Ebben a főrovatban a média- és a hírközlési termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatban kerülő felhasználók minden hasznos információt egybegyűjtve megtalálnak az ügyintézéshez szükséges címektől kezdve a jogszabályokon, határozatokon, nyilvántartásokon át az állampolgárokat segítő tájékoztató szolgáltatásokig, hírekig. Külön rovat foglalkozik a digitális átállással és azzal, mikor érdemes a média- és hírközlési biztoshoz fordulni.

Ebben a főrovatban elsősorban a hírközlési területtel foglalkozó szakemberek, hírközlési szolgáltatók jutnak információkhoz. Tájékoztatást kaphatnak többek között a piacelemzési eredményekről, az előírt adatszolgáltatások feltételeiről, a felügyeleti eljárások állapotáról, a frekvenciapályáztatások aktuális helyzetéről, a Nemzeti Filmiroda által kezelt nyilvántartásokról.

Ez a főrovat elsősorban az NMHH felelősségi területeivel foglalkozó sajtómunkatársak számára tartalmaz hasznos információkat. Itt jelennek meg a közérdeklődésre leginkább számot tartó információk, az NMHH-t érintő legfrissebb hírek, sajtóközlemények. Az érdeklődők itt tájékozódhatnak a Szóvivői iroda elérhetőségéről, letölthetik kiadványainkat.

Ez a főrovat az NMHH önálló hatáskörű szervéről, a Médiatanácsról és működéséről ad információkat. Az érdeklődők tájékozódhatnak a testület ülésein történtekről, a Médiatanács ajánlásairól, a médiaszolgáltatási pályázatok aktuális állapotáról, a médiaszolgáltatások és sajtótermékek nyilvántartásáról és bejelentéséről, a műsorelemzések eredményeiről.

Gyengénlátóknak English Magyar
 

Médiatanács: Hetvenöt millió forint műsortámogatás vidéki rádióknak

• Publikálva: 2016.11.17. 09:53 • Címke: Magyar Média Mecenatúra, kisközösségi rádiók, Velence Meleg-hegy 90,4 MHz, Szombathely 88,4 MHz, Mária Rádió, TV2 (TV2 Média Csoport Kft.), RTL Klub (Magyar RTL Televízió Zrt.) • Forrás: Intézményi Kommunikációs Osztály, Kommunikációs Igazgatóság

Hódmezővásárhelytől Szentendréig 25 vidéki rádióműsor nyert el egy éven át tartó támogatást a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának e heti döntése alapján, a Magyar Média Mecenatúra program részeként. A testület emellett többek között a vidéki kisközösségi rádiós frekvenciás eljárásban nyertesnek nyilvánította a Karcag FM és a kiskunfélegyházi Radio Smile pályázatát, elfogadott egy szombathelyi és egy velencei pályázati felhívást, közzétette a hajdúböszörményi kiírás tervezetét, hozzájárult a Mária Rádió három vidéki jogosultságának összevonásához, valamint figyelmeztetést adott egy szabálytalanul megjelenített osztott képernyős tévéreklám miatt.

Támogatások rádiós hír- és szolgáltató műsorokhoz

A Médiatanács összesen 75 millió forint támogatáshoz juttatott 25 helyi, körzeti és kisközösségi rádiós pályázatot a rendszeresen jelentkező műsorok finanszírozására kiírt Magyar Média Mecenatúra program idei eljárásának harmadik fordulójában. A kereskedelmi és közösségi rádiók 62,5, a kisközösségi rádiók 12,5 millió forintot kapnak a támogatások révén.

Hírműsor kategóriában a szigetszentmiklósi Lakihegy Rádió, a Rádió Szentendre, az Európa Rádió debreceni, sátoraljaújhelyi és miskolci adója, az ugyancsak miskolci Csillagpont Rádió, az egri FM7, a tiszafüredi Tisza-tó Rádió, a békéscsabai Mega Rádió, az Érd FM, a Rádió Dabas, a Fehérvár Rádió, illetve a hódmezővásárhelyi Rádió 7 pályázott sikerrel.

Szolgáltató magazin kategóriában is támogatáshoz jutott a Rádió 7, a Mega Rádió és az Érd FM, továbbá a székesfehérvári Alpha Rádió, a Bajai Rádió, a paksi Fortuna Rádió, a szolnoki Aktív Rádió, a Berettyó Rádió, a kiskunmajsai Sirius Rádió, a pécsi Rádió 1, a kalocsai Korona Rádió és a Rádió Szarvas.

A Médiatanács a médiaszolgáltatók sokszínűségének elkötelezett támogatója, pályázataival évek óta támogatja a stúdiókat, és a célja a jövőben is az, hogy tevékenységével hozzájáruljon a hallgatók helyi ügyekkel kapcsolatos tájékozódásához.

Döntések rádiós frekvenciás eljárásokban

A grémium a vidéki kisközösségi rádiós eljárásban Karcagon a Karcag FM rádió tervével pályázó Kun-Média Kft.-t, Kiskunfélegyházán a Radio Smile tervével pályázó Mosoly Média Kft.-t nyilvánította nyertesnek. A Sárvár 96,5 MHz rádiós frekvencia eljárásának tartalmi vizsgálata részeként a Médiatanács hiánypótlásra hívta fel és felvilágosítást kér az egyedüli pályázótól, a Sárvári Média Nonprofit Kft.-től.

Véglegesítette a testület a Szombathely 88,4 MHz és a Velence Meleg-hegy 90,4 MHz pályázati felhívásának szövegét, és azok a mediatanacs.hu honlapon csütörtöktől, illetve péntektől olvashatók. A 72 ezer fős vételkörzetű szombathelyi frekvencia közösségi jellegű hasznosítására, illetve a 60 ezer fős vételkörzetű velencei frekvencia kereskedelmi hasznosítására szóló pályázati ajánlatokat január közepén lehet majd benyújtani. A 30 ezer fős vételkörzetű, kereskedelmi jellegű hasznosítású Hajdúböszörmény 98,9 MHz pályázatifelhívás-tervezetének elfogadott szövege szintén csütörtöktől olvasható a hatóság honlapján.

A Médiatanács helyt adott annak a kérelemnek, hogy a Mária Rádió esztergomi, piliscsabai és dömösi adóinak jogosultságait a szolgáltató november 15-től összevonja.

Médiafelügyeleti döntések

A TV2 időjárás-jelentésében júniusban kilenc alkalommal nem elég jól látható módon tüntették fel egy sörhirdetés reklámjellegét az osztott képernyős reklám megjelenítésekor, ezért a Médiatanács figyelmeztette a médiaszolgáltatót a szabályok betartására.

A Médiatanács döntést hozott továbbá – az RTL Klub és a TV2 műsorterjesztési díjainak bevezetéséhez kapcsolódó – a Magyar Kábelkommunikációs Szövetségtől érkezett piacfelügyeleti eljárást és médiapiac ágazati vizsgálatot kezdeményező beadványa nyomán is. A testület döntése szerint a hatóság nem indít ilyen eljárást, illetve vizsgálatot, tekintve, hogy a kifogásolt piaci sajátosságok jogvitás eljárásban kezelendők. A szövetségtől a témában korábban benyújtott kérelem kapcsán zajlik jelenleg egy bírósági eljárás.