A Médiatanács 126/2017. (II. 7.) számú döntése

T. I., az Utcajogász Egyesület és Tordai Bence, a Párbeszéd Magyarországért Párt szóvivőjének bejelentése a TV2 Média Csoport Zrt. TV2 csatornáján 2016. november 7-én sugárzott Tények című műsorszám hajléktalanokkal foglalkozó összeállítása miatt [az Smtv. 14. § (1) és (2) bekezdésének és a 17. § (1) és (2) bekezdésének vélelmezett megsértése]

Hatósági döntés dátuma: 2017. február 7.

  1. A Médiatanács megállapítja, hogy a Médiaszolgáltató a TV2 csatornáján 2016. november 7-én sugárzott Tények című hírműsorszámmal megsértette az Smtv. 14. § (1) bekezdését, ezért az Mttv. 187. § (3) bekezdés ba) pontja alapján a Médiaszolgáltatót 5 000 000 Ft bírsággal sújtja.
  2. A Médiatanács megállapítja, hogy a Médiaszolgáltató a TV2 csatornáján 2016. november 7-én sugárzott Tények című hírműsorszámmal megsértette az Smtv. 17. § (2) bekezdését, ezért az Mttv. 187. § (3) bekezdés ba) pontja alapján a Médiaszolgáltatót 500 000 Ft bírsággal sújtja.
  3. A Médiatanács a jogsértések miatt az Mttv. 187. § (3) bekezdés c) pontja alapján az alábbi közlemény közzétételére kötelezi a Médiaszolgáltatót:


    „A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa megállapította, hogy a TV2 csatornát üzemeltető TV2 Média Csoport Zrt. médiaszolgáltató a 2016. november 7-én sugárzott Tények című műsorszám „Bűz és mocsok az aluljárókban” riportjában megsértette az emberi méltóság tiszteletben tartását előíró, valamint a közösségek kirekesztését tilalmazó törvényi rendelkezéseket. A riport – lealacsonyító kifejezéseket használva – megbélyegzésre alkalmas képet vázolt a hajléktalanokról; olyan emberekként ábrázolta őket, akik elítélendően viselkednek, a többségi társadalmat puszta létezésük is zavarja.

    A közleményt a Médiaszolgáltató az internetes honlapjának (www.tv2.hu) és a műsorszám honlapjának (www.tenyek.hu) nyitóoldalán a határozat jogerőre emelkedésétől számított három napon belül köteles úgy közzétenni, hogy a honlap megnyitásakor a teljes információ olvasható legyen a közzétételtől számított hét napig folyamatosan.

    Szintén köteles a Médiaszolgáltató a fenti közleményt a Tények című műsorszámának elején, a határozat jogerőre emelkedésétől számított három napon belül az átlagos néző számára a közlemény elolvasására elegendő időtartamban közzétenni, és ezzel egyidejűleg azt felolvasni.

  4. A Médiatanács megállapítja, hogy a Médiaszolgáltató a TV2 csatornáján 2016. november 7-én sugárzott Tények című hírműsorszámmal nem sértette meg az Smtv. 14. § (2) és a 17. § (1) bekezdését.
  5. A Médiatanács döntéséről hivatalos levélben tájékoztatja a bejelentőket.