Ebben a főrovatban a média- és a hírközlési termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatban kerülő felhasználók minden hasznos információt egybegyűjtve megtalálnak az ügyintézéshez szükséges címektől kezdve a jogszabályokon, határozatokon, nyilvántartásokon át az állampolgárokat segítő tájékoztató szolgáltatásokig, hírekig. Külön rovat foglalkozik a digitális átállással és azzal, mikor érdemes a média- és hírközlési biztoshoz fordulni.

Ebben a főrovatban elsősorban a hírközlési területtel foglalkozó szakemberek, hírközlési szolgáltatók jutnak információkhoz. Tájékoztatást kaphatnak többek között a piacelemzési eredményekről, az előírt adatszolgáltatások feltételeiről, a felügyeleti eljárások állapotáról, a frekvenciapályáztatások aktuális helyzetéről, a Nemzeti Filmiroda által kezelt nyilvántartásokról.

Ez a főrovat elsősorban az NMHH felelősségi területeivel foglalkozó sajtómunkatársak számára tartalmaz hasznos információkat. Itt jelennek meg a közérdeklődésre leginkább számot tartó információk, az NMHH-t érintő legfrissebb hírek, sajtóközlemények. Az érdeklődők itt tájékozódhatnak a Szóvivői iroda elérhetőségéről, letölthetik kiadványainkat.

Ez a főrovat az NMHH önálló hatáskörű szervéről, a Médiatanácsról és működéséről ad információkat. Az érdeklődők tájékozódhatnak a testület ülésein történtekről, a Médiatanács ajánlásairól, a médiaszolgáltatási pályázatok aktuális állapotáról, a médiaszolgáltatások és sajtótermékek nyilvántartásáról és bejelentéséről, a műsorelemzések eredményeiről.

Gyengénlátóknak English Magyar
 

A jósműsorok sérthetik a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmát

• Publikálva: 2017.01.24. 18:49 • Címke: Veszprém Megyei Napló, O2 TV, Magyar Sláger TV, burkolt reklám, emberi méltóság megsértése, Central Médiacsoport Zrt., RTL Klub (Magyar RTL Televízió Zrt.), tisztességtelen piaci magatartás tilalma, jósműsorok, online videó, Magyar Média Mecenatúra, Mecenatúra-pályázatok: Neumann János, Médiatanács-döntések, Médiatanács-ülések • Forrás: Kommunikációs Igazgatóság, Intézményi Kommunikációs Osztály

Hat internetes ismeretterjesztő sorozat elkészítését mintegy hatmillió forinttal támogatja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a Magyar Média Mecenatúra program Neumann János pályázatán keresztül. A Médiatanács e heti ülésén döntést hozott több médiafelügyeleti kérdésben, és vizsgálati jelentést fogadott el a jósműsorok negatív hatásairól.

Mintegy hatmillió forint jut internetes filmsorozatokra

Az NMHH Médiatanácsa a Magyar Média Mecenatúra program 2016-os Neumann János-pályázatának első fordulójában hat online ismeretterjesztő sorozat elkészítését támogatja 5,96 millió forinttal. Folytatódik a hagyományos rimóci viseletet bemutató Élő népviseletek című websorozat, amely az ikonstudio.hu oldalon lesz látható, és újabb ötperces videoriportok készülnek a főváros rejtett építészeti és természeti szépségeiről a valasz.hu-n bemutatandó Láthatatlan Budapestben. Sorozat készül a nyugdíjas kori önmegvalósításról (ÖregHarcos II – index.hu), az interaktív nyomolvasásról (Nyomkereső – filmdzsungel.tv) és a hagyományos szatmári paraszti ételekről (Paraszti ételek – mandiner.hu). A Hétköznapi hősök című háromrészes sorozat a hivatás, a család és a keresztény identitás témáját járja körül, és a bonumtv.hu-n lesz megtekinthető.

Az idén először – szeptember 18–24. között – megrendezendő komlói Hét Domb Filmfesztivált 1,05 millió forinttal támogatja a Médiatanács. Az új kezdeményezés animáció-,  dokumentum- és kisjátékfilmes kategóriájának első három-három helyezettjének díját állja.

A tanács megválasztotta az elsősorban hangjátékok gyártását célzó, 2016-os Cserés Miklós-pályázat bírálóbizottsági tagjait. A 2017. június 30-ig szóló megbízás keretében a bizottság elnökeként Pelyach Gergely rádiós szerkesztő, további tagokként Péczely Dóra szerkesztő, kritikus és Törőcsik Zsolt rádiós szerkesztő dolgozik majd.

Részletes vizsgálati jelentés a jósműsorokról

A Médiatanács átfogó, a tartalomra is kiterjedő vizsgálatot végzett az országos elérésű televízió-csatornákon futó interaktív jósműsorokról. A vizsgálat a TV2 Ezo Tv és Asztro Világ, illetve az RTL Klub Asztro Show című műsorszámaira terjedt ki. A médiaigazgatási jogszabályok betartását vizsgáló elemzés szerint a műsorszámok késő esti közzététele nem indokolt, a jósok kommunikációjában nem található a kiskorúak szempontjából ártalmas elem, elenyésző a műsorok nézettsége a kiskorúak körében, így a „kategóriaemelés” nem nyújtana megoldást arra a problémára, hogy a nyilvánvaló megtévesztés ellenére a műfaj bekerült a meghatározó országos kereskedelmi médiaszolgáltatók műsorkínálatába.

A vizsgált adások tapasztalata szerint ugyanakkor a műsorszám sértheti a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvényt, illetve az Asztro Világ és az Asztro Show esetében nemcsak ezoterikus tanácsadás, hanem interaktív nyereményjáték is zajlik, ezért a vizsgálati eredményeket továbbítja a Gazdasági Versenyhivatalnak, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Szerencsejáték Felügyeleti Főosztályának tájékoztatásul és további eljárás céljából.

Szakhatósági állásfoglalás az RTL Klub és a Central-csoport fúziója ügyében

A testület nem adott szakhatósági hozzájárulást a Magyar RTL Televízió Zrt. – az RTL Klub és online felületeinek tulajdonosa – és a Central Digital Média Kft. – médiatermékei: startlap.hu, 24.hu, nlcafe.hu, hazipatika.com, vezess.hu, hirstart.hu – Gazdasági Versenyhivatalhoz benyújtott összefonódási kérelméhez. A Médiatanács álláspontja szerint a tervezett összefonódás a televíziós és digitális területen együttesen a tulajdonosi koncentráció jelentős erősödésével járna, az összefonódás eredményeként a véleménybefolyásolási képesség a releváns piacon olyan mértékben változna, amely veszélyeztetné a sokszínű tájékozódás jogának érvényesülését.

Nem volt jogsértő a szilveszteri himnusz – további médiafelügyeleti és rádiós pályázati döntések

A Médiatanács nem indít eljárást a szilveszter éjjelén, az M1 csatornán elhangzott himnuszt kifogásoló állampolgári bejelentés alapján. A beadvány szerint az ép hallású emberek számára élvezhetetlen módon, siketnéma jelbeszéddel sugárzott himnusz „a magyar nemzeti közösséghez tartozó emberek” méltóságát sértette. A testület felhívta a figyelmet, hogy a műsorszámban emberi méltóság megsértését célzó üzenet nem volt azonosítható, a feldolgozás módja a szerkesztői szabadság körébe tartozik, és ízlésbeli kérdés. Ezek alapján pedig hatósági eljárásra nincs mód, hiszen az emberi méltóság korántsem sérült a műsorban.

A Sláger Tv határozatbeli figyelmeztetést kapott a Médiatanácstól, mert az Eszem-iszom, dínom-dánom és a Sztárlike című októberi műsoraiban négy alkalommal is megsértette a burkolt kereskedelmi közlemény közzétételét tiltó törvényi rendelkezést egy étterem és egy biztosító cég jogszerűtlen népszerűsítésével. A Médiatanács felhívta a médiaszolgáltató figyelmét, hogy haladéktalanul tegyen eleget a jogszerű magatartás követelményének és tartózkodjon a jövőbeni jogsértésektől.

A tanács döntése értelmében a Győr-Moson-Sopron megyei O2 Tv szintén figyelmeztetést kapott, mert jogsértően reklámozott egy éttermet: burkolt kereskedelmi közleményt tett közzé az Egy falat kenyér és egy csipetnyi szó című egyik szeptemberi műsorában. A vizsgálat kiterjedt a műsorszám elején közzétett termékmegjelenésre figyelmeztető tájékoztatásra is: a szolgáltató ugyan a termékmegjelenítésre vonatkozó szabályokat nem szegte meg, de feleslegesen használta a felhívást, ezért a testület felhívta a figyelmét a szabályok betartására.

A dr. Kastory Edina média- és hírközlési biztoshoz érkezett állampolgári panasz alapján a Médiatanács hatósági ellenőrzés keretében vizsgálja a Veszprém megyei Napló január 17-i számában megjelent, koncentrációs táborral kapcsolatos viccet. A Médiatanács vizsgálja annak lehetőségét, hogy felmerül-e a médiaigazgatási szabály megsértése az ügyben.

A Médiatanács döntött arról is, hogy Terézváros körzetében tovább sugározhatja napi 24 órás adását a Kontakt Rádió, amelynek médiaszolgáltatója, a Közösségi Rádiózásért Egyesület sikerrel pályázott a budapesti kisközösségi rádiós médiaszolgáltatási lehetőségre.