médiaszolgáltatása megsértette az európai és a magyar művek közzétételére vonatkozó műsorkvóta kötelezettségeit 2015-ben. Mivel a 4-es csatorna 2008-tól kezdődően – egy év kivételével – minden évben megszegte a magyar művekre, 2009-től kezdődően pedig minden évben megsértette az európai művekre vonatkozó műsorkvóta-kötelezettségét, ezért a Médiatanács az arányosság és fokozatosság elvét alkalmazva ezúttal 2,8 millió forint bírságot állapított meg a médiaszolgáltatóval szemben.

A Story 5 csatorna tekintetében szintén ismételt jogsértést követett el a médiaszolgáltató, ugyanis 2012-ben és 2013-ban sem tartotta be műsorkvóta-kötelezettségeit, ezért a tanács az eset összes körülményének mérlegelése után 250 ezer forint bírságot szabott ki rá.

Hiánypótlás

A Velence Meleg-hegy 90,4 MHz-es helyi rádiós médiaszolgáltatási lehetőségre egy pályázati ajánlat érkezett 2016. június 20-án: a Székesfehérvár 94,5 MHz-en üzemelő Fehérvár Rádió pályázik a frekvenciára, hogy bővítse vételkörzetét. A benyújtott pályázat alaki vizsgálatának eredményeként a tanács hiánypótlásra hívja fel a pályázót.