Ebben a főrovatban a média- és a hírközlési termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatban kerülő felhasználók minden hasznos információt egybegyűjtve megtalálnak az ügyintézéshez szükséges címektől kezdve a jogszabályokon, határozatokon, nyilvántartásokon át az állampolgárokat segítő tájékoztató szolgáltatásokig, hírekig. Külön rovat foglalkozik a digitális átállással és azzal, mikor érdemes a média- és hírközlési biztoshoz fordulni.

Ebben a főrovatban elsősorban a hírközlési területtel foglalkozó szakemberek, hírközlési szolgáltatók jutnak információkhoz. Tájékoztatást kaphatnak többek között a piacelemzési eredményekről, az előírt adatszolgáltatások feltételeiről, a felügyeleti eljárások állapotáról, a frekvenciapályáztatások aktuális helyzetéről, a Nemzeti Filmiroda által kezelt nyilvántartásokról.

Ez a főrovat elsősorban az NMHH felelősségi területeivel foglalkozó sajtómunkatársak számára tartalmaz hasznos információkat. Itt jelennek meg a közérdeklődésre leginkább számot tartó információk, az NMHH-t érintő legfrissebb hírek, sajtóközlemények. Az érdeklődők itt tájékozódhatnak a Szóvivői iroda elérhetőségéről, letölthetik kiadványainkat.

Ez a főrovat az NMHH önálló hatáskörű szervéről, a Médiatanácsról és működéséről ad információkat. Az érdeklődők tájékozódhatnak a testület ülésein történtekről, a Médiatanács ajánlásairól, a médiaszolgáltatási pályázatok aktuális állapotáról, a médiaszolgáltatások és sajtótermékek nyilvántartásáról és bejelentéséről, a műsorelemzések eredményeiről.

Gyengénlátóknak English Magyar
 

NMHH Médiatanács: Kiegyensúlyozatlan riportokat tettek közzé két hírműsorban

• Publikálva: 2017.04.06. 15:54 • Címke: TV2 (TV2 Média Csoport Kft.), m1 (Magyar Televízió), Magyar Média Mecenatúra, Szombathely 88,4 MHz, Békéscsaba 88,9 MHz, Velence Meleg-hegy 90,4 MHz

Megsértette a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményét az M1 és a TV2, amikor február 18-ai híradós összeállításaikban nem törekedtek a budaörsi önkormányzat álláspontjának megjelenítésére a város egészségügyi központjával kapcsolatos riportjaikban. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a döntéseiben leírtak alapján közlemény közzétételére kötelezi a médiaszolgáltatókat. A testület döntött négy új internetes médiatartalom gyártásának és az első Rendszerváltó Filmszemle díjazásának támogatásáról.

Nem teljesült a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelménye két országos televízió hírműsorában

A Médiatanács döntése szerint február 18-án az M1 csatorna a 19.30-as Híradójában, a TV2 pedig a 18 órai Tények című műsorában egyaránt megsértette a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményét, amikor Budaörs egészségügyi központjának, közbeszerzés nélküli működéséről szóló riportjában a városvezetés álláspontjáról nem közölt információt. Az önkormányzat a riportok megjelenése után mindkét médiaszolgáltatónál kifogásolta, hogy a helyi Fidesz járóbeteg-szakellátás üzemeltetésével kapcsolatos, a város egészségháza előtt tartott sajtótájékoztatójáról olyan összeállítások készültek, amelyekben kísérletet sem tettek arra, hogy a megvádolt városvezetést megszólaltassák. A városvezetés a médiatörvényben leírtaknak megfelelően három napon belül kérelmezte a csatornáknál álláspontjuk közzétételét, amit az M1 nem teljesített, a TV2 pedig a törvényben meghatározott két napos határidőt követő napon tett csak eleget a kérésnek. Ezt követően az önkormányzat képviselői az NMHH-hoz fordultak beadványukkal. A rendelkezésére álló adatok, a kérelmek, a médiaszolgáltatók nyilatkozatai és a riportok alapján a hatóság részletes vizsgálatot folytatott le, amely alapján a Médiatanács megállapította, hogy a műsorszámok nem teljesítették a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményét. A testület kötelezte a médiaszolgáltatókat magának a döntésnek vagy a döntésben megfogalmazott, a jogsértés jellemzőiről szóló közleménynek a döntés kézhezvételétől számított öt napon belüli közzétételére, valamint az M1 Híradóját arra is, hogy alternatívaként 15 napon belül adjon lehetőséget a kérelmezőknek az általuk kifogásolt, hiányzó álláspontjuk megjelenítésére. Mint ismert, a törvény szerint a Médiatanács, illetve a hatóság csak kérelemre folytat kiegyensúlyozottsági eljárást, hivatalból nem indíthat vizsgálatot.

Támogatás online filmekhez és a Rendszerváltó Filmszemle díjazásához

Egy videoriport és három online sorozat támogatásáról döntött a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program keretében. A testület a bírálóbizottság ajánlása alapján a 2016-os Neumann János-pályázat harmadik fordulójában összesen négymillió forinttal támogatja online tartalmak – köztük egy határon túli videosorozat – elkészítését. Az SBE’98 Kft. Iványi-Grünwald Béla életéről és munkásságáról készít ötperces epizódokat az Ikon Stúdió Kultúrtörténeti Filmcsatorna oldalára. Szintén itt lesz látható a KREA-TV Kft. három öt-öt perces részből álló dokumentumfilm-sorozata, amely a digitalizáció és a Z generáció közötti, a félműveltség veszélyét is magában hordozó kapcsolatról szól. A határon túli Fundata Rex Video háromrészes, a Filmdzsungel Stúdió online oldalán megjelenő sorozata Székelyföld természeti kincseit ismerteti meg a nézőkkel Borszék, a Gyilkos-tó és a Súgó-barlang bemutatásával. A Magyar Idők online oldalán lesz elérhető a Tiltott kastélyok újabb húszperces epizódja a Külső Magyarok Kft. gyártásában, ami az erdélyi arisztokrata Mikes család életének, magyarcsesztvei és uzoni építkezéseinek történetét mutatja majd be.

Az első Rendszerváltó Filmszemle díjazásához a tanács félmillió forintos különdíjat ajánlott fel. Az eseményt április 25. és 27. között rendezik meg a Lakiteleki Népfőiskola, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) valamint a Dunaversitas Egyesület szervezésében. A versenyre magyar és határon túli falvak, városok, iskolák televíziói, filmkészítő közösségek, magánszemélyek pályázhattak a magyarországi rendszerváltást feldolgozó alkotásokkal, korkép, portré, valamint elbeszélt történelem – oral history – kategóriákban.

Rádiós döntések

A Médiatanács tízezer forint bírság megfizetésére kötelezte a székesfehérvári vételkörzetű, kisközösségi Alpha Rádió üzemeltetőjét, mert egy januári műsorhetet felölelő vizsgálat során kiderült, a rádió kevesebb szöveget, közszolgálati műsort, a helyi közélettel foglalkozó, mindennapi életet segítő, valamint a rádió célcsoportjának – vagyis állatbarátoknak és állattartóknak – szóló műsort tett közzé a hatósági szerződésében vállaltakhoz, illetve a törvényi előíráshoz képest.

A Mária Rádió Frekvencia Kft. sugározhat a Szombathely 88,4 MHz sávjában Mária Rádió Savaria néven, miután a pályázati eljárás eredményeként a Médiatanács nyertessé nyilvánította, és közösségi médiaszolgáltatásként ismerte el. A szombathelyi frekvencia nem fog hálózatba kapcsolódni más Mária Rádióval, műsorait teljes egészében helyben készíti majd a helyi igények kiszolgálása érdekében. A Békéscsaba 88,9 MHz helyi frekvencia pályázatán az alaki vizsgálat keretében mindkét pályázótól, a Velence Meleg-hegy 90,4 MHz pályázatának alaki vizsgálata után pedig a „B & T” Kft.-től kér felvilágosítást a tanács.