Ebben a főrovatban a média- és a hírközlési termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatban kerülő felhasználók minden hasznos információt egybegyűjtve megtalálnak az ügyintézéshez szükséges címektől kezdve a jogszabályokon, határozatokon, nyilvántartásokon át az állampolgárokat segítő tájékoztató szolgáltatásokig, hírekig. Külön rovat foglalkozik a digitális átállással és azzal, mikor érdemes a média- és hírközlési biztoshoz fordulni.

Ebben a főrovatban elsősorban a hírközlési területtel foglalkozó szakemberek, hírközlési szolgáltatók jutnak információkhoz. Tájékoztatást kaphatnak többek között a piacelemzési eredményekről, az előírt adatszolgáltatások feltételeiről, a felügyeleti eljárások állapotáról, a frekvenciapályáztatások aktuális helyzetéről, a Nemzeti Filmiroda által kezelt nyilvántartásokról.

Ez a főrovat elsősorban az NMHH felelősségi területeivel foglalkozó sajtómunkatársak számára tartalmaz hasznos információkat. Itt jelennek meg a közérdeklődésre leginkább számot tartó információk, az NMHH-t érintő legfrissebb hírek, sajtóközlemények. Az érdeklődők itt tájékozódhatnak a Szóvivői iroda elérhetőségéről, letölthetik kiadványainkat.

Ez a főrovat az NMHH önálló hatáskörű szervéről, a Médiatanácsról és működéséről ad információkat. Az érdeklődők tájékozódhatnak a testület ülésein történtekről, a Médiatanács ajánlásairól, a médiaszolgáltatási pályázatok aktuális állapotáról, a médiaszolgáltatások és sajtótermékek nyilvántartásáról és bejelentéséről, a műsorelemzések eredményeiről.

Gyengénlátóknak English Magyar
 

NMHH Médiatanács: fesztiváldíj- és filmtámogatások 5,7 millió forinttal

• Publikálva: 2017.04.13. 11:01 • Címke: Magyar Média Mecenatúra, Busho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál, Európai Animációs Játékfilm Fesztivál, Kecskeméti Animációs Filmfesztivál, Kaposvár 99,9 MHz, Veszprém 90,6 MHz, Pécs 101,7 MHz, Derecske 94,7 MHz, Hajdúszoboszló 100,6 MHz, Hajdúnánás 93,3 MHz, Eger 101,3 MHz, Lánchíd Rádió, TV2 (TV2 Média Csoport Kft.), kutatás, tanulmány, elemzés, társadalmi sokszínűség • Forrás: Intézményi Kommunikációs Osztály, Kommunikációs Igazgatóság

KAFF- és BuSho-díjak, valamint egy azonnali forgatás támogatásáról döntött, rádiós pályázati felhívásokat és társadalmi sokszínűségről szóló beszámolót fogadott el heti ülésén a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. Műsorrendi eltérések miatt a Lánchíd Rádió 200 ezer forintos, szabálytalan termékmegjelenítés miatt a TV2 140 ezer forintos bírságot kapott.

Fesztiváldíjak felajánlása és azonnali forgatási támogatás

A június 21–25-i 13. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon (KAFF) és 10. Európai Animációs Játékfilmfesztiválon a Médiatanács 1,5-1,5 millió forint felajánlással járul hozzá a Legjobb animációs rövidfilm, illetve a Legjobb animációs tv-sorozat kategória első díjazottjának elismeréséhez. A 13. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon pedig a Médiatanács 500-500 ezer forintos különdíjat ajánl fel a legjobb magyar fikciós film és a legjobb magyar animációs film számára. Az eseményt augusztus 29. és szeptember 3. között rendezik meg Budapesten.

A Magyar Média Mecenatúra program Escher Károlyról elnevezett ad hoc-pályázatán közel 1,7 millió forint azonnali forgatási támogatást szavazott meg a Médiatanács egy készülő dokumentumfilm forgatási költségeire, amely egy Szíriából visszatérő püspök találkozását örökíti meg Görögországba menekült keresztényekkel. Téglásy Ferenc rendező a koncepció szerint azt az elszántságot mutatná be, amellyel a szíriai keresztény menekültek védik önazonosságukat és életben tartják vágyaikat, hogy visszatérjenek a szülőföldre. A forgatás befejezése után a támogatottnak a forgatott anyaggal indulnia kell a mecenatúraprogram következő dokumentum- vagy ismeretterjesztő filmes pályázatán.

Rádiós és televíziós döntések

A Médiatanács elfogadta a Kaposvár 99,9 MHz és a Veszprém 90,6 MHz helyi, illetve a Pécs 101,7 MHz körzeti rádiós frekvenciaterveket, és a pályázati felhívások tervezetét tíz munkanapon belül közzéteszi hirdetményi úton, valamint a Médiatanács honlapján. A testület véglegesítette a Derecske 94,7 MHz és a Hajdúszoboszló 100,6 MHz rádiós lehetőségre vonatkozó pályázati felhívások végleges szövegét, és tíz napon belül szintén nyilvánosságra hozza azokat. A pályázati ajánlatokat a közzétételtől számított 32., illetve 35. napokon lehet beadni.

A Hajdúnánás 93,3 MHz helyi rádiós frekvencia hasznosítására pályázó, korábban hiánypótlásra felszólított LB Rádió Kft.-t és Kredit Holding Kft.-t a Médiatanács pályázati nyilvántartásba vette, miután újabb beadványaik az előírtaknak megfeleltek.

Az Eger 103,1 MHz helyi rádiós frekvencia pályázati eljárásában a Mátra Centrum Kft. visszavonta ajánlatát, a másik pályázót, az FW Befektetési Kft.-t pedig a testület a tartalmi vizsgálat alapján nyilatkozattételre szólította fel.

A Lánchíd Rádióra 200 ezer forintos bírságot szabott ki a Médiatanács, mert egy vizsgált januári adáshéten hat napon is, a vállalásához képest több ismétlést, valamint kevesebb hír-, nemzetiségi és helyi közéleti műsort tett közzé.

A TV2 szolgáltatóját 140 ezer forintos bírság megfizetésére kötelezte a testület, mert a Mokka szeptember 21-ei adása részletekbe menő, szabálytalan termékmegjelenítésben mutatta be egy biztosítótársaság gépjárműbalesetek esetén nyújtott szolgáltatásait. A műsor így alkalmas volt a termék direkt népszerűsítésére, és a műsor hangneme a reklám fogalmába tartozó árubemutatásként volt értékelhető, a jelzett termékmegjelenítés mint hirdetési forma helyett.

Társadalmi sokszínűség a hírműsorokban

A Médiatanács elfogadta és az interneten közzétette a hírműsorok társadalmi sokszínűségét vizsgáló legfrissebb tanulmányát, amelyből kiderül: továbbra is az elmúlt évek átlagának megfelelő 17,1 százalékos arányban szerepeltek a vizsgált társadalmi csoportok: például a nemzeti kisebbségek intézményei; a szakszervezeti, az érdekvédelmi szervezetek; a gazdaságilag hátrányos helyzetben lévők; civil szervezetek; munkaerőpiaci szempontból inaktívak; egyházak stb. A tavalyi második félévet felölelő jelentés szerint az elemzett kategóriákon belül a gazdaság szereplői jelentek meg leggyakrabban, összességében 44,1 százalékban, jelentős médiafelülethez jutottak az inaktívak (22,5%) – ezen belül legtöbbször a fiatalok, illetve a nyugdíjasok –, a civil (17,4%) és az érdekvédelmi szervezetek (12,1%). A 2,3 százalékot elérő nemzeti és etnikai kisebbségek említésszámain látható, hogy a legutóbbi év nagy változása után részleges visszarendeződés zajlott: emelkedett a határon túli magyarok (35,4%) és stagnált a romák (33,5%) megoszlása, csökkent ugyanakkor a bevándorlók szereplése (16,8%). Utóbbiak reprezentációit a bűnözés kontextusa dominálta (39,7%). A civil szervezetek kategóriáján belül figyelemre méltó, hogy a kereskedelmi híradók magasan (27%) reprezentálták a helyi civileket, és összességében nőtt az egyházi civil intézmények megjelenése (13,2%) is. Említésre méltó volt még a külföldi civilek reprezentációja (12,3%).

Az összefoglaló az M1, a Duna Tv, a TV2, az RTL Klub, az ATV, a Hír Tv és az Echo Tv híradóira, továbbá a Magyar Rádió Déli és Esti Krónika című műsoraira, illetve az azóta megszűnt Class FM híreire terjedt ki.