Ebben a főrovatban a média- és a hírközlési termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatban kerülő felhasználók minden hasznos információt egybegyűjtve megtalálnak az ügyintézéshez szükséges címektől kezdve a jogszabályokon, határozatokon, nyilvántartásokon át az állampolgárokat segítő tájékoztató szolgáltatásokig, hírekig. Külön rovat foglalkozik a digitális átállással és azzal, mikor érdemes a média- és hírközlési biztoshoz fordulni.

Ebben a főrovatban elsősorban a hírközlési területtel foglalkozó szakemberek, hírközlési szolgáltatók jutnak információkhoz. Tájékoztatást kaphatnak többek között a piacelemzési eredményekről, az előírt adatszolgáltatások feltételeiről, a felügyeleti eljárások állapotáról, a frekvenciapályáztatások aktuális helyzetéről, a Nemzeti Filmiroda által kezelt nyilvántartásokról.

Ez a főrovat elsősorban az NMHH felelősségi területeivel foglalkozó sajtómunkatársak számára tartalmaz hasznos információkat. Itt jelennek meg a közérdeklődésre leginkább számot tartó információk, az NMHH-t érintő legfrissebb hírek, sajtóközlemények. Az érdeklődők itt tájékozódhatnak a Szóvivői iroda elérhetőségéről, letölthetik kiadványainkat.

Ez a főrovat az NMHH önálló hatáskörű szervéről, a Médiatanácsról és működéséről ad információkat. Az érdeklődők tájékozódhatnak a testület ülésein történtekről, a Médiatanács ajánlásairól, a médiaszolgáltatási pályázatok aktuális állapotáról, a médiaszolgáltatások és sajtótermékek nyilvántartásáról és bejelentéséről, a műsorelemzések eredményeiről.

Gyengénlátóknak English Magyar
 

Újabb sikeres Kvótafórumot rendezett a Médiatanács

• Publikálva: 2016.12.08. 15:49 • Címke: KVÓTAfórum • Forrás: Gazdasági Igazgatóság, Intézményi Kommunikációs Osztály

December 8-án már harmadik alkalommal rendezte meg nagy érdeklődés mellett a filmkészítők és a médiaszolgáltatók összekapcsolását célul kitűző Kvótafórum elnevezésű szakmai eseményét a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a Novotel Budapest Cityben.

kvotaforum_hallgatosag_1200x800px.jpg

Az immár hagyományos, éves rendezvényen a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjában érintett alkotók, a médiaszolgáltatók képviselői, illetve ebben az évben már a különböző fesztiválok küldöttei is, összesen mintegy 200 szakember találkozott annak érdekében, hogy a televíziók színvonalas hazai filmalkotásokkal teljesíthessék a műsorfolyamukra vonatkozó, a médiatörvényben előírt nyelvi és gyártási kvótakötelezettségüket.

Vass Ágnes és Kollarik Tamás Médiatanács-tagok köszöntötték a megjelenteket az ezúttal „Friss tartalmak. Magyarul” szlogennel jelentkező Kvótafórum vendégeit. Hangsúlyozták: az, hogy milyen médiatartalmak jutnak el a nézőkhöz és a hallgatókhoz, felelősség, közös felelősség, ám tenni is közösen vagyunk képesek annak érdekében, hogy minél hatékonyabban megvalósuljanak a jogszabályi előírások.

vass_agnes_1200x800px.jpg

Vass Ágnes, Médiatanács tagja

„Nagyon örülünk, hogy ilyen sokan eljöttek rendezvényünkre – mondta Vass Ágnes. – Büszkék vagyunk rá, hogy amióta 2014-ben elindult, folyamatosan növekszik a Kvótafórumon megjelenő alkotók, alkotóközösségek száma. A műsorkvóta-kötelezettség elérése évről évre kihívás a médiaszolgáltatók számára, a segítségnyújtás eszköze ez a fórum. Bízunk benne, hogy így a műsorszolgáltatók is könnyen megtalálják a kvótához szükséges műveket. Arra biztatom a helyi, kisközösségi szolgáltatókat is, hogy legyenek aktívak a kapcsolatok kiépítésében.”

kollarik_tamas_1200x800px.jpg

Kollarik Tamás a támogatások mértékéről is beszámolt

„A Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra programon belül 2011 és 2016 között 838 alkotás elkészülését támogatta, közel 8,2 milliárd forinttal. Emellett mintegy 1500 esetben támogatta a helyi, kisközösségi televíziókat is. Ez a mostani esemény pedig a tágabb értelemben vett támogatásokhoz sorolható” – hangsúlyozta Kollarik Tamás. Felvezetőjében külön köszöntötte az eseményt jelenlétével megtisztelő Prima Primissima-díjas filmproducert, Mikulás Ferencet, illetve a Mindenki című kisjátékfilmjével Oscar-díjra is esélyessé előlépő Deák Kristófot.

mikulas_ferenc_1200x800px.jpg

Mikulás Ferenc

A felvezetés után a kvótaszempontból kiemelt jelentőségű, 2015. május 31. után elkészült alkotások rövid, tematikus bemutatkozása következett. A rendezvény 85 produkciós iroda 140 filmes és 10 rádiós alkotását vonultatta fel 10 kategóriában. Ez a szám kis híján háromszorosa a tavalyinak.

Az esemény második felében megvalósult az esemény szó szerinti fórum jellege: a tematikus termekben műfajok szerinti, egyidejű vetítés következett, a Magyar Média Mecenatúra program bírálóbizottságának elnökei és tagjai révén megkezdődhetett a párbeszéd a résztvevők között, majd lehetőség nyílt a szakmai egyeztetésekre, személyes konzultációkra is.

A Magyar Média Mecenatúra programban támogatott alkotások több mint 780 hazai és nemzetközi fesztiválról közel 250 rangos díjat és elismerést hoztak már el. A Médiatanács terve annak elérése, hogy ezek az alkotások a lehető legtöbb hazai televíziós csatornára jussanak el.