Médiatanács: idén 850 millió forint pályázható tévéfilmek és animációs alkotások készítésére

Közzétéve: 2015. március 5.

null

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa meghirdette az idei, 600 millió forint keretösszegű Fehér György- és a 250 millió forint keretösszegű Dargay Attila-pályázatokat. A testület emellett 80,8 millió forint odaítéléséről határozott a helyi és körzeti rádiók hírműsorainak és magazinműsorainak támogatására még tavaly kiírt pályázat utolsó fordulójának elbírálása során. Számos döntés született frekvenciagazdálkodási és médiafelügyeleti ügyekben is.

Megjelentek az idei Dargay Attila- és Fehér György-pályázati felhívások

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a Magyar Média Mecenatúra program keretében pénteken közzéteszi az idei tévéfilmek készítését támogató, 600 millió forint keretösszegű Fehér György- és az animációs filmsorozatok gyártását ösztönző, 250 millió forint keretösszegű Dargay Attila-pályázat felhívásait. A Fehér György-pályázaton előnyben részesülnek majd többek között a történelmi évfordulók közül az I. világháborúval és az 1956-os forradalommal kapcsolatos alkotások. A Dargay Attila-pályázaton olyan gyerek-, ifjúsági és családi témájú filmsorozatok kaphatnak támogatást, amelyeknek legalább egy epizódját korábban már támogatta a Médiatanács. Emellett egyedi, magas technikai, szakmai és művészi színvonalon elkészített animációs filmek terveivel is lehet pályázni. A sikeresen pályázó tévéfilmek befejezésének határideje 2016. szeptember vége, az animációs alkotásoké 2017. január közepe.

A Médiatanács határozott arról is, hogy támogatja a júniusban megrendezendő 12. Kecskeméti Animációs Filmfesztivált, és 1,5-1,5 millió forintos pénzdíjat ajánl fel a nemzetközi zsűri által kiválasztott, Legjobb animációs rövidfilm díj, valamint a Legjobb animációs TV-sorozat nyertese javára.

A Médiatanács egy azonnali forgatást támogató és a helyi, körzeti rádiók műsorait támogató döntései

A Médiatanács 19 rádió 11 rádiós hírműsorát, 10 szolgáltatómagazin- és 4 tematikusmagazin-műsorsorozatának gyártását támogatta eheti döntése alapján összesen 80,8 millió forinttal. A testület Magyar Média Mecenatúra programjának keretében szervezett ún. Rádióállandó2014 pályázat negyedik fordulójában nyertessé vált a budapesti Juventus Rádió, a Rádió1 Orosháza, a békéscsabai Rádió 1 Start, a kiskőrösi Kunság Rádió, a kecskeméti Gong Rádió, kiskunfélegyházi és Kiskunmajsai Sirius Rádió, a miskolci  Rádió M, a sátoraljaújhelyi és kisújszállási Európa Rádió, a szekszárdi Rádió Antritt, a Rádió 87,8 MHz Érd, a Debrecen FM95,  a Rádió Most Kaposvár, a pécsi  99,4 Rádió 1, a Tisza-tó Rádió, a szombathelyi evangélikus CREDO Rádió, a székesfehérvári Fehérvár Rádió, valamint a szolnoki és karcagi Aktív Rádió.

A testület döntött arról, hogy 1,8 millió forintos támogatást nyújt az eddig Bolíviában raboskodó Tóásó Előd szabadulását és hazatérését megörökítő helyszíni forgatáshoz az azonnali, előre nem látható események filmes rögzítését célzó Escher Károly-pályázaton a Magyar Média Mecenatúra programban a Székely Szeretetszolgálat Alapítvány számára. A támogatás feltétele, hogy a nyertes később pályázzon a program dokumentumfilmek készítését ösztönző Ember Judit-pályázaton is.

Határozatok rádiós frekvenciapályázatokban, médiafelügyeleti eljárásokban és társszabályozási beszámolók elfogadása

Az Orosháza 88,6 MHz helyi frekvencia hasznosítására kiírt pályázatokon a Médiatanács a Magyar Katolikus Zrt. ajánlatát alakilag érvényesnek találta, és nyilvántartásba vette, míg a Magyar Múzsa Kft., Orosházi Média Kft. és Tuska Milán magánszemély ajánlatait alakilag érvénytelennek minősítette.

A testület a gyöngyösi Maxi Rádióval szemben 10 ezer forint bírságot szabott ki, mert kevesebb, a helyi közélettel, hírekkel foglalkozó műsorszámot sugárzott, több ismétlést és kevesebb magyar zenét tett közzé, mint amennyit a szerződésében vállalt.

Az RTL Klub csatorna előzetes korhatár-besorolási kérelmet nyújtott be a Last Vegas című játékfilmre. A Médiatanács megerősítette, hogy a mű a 12 éven aluliaknak nem ajánlott kategóriába sorolandó.

A testület elfogadta a társszabályozási rendszer keretében a Médiatanáccsal évek óta együttműködő Magyar Lapkiadók Egyesületének, a Magyarországi Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesületének, a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének, valamint az Önszabályozó Reklám Testületnek a 2014. II. félévre vonatkozó beszámolóit.