Ebben a főrovatban a média- és a hírközlési termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatban kerülő felhasználók minden hasznos információt egybegyűjtve megtalálnak az ügyintézéshez szükséges címektől kezdve a jogszabályokon, határozatokon, nyilvántartásokon át az állampolgárokat segítő tájékoztató szolgáltatásokig, hírekig. Külön rovat foglalkozik a digitális átállással és azzal, mikor érdemes a média- és hírközlési biztoshoz fordulni.

Ebben a főrovatban elsősorban a hírközlési területtel foglalkozó szakemberek, hírközlési szolgáltatók jutnak információkhoz. Tájékoztatást kaphatnak többek között a piacelemzési eredményekről, az előírt adatszolgáltatások feltételeiről, a felügyeleti eljárások állapotáról, a frekvenciapályáztatások aktuális helyzetéről, a Nemzeti Filmiroda által kezelt nyilvántartásokról.

Ez a főrovat elsősorban az NMHH felelősségi területeivel foglalkozó sajtómunkatársak számára tartalmaz hasznos információkat. Itt jelennek meg a közérdeklődésre leginkább számot tartó információk, az NMHH-t érintő legfrissebb hírek, sajtóközlemények. Az érdeklődők itt tájékozódhatnak a Szóvivői iroda elérhetőségéről, letölthetik kiadványainkat.

Ez a főrovat az NMHH önálló hatáskörű szervéről, a Médiatanácsról és működéséről ad információkat. Az érdeklődők tájékozódhatnak a testület ülésein történtekről, a Médiatanács ajánlásairól, a médiaszolgáltatási pályázatok aktuális állapotáról, a médiaszolgáltatások és sajtótermékek nyilvántartásáról és bejelentéséről, a műsorelemzések eredményeiről.

Gyengénlátóknak English Magyar
 

A világ legmélyebb barlangjáról szóló forgatást támogat a Médiatanács

Korhatár-besorolási bírság a Music FM-nek

• Publikálva: 2016.07.15. 10:10 • Címke: műsorkvóta-kötelezettségek, Kisvárda 93,4 MHz, Mecenatúra-pályázatok: Escher Károly (ad-hoc), Music FM (Prodo Voice Studio Zrt.) • Forrás: Intézményi Kommunikációs Osztály, Kommunikációs Igazgatóság

A Music FM eljárásának lezárásával folytatódott a Médiatanács reggeli rádiós műsorok korhatár-besorolási vizsgálatsorozata, és másfél millió forintos támogatást ítéltek meg egy kaukázusi barlang magyar expedíciójáról szóló forgatáshoz. Más döntések mellett a műsorkvóták elégtelen teljesítése miatt több körzeti televíziót, valamint helyi és körzeti rádiót is elmarasztalt a testület az eheti ülésén.

A nagy hallgatottságú rádiós reggeli műsorok gyermekeket védő korhatárvizsgálata keretében a Music FM január 12-ei Önindító című műsorának hibás besorolása miatt a Médiatanács százezer forint bírságot szabott ki a szolgáltatóra. A műsor ugyanis túlzottan naturális, részletező szexuális utalásokat tartalmazott és a nőkkel való bánásmódról nemkívánatos magatartásmintákat közvetített, ami miatt a rádiónak a műsorrészeket a 12 éven aluliaknak nem ajánlott kategória helyett 16-os korhatár-besorolásban kellett volna szerepeltetnie. Az ellenőrzés-sorozatban a rádió egy másik januári műsornapja miatt is folyik eljárás. Korábban bírságban részesült a Class FM a Morning show miatt öt adás kapcsán, a Tilos Rádió a 7Térítő című műsora, a Sláger FM pedig a Helló, Sláger! műsor miatt.

A világ legmélyebb barlangjába vezető, egyedülálló magyar expedíciót megörökítő ismeretterjesztő film azonnali helyszíni forgatásához másfél millió forintos támogatást ítélt meg a Filmdzsungel Kft.-nek a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Escher Károly-pályázatának eheti fordulójában. A Kaukázus nyugati peremvidékén meghúzódó, csak rendkívül nehéz technikai és fizikai feltételekkel megközelíthető, 2197 méter mély Krubera-Voronya barlangot övező nemzetközi érdeklődés ellenére máig nem készült itt olyan professzionális filmfelvétel, amely a nagyközönség és a szakma számára megfelelően bemutatná a hely titkait, idén augusztusban azonban az Ambrus Gergely vezette, négyfős magyar Inverse Everest expedíció mindennapjait a támogatásnak köszönhetően testközelből rögzíti a Termeszetfilm.hu stábja, a vállalkozás ideje alatt készült fotókat pedig a National Geographic magazin fogja publikálni.

A Kisvárda 93,4 MHz helyi rádiós frekvencia pályázatára beérkezett egyetlen ajánlat alakilag érvényes volt, így a Médiatanács nyilvántartásba vette a Friss Média Kft-t. A kisközösségi gyöngyösi MaxiRádió öt éves jogosultságot kapott médiaszolgáltatásra.

A médiatörvényben előírt műsorkvóta-kötelezettségek 2015-ös alulteljesítése miatt a Médiatanács a Bonum TV és az ÉK-TV körzeti televízióra, valamint 14 rádióra – a Civil Rádióra, az Európa Rádió öt adójára, a Music FM-re, az Ozone FM 96,3-ra és a Szent István Rádió hat adójára csekély összegű  bírságot szabott ki, emellett egy szolgáltatót, a Klubrádiót – a csekély arányú mulasztás miatt pénzbírság nélkül – figyelmeztetett a szabályok betartására.