A Médiatanács 142/2011. (I. 26.) számú határozata

a Médiatanács Médiatudományi Intézetének létrehozásával és az Alkalmazott Kommunikációtudományi Intézet megszüntetésével kapcsolatos feladatok

Hatósági döntés dátuma: 2011. január 26.

null

1. A Médiatanács elrendeli az Alkalmazott Kommunikációtudományi Intézet (AKTI) mûködésének megszüntetését 2011. január 31-ével. A Médiatanács felhatalmazza az Alap támogatási vezérigazgató-helyettesét az AKTI megszüntetésével kapcsolatos jognyilatkozatok, elszámolások megtételére, az Alap vonatkozó belsõ szabályozói módosítására, illetve a módosítások kezdeményezésére. Az AKTI megszüntetésével kapcsolatos feladatok határideje: 2011. április 30.

2. A Médiatanács az alábbi szöveggel fogadja el a Médiatudományi Intézetet (Intézet) érintõ SZMSZ tervezetet, és felkéri a Hivatalt, hogy az SZMSZ módosítást 2011. január 28-ig terjessze az Elnök elé.

„A Médiatanács Médiatudományi Intézete (a továbbiakban: Intézet) a Hatóság önálló osztálya, mely a Médiatanács titkárság fõosztály keretein belül mûködik. A Médiatanács az Intézet munkájának felügyeletét az általa kijelölt koordináló tanácstagon keresztül látja el. Az Intézet alapfeladatként a médiához kapcsolódó önálló tudományos tevékenységet végez, és ezen keresztül segíti a Médiatanács mûködését. Az Intézet ennek keretében különösen
a) jogi, társadalomtudományi és gazdasági kutatásokat és elemzéseket készít,
b) szakmai kiadványokat jelentet meg,
c) tudományos rendezvényeket (konferenciák, kerekasztal-beszélgetések stb.) szervez, illetve ilyen rendezvényeken képviseli az Intézet tudományos álláspontját,
d) közremûködik a médiával kapcsolatos kutatási eredmények oktatási, ismeretterjesztõ célú hasznosításában,
e) ellátja az egyéb, a Médiatanács által az Intézet számára meghatározott tudományos feladatokat.”

3. A Médiatanács az AKTI megszüntetésével és az Intézet megalakulásával, tevékenységeinek végzésével kapcsolatos feladatok koordinációjára dr. Koltay Andrást jelöli ki.

4. A Médiatanács felhatalmazza az Alapot, hogy az AKTI-val kapcsolatban a 2011. évben az Alapnál felmerülõ, a koordinátor tanácstag által jóváhagyott költségeket folyamatosan fedezze az AKTI 2010. évi maradványa terhére. Az Alap Gazdálkodási referatúrájának vezetõje 2011. március 14-éig készítse el az AKTI-val, illetve annak megszüntetésével kapcsolatos 2011-ben felmerült/felmerülõ költségek pontos összesítését és adjon tájékoztatást arról, hogy az AKTI maradványa elegendõ fedezetet nyújt-e ezekre a költségekre.

5. Az AKTI feladatainak ellátása érdekében az AKTI 2010. évi költségvetése terhére az Alap az AKTI tudományos tevékenységével kapcsolatban kötelezettségvállalásokat kötött, melyek közül több jelenleg is aktív. A koordinátor tanácstag az Intézetet vezetõ köztisztviselõvel vizsgálja meg e kötelezettségvállalásokat. Eltérõen az Alap és az AKTI között létrejött együttmûködési rendtõl, az Alap a koordinátor tanácstag utasításainak megfelelõen az Intézet vezetõjének vagy a koordinátor tanácstag által írásban kijelölt személynek a szakmai teljesítésigazolása alapján teljesíti a kötelezettségvállalásokon alapuló kifizetéseket, valamint szintén a koordinátor tanácstag utasításainak megfelelõen jár el a jogviszonyok megszüntetése, illetve módosítása érdekében. A jelen pontban foglaltak tekintetében az Alap részérõl a támogatási-vezérigazgató helyettes jogosult a szükséges jognyilatkozatok megtételére.

6. A Médiatanács felkéri az Alap támogatási vezérigazgató-helyettesét és a Hivatal fõigazgatóját, hogy a korábban kizárólag az AKTI által használt, illetve elõállított egyes eszközök és vagyoni jogok/szellemi termékek tételes átadásáról, illetve az Alapnál maradó egyes eszközök ideiglenes használatának szabályairól szóló megállapodás tervezetét 2011. március 14-ig terjessze a Médiatanács elé.

7. Az Alap támogatási vezérigazgató-helyettese 2011. március 14-ig elõterjeszti az elszámolást az AKTI költségvetésébõl képzõdött maradvány - ideértve a megszüntetésre, illetve módosításra kerülõ kötelezettségvállalásokból felszabaduló, korábban az AKTI céljaira elkülönített összegeket is - és a 4. pont szerinti költségek tekintetében. A maradványból fennmaradó forrás az Alap egyes eszközeinek ideiglenes használatára szolgál fedezetül a Hivatal és az Alap közötti 6. pont szerinti megállapodásnak megfelelõen. Amennyiben ezen felül is marad rendelkezésre álló forrás a maradvány terhére, vagy a maradvány nem fedezi teljes egészében a használat költségeit, az Alap és Hivatal egységes elõterjesztést tesz a Médiatanácsnak a 6. pont szerinti megállapodás teljesülését követõ ülésére.