Ebben a főrovatban a média- és a hírközlési termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatban kerülő felhasználók minden hasznos információt egybegyűjtve megtalálnak az ügyintézéshez szükséges címektől kezdve a jogszabályokon, határozatokon, nyilvántartásokon át az állampolgárokat segítő tájékoztató szolgáltatásokig, hírekig. Külön rovat foglalkozik a digitális átállással és azzal, mikor érdemes a média- és hírközlési biztoshoz fordulni.

Ebben a főrovatban elsősorban a hírközlési területtel foglalkozó szakemberek, hírközlési szolgáltatók jutnak információkhoz. Tájékoztatást kaphatnak többek között a piacelemzési eredményekről, az előírt adatszolgáltatások feltételeiről, a felügyeleti eljárások állapotáról, a frekvenciapályáztatások aktuális helyzetéről, a Nemzeti Filmiroda által kezelt nyilvántartásokról.

Ez a főrovat elsősorban az NMHH felelősségi területeivel foglalkozó sajtómunkatársak számára tartalmaz hasznos információkat. Itt jelennek meg a közérdeklődésre leginkább számot tartó információk, az NMHH-t érintő legfrissebb hírek, sajtóközlemények. Az érdeklődők itt tájékozódhatnak a Szóvivői iroda elérhetőségéről, letölthetik kiadványainkat.

Ez a főrovat az NMHH önálló hatáskörű szervéről, a Médiatanácsról és működéséről ad információkat. Az érdeklődők tájékozódhatnak a testület ülésein történtekről, a Médiatanács ajánlásairól, a médiaszolgáltatási pályázatok aktuális állapotáról, a médiaszolgáltatások és sajtótermékek nyilvántartásáról és bejelentéséről, a műsorelemzések eredményeiről.

Gyengénlátóknak English Magyar
 

Médiatanács: a képújságot kísérő rádióműsor közzétételéhez engedély kell

• Publikálva: 2016.09.08. 14:00 • Címke: Szombathely 88,4 MHz, Győr 103,1 MHz, Békéscsaba 88,9 MHz, kisközösségi médiaszolgáltatás, kisközösségi rádiók, Őcsény TV, Progádor TV, Rádió Q, Szent István Rádió, Mecenatúra-pályázatok: Escher Károly (ad-hoc), hálózatba kapcsolódás, Médiatanács-ülések • Forrás: Az NMHH Médiatanácsa, Kommunikációs Igazgatóság, Intézményi Kommunikációs Osztály

Hálózatba kapcsolódásnak minősül, ha egy televíziós műsor alatt más rádió adása szól – állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa helyi rádiók hatósági ellenőrzése kapcsán. A grémium eheti ülésén más ügyek mellett döntöttek egy forgatás támogatásáról is, amely a kilencvenes évek romániai árvaházaiból külföldre került gyerekek sorsáról szóló dokumentumfilm alapja lehet.

Lukács Csaba filmrendező Ezredvégi emberkereskedelem – családegyesítés fordítóprogrammal munkacímen romániai árvaházakból a kilencvenes években külföldre kerültek gyökérkereséséről szóló dokumentumfilmjének helyszíni forgatásához 830 ezer forintos támogatást ítélt meg a Médiatanács. A pályázó Székely Szeretetszolgálat Alapítvány a Magyar Média Mecenatúra program Escher Károly-pályázatának eheti fordulójában nyerte el a támogatást. A tervezett film egyik fő témája egy most 23 éves, Skóciában élő székelyföldi fiatalember küszöbön álló első találkozása lesz vér szerinti szüleivel.

A közösségi rádiók hatósági ellenőrzése alapján a miskolci székhelyű Szent István Rádió 95,1 szolgáltatójára 175 ezer forint bírságot szabott ki a testület, mert kevesebb magyar zenét, helyi közéleti műsort és több ismétlést tett közzé a szerződésében vállaltakhoz, illetve a törvényi előírásokhoz képest. A budapesti Rádió Q szintén kevesebb közéleti, közszolgálati, kisebbségi, hírműsort, szöveges műsorszámot és a vállalt arculatának megfelelő műsorszámot, valamint több ismétlést tett közzé, mint ami a szerződésében szerepel, illetve a törvény közösségi rádiókra vonatkozó rendelkezése megszab, ezért 60 ezer forint bírságot kell fizetnie. A gádorosi Progádor TV a képújság műsora alatt május 25-én engedély nélkül vette át a Petőfi Rádió adását, az Őcsény TV pedig szintén a képújság műsora alatt március 25-én a szekszárdi Rádió Antritt műsorát, ezért a Médiatanács a televíziók szolgáltatóit 20-20 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte. A rádióműsor átvétele ugyanis két médiaszolgáltató hálózatba kapcsolódásának minősül, ami a Médiatanács előzetes jóváhagyását igényli. Az érintett rádióknak nem volt tudomásuk a műsoraik átvételéről, ezért náluk nem állapítottak meg jogsértést. A Médiatanács szankciói a szolgáltatók jövőbeni jogkövető magatartásának ösztönzését szolgálják, és a jogkövetkezmény típusát és mértékét minden esetben a fokozatosság és arányosság elve alapján, a konkrét ügy összes körülményére tekintettel határozza meg.

A vidéki kisközösségi rádiós pályázaton a karcagi és kiskunfélegyházi lehetőségre beadott mindkét ajánlatot alakilag érvényesnek ítélte a Médiatanács.

Rádiós pályázati felhívások tervezeteit fogadta el a Médiatanács a Békéscsaba 88,9 MHz, a Győr 103,1 MHz és a Szombathely 88,4 MHz médiaszolgáltatási lehetőségekre. A dokumentumok csütörtöktől a testület honlapján is olvashatók. A Médiatanács azért döntött a pályáztatás előkészítéséről, mert az érintett helyi frekvenciákon jelenleg üzemelő Rádió 1 Start, Ozone FM, illetve Nyugat Rádió Szombathely 88,4 szolgáltatások jogosultságai jövőre lejárnak.